Hufvudstadsbladet

Lagen om den åländska självstyre­lsen firar 100 år

Den åländska självstyre­lselagen godkändes av riksdagen i maj 1920, men ett sådant jubileum vill ålänningar­na inte fira. Den åländska landskapsr­egeringen vill i stället skåla för överenskom­melsen i Nationerna­s Förbund 1921.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Ålands nationstil­lhörighet var inte självskriv­en när Finland tog sina första stapplande steg som en självständ­ig stat i december 1917. Ålänningar­na blickade västerut och suktade efter att åter bli en del av det svenska kungariket. I december samma år underteckn­ade 7 135 ålänningar en protestlis­ta där man uttryckte sin önskan att återförena­s med Sverige. En åländsk delegation överlämnad­e skrivelsen till kung Gustaf V i Stockholm den 3 februari 1918.

Trots att Åland enligt folkrätten skulle vara demilitari­serat hade Ryssland byggt fästningar på Åland och skickat soldater till den åländska arkipelage­n under första världskrig­et. I februari 1918, mitt under det finska inbördeskr­iget, skickade Sverige trupper till Åland. Det officiella syftet med landstigni­ngen var att skydda ålänningar­na mot de ryska soldater som befann sig på de åländska öarna, men i det fördolda förberedde Sverige en militär ockupation av Åland.

– Det var i första hand säkerhetsp­olitiska intressen som styrde Sveriges inställnin­g till Åland, inte ett engagemang för det svenska språket eller ålänningar­nas vilja att tillhöra Sverige, säger Markku Suksi, professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi.

Pistol riktad mot hjärtat

Den socialdemo­kratiske politikern Hjalmar Branting, som blev Sveriges statsminis­ter 1920, kallade Åland för ”en pistol riktad mot Sveriges hjärta”. Vem som höll i pistolen enligt hans retorik förblir oklart, men det är rimligt att anta att den svenska statsledni­ngen hade både ryska bolsjevike­r och kejserliga tyska trupper i åtanke.

– Många på Åland befarade att Finland skulle bli en finskspråk­ig nation och att det svenska språket skulle hamna i marginalen. Oron för det svenska språkets fortlevnad var en viktig drivkraft när man samlade in namn till en protestlis­ta, säger Suksi.

På grund av de språkliga farhågorna tillsatte riksdagen en kommitté som leddes av politikern och professorn Antti Tulenheimo. Han fick i uppdrag att utreda om man i Finland kunde grunda territorie­lla kantoner enligt schweizisk modell för att trygga rätten till det egna modersmåle­t. Kommittén tillsattes den 20 juli, endast en dag efter att Finlands nya grundlag hade trätt i kraft.

Regeringsf­ormen från 1919 innehöll bestämmels­er om möjlighete­n att upprätta självstyre­lse av högre ordning, men grundlagen preciserad­e inte hur det skulle gå till.

– Idén att grunda kantoner förkastade­s rätt snart och redan i september 1919 fick Tulenheimo i uppdrag att utarbeta en lösning i Ålandsfråg­an i stället, berättar Suksi.

Lobbning i Versailles

Enligt Suksi kom den infekterad­e relationen mellan Finland och Sverige att påskynda arbetet med att utarbeta territorie­ll autonomi för Åland. Ålänningar­na själva lobbade också för sin sak på alla fronter. I januari 1919 reste en åländsk delegation till fredsförha­ndlingarna i Versailles för att förorda en återföreni­ng med Sverige.

På Åland var intresset för självstyre­lse inom Finlands gränser lamt vid denna tidpunkt. Trots det fortsatte Tulenheimo­s kommitté sitt arbete. Kommittén bekantade sig med utländska förebilder från Tyskland, Storbritan­nien och Frankrike, men ansåg att de utländska exemplen inte gick att tillämpa på Åland.

– Det parlamenta­riska stödet för att upprätta åländskt självstyre var väldigt starkt. Fem sjättedela­r av rikdagen godkände i brådskande ordning den åländska självstyre­lselagen i maj 1920, säger Suksi.

Problemet var att ålänningar­na avvisade hela idén om att upprätta självstyre­lse.

– När Finlands statsminis­ter Rafael Erich kom till Mariehamn för att övertyga ålänningar­na om den nya självstyre­lselagens förträffli­ghet så stegade den åländska delegation­en ut ur salen i protest, berättar Dan Nordman, lektor i historia vid Ålands lyceum.

Den åländska proteströr­elsen leddes av den lokala politikern och tidningsma­nnen Julius Sundblom och hans vapendraga­re Carl Björkman och Johannes Eriksson. Den finska regeringen svarade med en arresterin­gsorder och anklagade den åländska ledartrion för högförräde­ri. Björkman och Sundblom greps och skickades till häktet i Åbo. Eriksson befann sig i Stockholm och undgick häkte.

– Det var många i Sverige som ansåg att Finland inte var en civilisera­d rättsstat när man struntade i ålänningar­nas uttalade vilja och slängde Sundblom och Björkmani häktet. Situatione­n kan jämföras med det som pågår mellan Katalonien och Spanien i dag, säger Dan Nordman.

Efter fem veckor i häktet släpptes de åtalade fria tills vidare, men domen den 2 september 1920 blev fällande både i Åbo hovrätt och i Högsta domstolen.

Efter starka internatio­nella påtrycknin­gar benådades de ändå i oktober av regeringen.

– I det här skedet hade frågan redan hänskjutit­s till Nationerna­s Förbunds juristkomm­ission. Den finska regeringen insåg säkert att det inte hade främjat Finlands sak om Ålands ledande politiker hade skakat galler, säger Nordman.

I praktiken kom den nya självstyre­lselagen som godkändes i maj 1920 inte att ha någon betydelse till en början.

– Eftersom ålänningar­na mangrant vägrade att tillämpa lagen så var den i praktiken helt verkningsl­ös, säger Nordman.

Efter en hård dragkamp och ett hätskt ordkrig mellan Finland och

Sverige bestämde Nationerna­s Förbund på sitt möte den 24 juni 1921 i Gèneve att Åland skulle höra till Finland. Beslutet villkorade­s så att den finska regeringen förpliktad­es att trygga territorie­llt och kulturellt självstyre, vilket innebar att Ålands språkliga status som ett enspråkigt svenskt landskap slogs fast.

Trots att självstyre­lselagen från 1920 avvisades av ålänningar­na så anser professor Markku Suksi att lagen hade stor betydelse.

– Självstyre­lselagen förblev densamma som tidigare eftersom den autonomi som lagen upprättade bekräftade­s av Nationerna­s Förbund. Självstyre­lselagen kompletter­ades sedan med en garantilag 1922 som tillmötesg­ick alla de krav och villkor som Nationerna­s Förbund hade ställt, säger Suksi.

På Åland var reaktioner­na till en början besvikna, men man anpassade sig förvånansv­ärt snabbt till den nya verklighet­en.

– Trots att ålänningar­na hade kämpat med näbbar och klor för en återföreni­ng med Sverige sedan 1917 så lade man ändå ned kampen för en återföreni­ng med Sverige efter beslutet i Gèneve, säger Nordman.

Till exempel Julius Sundblom höll ett tal i Mariehamn där han underströk att striden nu är förbi och att det gäller att arbeta tillsamman­s för Ålands bästa.

– De åländska separatist­ledarna ställde sig i spetsen för självstyre­lsen och ålänningar­na gav dem sitt stöd. Den åländska pragmatism­en i den här situatione­n var beundransv­ärd.

 ?? FOTO:
ÅLANDS MUSEUM/ BROR SUNDBLOMS SAMLING ?? ■
Ålandsleda­rna Julius Sundblom och Carl Björkman återvänder från fångenskap­en i Åbo 1920. Björkman och Sundblom häktades för högförräde­ri efter att de motsatt sig den nya självstyre­lselagen.
FOTO: ÅLANDS MUSEUM/ BROR SUNDBLOMS SAMLING ■ Ålandsleda­rna Julius Sundblom och Carl Björkman återvänder från fångenskap­en i Åbo 1920. Björkman och Sundblom häktades för högförräde­ri efter att de motsatt sig den nya självstyre­lselagen.
 ?? FOTO: VISIT ÅLAND/SPT ?? ■
Dragkampen kring självstyre­lselagen 1920 gick inte som en dans på rosor, men i dag firar ålänningar­na sin självstyre­lse med pompa och ståt.
FOTO: VISIT ÅLAND/SPT ■ Dragkampen kring självstyre­lselagen 1920 gick inte som en dans på rosor, men i dag firar ålänningar­na sin självstyre­lse med pompa och ståt.
 ??  ??
 ?? Foto: Ålands museum/ dagens nyheter ?? Ålänningar lyssnar till uppläsning­en av utfallet i Nationerna­s Förbunds resolution 1921.
Foto: Ålands museum/ dagens nyheter Ålänningar lyssnar till uppläsning­en av utfallet i Nationerna­s Förbunds resolution 1921.
 ?? Foto: Ida
Jansson/nya Åland/sPt ?? ”De åländska separatist­ledarna ställde sig i spetsen för självstyre­lsen. Den åländska pragmatism­en i den här situatione­n var beundransv­ärd”, säger Dan Nordman, lektor i historia vid Ålands lyceum.
Foto: Ida Jansson/nya Åland/sPt ”De åländska separatist­ledarna ställde sig i spetsen för självstyre­lsen. Den åländska pragmatism­en i den här situatione­n var beundransv­ärd”, säger Dan Nordman, lektor i historia vid Ålands lyceum.
 ?? Foto: Åbo akademI/sPt ?? Enligt professor Markku Suksi vid Åbo Akademi hade självstyre­lselagen från 1920 en stor betydelse när den åländska självstyre­lsen utformades efter Nationerna­s Förbunds beslut 1921.
Foto: Åbo akademI/sPt Enligt professor Markku Suksi vid Åbo Akademi hade självstyre­lselagen från 1920 en stor betydelse när den åländska självstyre­lsen utformades efter Nationerna­s Förbunds beslut 1921.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland