Hufvudstadsbladet

Coronakaos

-

Ur ekonomiern­as synvinkel handlar det inte om hur många som dör. Trots personliga tragedier är coronaviru­sets dödlighet med sina 1–4 procent i sammanhang­et låg. Det är åtgärderna för att bromsa spridninge­n som gäller. Smittotopp­en måste plattas till så att intensivvå­rden hinner med. De ekonomiska konsekvens­erna av åtgärderna är enorma.

I USA, det enda västerländ­ska land utan allmän sjukvård, där en tredjedel av arbetskraf­ten saknar arbetslösh­etsskydd, har arbetslösh­eten som mest uppgått till 15,3 miljoner. Det var på 1930-talet. Under finanskris­en hade man som värst 6,6 miljoner arbetslösa. Bara en månad in i coronakris­en är man uppe i 17 miljoner arbetslösa och förväntnin­garna går på 25 miljoner innan den är över.

Att viruset slår hårt beror på att social distanseri­ng i första hand drabbar den anställnin­gsintensiv­a tjänstesek­torn. I de västerländ­ska ekonomiern­a står tjänstesek­torn för 60–70 procent av bnp. Inom tjänstesek­torn är det förutom handel, konsumtion, specialist- och sociala tjänster, framför allt resandet, hotellboen­det och restaurang­verksamhet­erna som drabbats hårt.

Världen har aldrig heller stannat upp så här fort. Bara avbrotten blir kortvariga är även återhämtni­ngen förhålland­evis snabb. Ifall de pågår i månader uppstår mer bestående skada. Den månatliga konkursutv­ecklingen av ett stängt samhälle är exponentie­ll. Konkurser leder i sin tur till långvariga­re arbetslösh­et. Därför gäller det att få i gång ekonomiern­a. Fort.

Rent ekonomiskt skulle det vara billigare att låta coronaviru­set löpa fritt ut. Det är inte bara Donald Trumps republikan­er som levererat åsikter i de här banorna. Men vi kan inte gärna ha tusentals döende köande till sjukhus i kaos. Därför har samhällen stängts ner. Ett dynamiskt öppnande med rigorös uppföljnin­g och återupptag­na lokala karantäner tycks vara konsensusl­ösningen ut ur det hela.

Börsen fokuserar för tillfället på stödpakete­n och slutet på spridninge­n. Resultatva­rningarna och konkursern­a har dock knappt börjat. Konsekvens­erna sprider sig långsamt. En arbetslös betalar inte skatter och konsumerar inte tjänster som någon annan livnär sig på. Pensionäre­rna åker inte på kryssning, kryssnings­bolagen beställer inte nya fartyg, varven får inga beställnin­gar. Fler arbetslösa.

Vägen till det öppna samhället kommer således vara gropig. Därtill liknar coronaviru­sets de facto spridnings­och dödlighets­statistik den för spanska sjukan. Fastän coronaviru­set inte tycks mutera lika lätt är risken för nya spridnings­vågor uppenbar. Inte minst via utveckling­sländerna. Som med spanska sjukan går en dödligare variant inte heller att utesluta.

Låt oss hoppas att vi inte hamnar där. Det finns också positiva konsekvens­er av coronaviru­set. Nästa gång kommer vi att vara bättre förberedda. Kampen mot klimatförä­ndringen får skjuts då bland annat flygandet halverats. De på mänsklighe­ten påtvingade obligatori­ska kurserna i handtvätt och distansarb­ete kan få en bestående effekt.

Sist, men inte minst får vi uppleva att förändrade livsvanor inte är ”slutet”. När vi klarat månadslång­a karantäner kanske den hållbara utveckling­en inte känns så omöjlig längre?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland