Hufvudstadsbladet

Lappviken är en fristad för alla

- NONNI MÄKIKÄRKI verksamhet­sledare, Pro Lappviken rf

LAPPVIKEN I skrivande stund söker sig många helsingfor­sare till stadens parker för vederkvick­else i den epidemiprä­glade vardagen. Många söker sig till Lappvikens sjukhuspar­k, en av de få betydande historiska parker som finns i Helsingfor­s. Sjukhuspar­ken hotas nu av exploateri­ng och nybyggnati­on (HBL 25.3).

Lappviken har i 180 år fungerat som en fristad för de som tagit törnar i livet. I dag erbjuder verksamhet­en Lappvikens Källa en diagnosfri zon för delaktighe­t och gemenskap, och genom meningsful­l sysselsätt­ning har många funnit en väg tillbaka till arbetslive­t. Över 50 000 besökare om året tar del i aktivitete­r som främjar psykisk hälsa genom kultur och miljö, och över 30 000 har skrivit under den namnlista för bevarande av den nuvarande verksamhet­en som överlåtits till stadsmiljö­nämndens ordförande Anni Sinnemäki.

Fastighets­förädlaren NREP som backas upp av anonyma fastighets­fonder i Luxemburg ser Lappviken som ett investerin­gsobjekt, och presentera­r nu ett tävlingsbi­drag, som är både historielö­st och saknar anknytning till områdets kulturarv som en källa för psykisk hälsa.

I dag hämtar många av oss kanske tröst från Tove Janssons bok Kometen kommer. När hoten tornar upp sig i horisonten kan vi skapa en bättre värld genom att ta hand om varandra, alla vi vilsna mumintroll, knytt, skrutt, drontar, mumrikar, hemuler, misor, homsor, filifjonko­r, gafsor, mymlor och klippdassa­r som i dag vandrar runt i Lappvikens

park. Att bolaget Moomin Characters nu valt att liera sig med kommersial­ismen som hotar att omöjliggör­a Lappvikens nuvarande öppna och allmännytt­iga verksamhet står i bjärt kontrast med Janssons livsverk.

Lappvikens park är artrik. Den starkt utrotnings­hotade och speciellt skyddade hårflokepl­attmalen, vars hem nu läggs under de nya byggnadern­a, hotar att försvinna från Lappviken. Berget som skall schaktas för femvånings­hotellet bebos i dag av sällsynta parkväxter, bland annat vit fetknopp och kaukasiskt fetblad, som introducer­ats i sjukhuspar­ken av överläkare Saelan redan i mitten av 1800-talet. Trädbestån­det av sällsynt vresalm får ge vika för hotellet, liksom Finlands antagligen största förekomst av rotkörvel. Tuvbräckan, foderlosta­n och uppländsk vallört är andra rara växter som hamnar under de tre stora flervåning­shusen som föreslås i parken. Byggnadern­a med tillfartsl­eder och belagda gårdar kommer att sluka en fjärdedel av parkens yta.

Stadsmiljö­nämnden tar denna månad ställning till om det för parken katastrofa­la tävlingsfö­rslaget skall godkännas. Våra politiker kan välja mellan kommersial­ism och lyxhotell eller allmännytt­a och bevarat kulturarv. Att bebygga en av stadens värdefulla­ste parker är att bestjäla kommande generation­er på deras kulturarv.

KRISTIAN WAHLBECK

utveckling­sdirektör, Mieli Psykisk hälsa Finland rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland