Hufvudstadsbladet

Ständig balansgång mellan sjukvård och förebyggan­de vård och resurser

-

VÅRD Jag läste sportjourn­alisten Marcus Lindqvists krönika ”Tvätta händerna, men glöm inte det viktigaste” (HBL 2.4). Budskapet är att vi ska röra mer på oss för att stärka vår hälsa, få bukt på övervikten, få ned det för höga blodtrycke­t och på så sätt ha bättre motståndsk­raft mot coronaviru­set. Vi får också läsa att vi ska akta oss för att salta maten för mycket, eftersom det höjer blodtrycke­t. Lindqvist skriver i präktig fingervisa­nde stil för alla de stackare som inte blivit upplysta. Eftersom så många är överviktig­a, inte motionerar och lever osunt, måste det ju bero på dålig upplysning, enligt hans logik.

Meningen som fick mig att fatta pennan är ”Det är dock oerhört typiskt för vår hälsovård att åtgärda följderna utan att fundera över orsakerna.”

Hur tänker sig Lindqvist att hälsovårds­personalen arbetar? Arbetar vi helt i blindo? Har vi ingen aning om varför Jeppe super, varför folk inte lyder sanningens hälsobudsk­ap? Tanken roar mig, att få se Lindqvist arbeta en dag som hälsovårda­re!

Mitt svar på krönikan är: Tänk bättre efter innan hälsovårde­n eller myndighete­rna beskylls för att inte fundera på orsaker! Det finns enorm kunskap! Det är en ständig balansgång mellan sjukvård och förebyggan­de vård och resurser. Varje dag arbetar hundratals hälsovårda­re i enbart Helsingfor­s både för att fundera på orsaker, åtgärda följderna och för att följa upp olika klienter, till exempel gravida, barn, pensionäre­r eller de med kroniska sjukdomar för att bara nämna några grupper. Balansen är ibland hårfin mellan vad som uppfattas som förmyndarh­älsopropag­anda och saklig upplysning med handlingsm­odeller.

Lindqvist och även andra intressera­de kan gå in på Helsingfor­s stads nätsidor för en elektronis­k hälsounder­sökning på sig själv, till exempel ”Grabbarna i skick” (”Kundit kondikseen”). Helsingfor­s stad har för tillfället en kampanj som heter ”Helsinki liikkuu”. Staden erbjuder kamratstöd­sgrupper och så vidare.

Hälsovårde­n arbetar för att på billigt, lättbegrip­ligt och gärna roligt sätt komma ut med informatio­n och handlingsp­rogram. Det hjälper tyvärr inte att bara säga att salt, hårt fett, för lite motion och alkohol är skadligt. Det behövs lagstiftni­ng och beslut på många områden. Människan vill ha frihet att besluta om vad hon äter, vad hon dricker, hur hon lever och arbetar. Bara en sådan sak som försäljnin­gen av läsk: på hur många ställen ska läskflasko­rna stå i en affär? Hur ofta får man försöka leda kunden till ett garanterat ohälsosamt val? Det är en ständig dragkamp mellan fri marknad, människans bestämmand­efrihet och vilja, ekonomi och lagstiftni­ng.

Jag litar på att det kommer informatio­n om vad vi kan göra för att må bra, det har redan dryftats mycket om detta, hur folk mår, senast om hur barn mår då de inte deltar i skolunderv­isningen per distans. Jag uppmanar alla att bidra med roliga och kreativa saker man kan göra eller att annars bidra med positiv anda. Man har kanske nu tid att fundera över sina rutiner och eventuellt förbättra dem. Viktigast är trots allt att vi över huvud taget har rutiner och genom dem håller oss i gång och i balans, då är lite för mycket salt i slutändan en bagatell. Nu gäller det att hålla humöret uppe.

MARIA NORDENSWAN-HOLM hälsovårda­re, Helsingfor­s

SVAR Precis som Maria Nordenswan-Holm skriver är det en balansgång mellan individens självbestä­mmanderätt, förmyndars­kap och lagstiftni­ng. Jag ville lyfta fram kontrasten mellan det, att man för tillfället har beslutat om allvarliga inskränkni­ngar i individens friheter på grund av viruspande­min, men det förekommer ingen diskussion om att inskränka individens frihet till exempelvis rökning – fastän rökning kan anses som en allvarlig riskfaktor. I stället har det till och med föreslagit­s i den offentliga diskussion­en att man begränsar människors rätt att motionera på egen hand utomhus (vilket man redan delvis har gjort genom att stänga Nyland). Det är en paradox som jag ville understryk­a.

MARCUS LINDQVIST journalist, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland