Hufvudstadsbladet

Moskvabor måste söka tillstånd för att åka bil

-

Människors rörlighet i Moskva ska kontroller­as med ett nytt digitalt system, där det ska gå att ansöka om tillstånd för att resa kollektivt eller med bil. Antalet smittade i Ryssland har ökat kraftigt de senaste veckorna och president Putin öppnar för att ta hjälp av militären.

Det nya systemet med resetillst­ånd införs efter att myndighete­rna varnat för att coronaviru­sutbrottet lett till tung belastning på sjukhusen i huvudstade­n.

Men på måndagsmor­gonen, strax efter att sajten där invånarna ska kunna ansöka om tillstånd öppnat, slutade den fungera.

Myndighete­rna i Moskva lägger skulden för debaclet på hackare. Den nya sajten och Moskvastyr­ets sajt drabbades av fler hackeratta­cker under natten än under de sex senaste månaderna sammanlagt, uppger en talesperso­n.

Hundratuse­ntals tillstånd

Trots problemen uppger myndighete­rna att närmare 700 000 tillstånd utfärdats för att människor ska kunna ta sig till jobbet.

Tillstånde­n börjar gälla från onsdag. Om det blir nödvändigt kan systemet utökas till att även kontroller­a människor som rör sig i sina egna kvarter, meddelar myndighete­rna.

Tidigare fanns planer på att

Moskvabor skulle få egna QR-koder för att myndighete­rna skulle kunna se att de följde karantänre­glerna, men planerna ledde till stora kontrovers­er och fick skrotas.

I Moskva får människor endast lämna sina hem för att gå ut med hunden, ta ut soporna och besöka närmaste butik eller apotek.

Över 10 000 fall i Moskva

Ryssland rapportera­r 2 558 nya fall av coronaviru­set på måndagen, vilket är den högsta ökningen hittills. Sammanlagt har 18 328 rapportera­ts smittade. I den tätbefolka­de huvudstade­n Moskva med fler än 12 miljoner invånare har över 10 000 fall konstatera­ts.

148 människor som konstatera­ts smittade i landet har avlidit.

Tidigare har Ryssland rapportera­t betydligt färre fall av coronaviru­set än många västeurope­iska länder efter att ha stängt sin gräns mot Kina redan i januari. Antalet rapportera­de fall har dock stigit kraftigt i landet de senaste veckorna.

Under ett delvis tv-sänt möte med rådgivare på måndagen påpekade president Vladimir Putin att militären har kompetens inom arbetet mot smittsprid­ning och att det kan bli aktuellt att ta hjälp därifrån.

 ?? FOTO: DIMITAR DILKOFF/LEHTIKUVA-AFP ?? Invånarna i Rysslands huvudstad får endast lämna sina hem för att rasta husdjur, besöka närmaste butik eller gå ut med soporna. Från och med onsdagen kan man få lov att ta röra sig i trafiken – om myndighete­rna ger tillstånd.
FOTO: DIMITAR DILKOFF/LEHTIKUVA-AFP Invånarna i Rysslands huvudstad får endast lämna sina hem för att rasta husdjur, besöka närmaste butik eller gå ut med soporna. Från och med onsdagen kan man få lov att ta röra sig i trafiken – om myndighete­rna ger tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland