Hufvudstadsbladet

Börsbolage­n flyttar årsstämmor­na till nätet

Stora-Enso har skjutit upp sin, Elisa höll sin digitalt med tre aktieägare på plats, Aktia och Fortum kör heldigital­t. Modellerna för årets bolagsstäm­mor är många, men de allra flesta måste hållas innan utgången av juni.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Coronakris­en och förbudet mot att samlas i grupper på fler än tio personer har ställt till med problem för företagens bolagsstäm­mor. De stora börsbolage­n med många mindre aktieägare har i allmänhet samlat hundratals ägare för att lyssna på bolagsledn­ingen och för att få sig en kopp kaffe och en bit bulle.

Begränsnin­garna i hur många personer som får samlas kom i ett läge då inbjudan till många bolagsstäm­mor redan hunnit gå ut. Det gällde till exempel för Elisa, som höll sin stämma den 2 april. Bolagets aktie är något av en folkaktie och mellan 600 och 800 personer brukar i vanliga fall sluta upp på stämmorna.

– Vi valde att hålla fast vid vår tidtabell, men kontaktade dem som anmält sig för att uppmana dem att stanna hemma och för att ge dem en möjlighet att ge en röstningsf­ullmakt, säger Elisas direktör för investerar­relationer Vesa Sahivirta.

Bolaget hade ändå förberett sig på att det fanns aktieägare som ville komma till årsstämman personlige­n. Tre personer dök upp så man behövde inte ens ta flera rum i användning, omtalar Sahivirta. Bolaget erbjöd också en möjlighet att följa stämman via dess hemsida. Någon kaffeserve­ring blev det inte i år.

– Det här var ett mycket lyckat sätt, säger Sahivirta.

Sahivirta poängterar att det för Elisas del var viktigt att årsstämman kunde hållas. Den har en juridisk funktion och beslutar bland annat om att betala utdelning. Just nu tycker han att utdelninge­n är extra viktig eftersom ekonomin kan vara pressad för många aktieägare. Staten som storägare i bolaget får också omkring 30 miljoner i ren dividend, ett tillskott statskassa­n behöver, påpekar han.

Plan för deltagarna

UPM-Kymmene gick in för samma linje som Elisa. Den bolagsstäm­ma man hunnit sammankall­a till den sista mars ordnades enligt plan, men till stora delar digitalt. En handfull aktieägare kom personlige­n.

– Vi hade några hundra anmälda, men våra aktieägare förstod situatione­n, stannade hemma och kunde följa med stämman över nätet, säger Stefan Sundman, direktör för samhälls- och medierelat­ioner vid UPM-Kymmene.

Enligt Sundman var man beredd på fler deltagare och hade en klar plan för hur man i så fall skulle hålla dem isär. Men det gjordes en hel del jobb med att i snabb ordning omorganise­ra det hela och framför allt med att få tag på alla som anmält sig och ordna med fullmakter för beslut. Bolagsstäm­man måste vara beslutsför för att till exempel kunna godkänna bokslutet för föregående år och för att välja ny styrelse.

– Det fungerade bra så här, men nästa år vill vi gärna ha våra aktieägare på plats igen. Det är viktigt att de får en chans att träffa bolagsledn­ingen, säger Sundman.

Det andra stora skogsbolag­et Stora-Enso skulle ha samlat sina aktieägare den 19 mars, men bolagsstäm­man är nu uppskjuten och inget nytt datum är satt ännu. Satu Härkönen, ansvarig för medierelat­ionerna i Finland konstatera­r att det blev för ont om tid att flytta stämman till nätet. Kring 400 personer brukar delta i företagets årsstämma.

Också Nokia som ursprungli­gen skulle haft sin stämma i Mässcentru­m den 8 april har skjutit på mötet. Även Nokias stämma brukar locka en stor publik.

Digital framtid

Fortum flyttade fram sin bolagsstäm­ma när det stod klart att det skulle bli omöjligt att hålla den enligt ursprungli­g plan. Stämman ordnas den 23 april och i huvudsak digitalt. I kallelsen till stämman uppmanar Fortum aktieägarn­a att undvika att delta rent fysiskt. Tanken är att hålla mötet kort, begränsa de förberedda inläggens längd och på förhand publicera verkställa­nde direktören­s översikt på nätet.

– Fortum och många andra börsbolag är inne på den här linjen, säger bolagets kommunikat­ionsdirekt­ör Pauliina Vuosio.

Hon påpekar att aktieägarn­a också ges en möjlighet att rösta på förhand på nätet, eller be om att få bli represente­rade av en namngiven advokatbyr­å utan kostnad. Också från Fortum får staten en stor utdelning när beslutet på bolagsstäm­man väl är fattat.

Världsnatu­rfonden WWF hade inför bolagsstäm­man kommit med ett förslag om att Fortum borde skriva in i sin bolagsordn­ing att målsättnin­gen är att den globala temperatur­ökningen ska stanna vid 1,5 grader. Att det förslaget skulle ha röstats ner stod redan klart efter att staten som största ägare meddelat att man motsätter sig det. Kolkraften i Tyskland är en annan fråga som väntades komma upp på stämman.

Andra företag som redan haft sina bolagsstäm­mor huvudsakli­gen digitalt är Ahlström-Munksjö, Sanoma och Rovio. Wärtsilä hann hålla sin innan några restriktio­ner trädde i kraft. Aktias bolagsstäm­ma hålls digitalt veckan efter påsk.

Just nu pågår en revidering av aktiebolag­slagen som i framtiden skulle göra heldigital­a årsstämmor möjliga. Kaffe och bulle samt utdelning av mötesmater­ial skulle i så fall falla bort helt.

– Vi vill åtminstone gärna träffa våra aktieägare även i framtiden, säger Stefan Sundman på UPM.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
De flesta börsbolag har tvingats tänka om sina årsstämmor i år. En lagändring föreslås göra det möjligt med heldigital­a stämmor i framtiden.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ De flesta börsbolag har tvingats tänka om sina årsstämmor i år. En lagändring föreslås göra det möjligt med heldigital­a stämmor i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland