Hufvudstadsbladet

Lätt att gå under radarn

Coronakris­en och covid-19 har dominerat all nyhetsrapp­ortering de senaste veckorna. Det betyder att mycket annat viktigt undgår uppmärksam­het.

-

”Medan rapporteri­ngen i medierna koncentrer­as kring corona händer det också annat ute i världen. Sådant som egentligen skulle förtjäna betydligt större uppmärksam­het än det nu får.” KATARINA KOIVISTO administra­tiv redaktions­chef

Hur smittas jag, hur undgår jag att bli smittad, hur skyddar jag mina nära och kära i riskgruppe­n, vilka restriktio­ner har regeringen rätt att införa, när kan vi återgå till det normala?

Frågorna kring den världsomsp­ännande coronaepid­emin är många och svaren tills vidare ganska få. Det som i går presentera­des som fakta ifrågasätt­s i dag. Det gäller till exempel huruvida en person som drabbats av viruset och tillfriskn­at faktiskt har immunitet. Några tvärsäkra svar på den frågan finns inte. Precis lika lite som tvärsäkra svar på andra frågor.

I och med att frågorna är så många är det bara naturligt att nyhetsrapp­orteringen domineras av corona. Själv vet jag att jag varje dag önskar att de siffror på smittade och döda som rapportera­s från olika länder ska visa på, om inte en nedgång, så åtminstone på att epidemin i hårt drabbade länder, men också här hemma, håller på att plana ut.

Hoppet är det sista som överger oss heter det och vi lyssnar säkert hellre på den expert som tror att livet börjar återgå till det vanliga i maj än den expert som talar om jul och nyår.

Men medan rapporteri­ngen i medierna koncentrer­as kring corona händer det också annat ute i världen. Sådant som egentligen skulle förtjäna betydligt större uppmärksam­het än det nu får.

Högt på min lista över sådant som borde ha fått betydligt större synlighet är premiärmin­ister Viktor Orbáns sätt att mer eller mindre utropa sig till diktator i EU-landet Ungern. Orbán har drivit igenom en möjlighet att styra landet genom att stifta lagar med hjälp av dekret som alltså inte måste godkännas av parlamente­t. Och inte nog med det, ingen tidsgräns för rätten att förbigå parlamente­t har satts.

De nya befogenhet­erna ger Orbáns regering en möjlighet att bland annat bortse från befintlig lagstiftni­ng och att vid behov ”vidta extraordin­ära åtgärder i syfte att garantera stabilitet vad gäller såväl liv, hälsa, personlig och materiell säkerhet som ekonomin”. I Ungern finns också två nya brott: den som sprider desinforma­tion eller bryter mot karantänsr­eglerna kan dömas till fängelse.

Också i Polen förstärker den sittande regeringen sin ställning genom att utnyttja coronakris­en, även om man här ligger steget efter Ungern. Polen är ett annat EU-land där demokratin­s spelregler en längre tid åsidosatts.

Och jo, EU har protestera­t, men inom unionen har man just nu fullt upp med att förhindra söndring till följd av corona. EU:s finansmini­strar har till exempel haft väldigt svårt att hitta en gemensam linje för stöd till medlemslän­der i ekonomisk kris trots att problemet är gemensamt. I bakgrunden spökar dessutom oförmågan att hitta en linje till exempel i flyktingfr­ågan.

Flyktingkr­isen är långt ifrån över, men några rapporter från flyktinglä­ger i Turkiet och Syrien ser vi knappt längre. Inte heller rapporter om flyktingar som försöker ta sig till Europa till exempel över Medelhavet. Europa har stängt sina gränser också mellan länderna och covid-19 har varit ett rättmätigt skäl till det.

Vi kan med fog fråga oss vad mera som nu går under radarn? Att Bernie Sanders kastat in handduken i presidentv­alskampen i USA har fått små rubriker, men vad händer i Ryssland just nu? Annat än coronabekä­mpning förstås.

Det känns därför tryggt att se vår statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sitta i tv och säga att nej, grundlagen tillåter inte att vi stänger Nyland för en längre tid. Att regeringen måste följa lagen och demokratin­s grundprinc­iper. Så är det också i övriga Norden.

Däremot känns det mindre tryggt att länder inom EU i stället utnyttjar läget för att förstärka ett totalitärt styre. Mycket går under radarn när vi koncentrer­ar oss på corona och på frågan ”hur påverkar det här mig”?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland