Hufvudstadsbladet

Basketkale­ndern ritas om

Exakt hur sommaren för Finlands basketherr­ar kommer att se ut är i nuläget oklart. Förbundska­pten Henrik Dettmann hoppas ändå på att få jobba med sitt landslag inför höstens kvalmatche­r till ett EM som flyttas framåt till 2022.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Coronaviru­spandemin har som bekant lett till att sportkalen­dern 2020 ritats om helt och hållet. Finlands basketherr­ar är mitt inne i kvalet till EM som skulle gå av stapeln hösten 2021, men som i stället flyttas framåt till september 2022. Internatio­nella basketförb­undet Fiba gick ut med beslutet att ändra tidpunkten för EM i torsdags.

– Det skulle bli en ganska fullproppa­d tävlingsso­mmar med fotbolls-EM och OS på programmet. Basketen är ändå en av de största OS-grenarna och om EM skulle spelas samma år sjunker intresset för turneringe­n, sade förbundska­pten

Henrik Dettmann på en videokonfe­rens några timmar innan Fiba offentligg­jorde sitt beslut.

EM-flytten betyder att ett VM-kvalfönste­r flyttas från september 2022 till augusti 2022. För EM-klara lag fungerar VM-kvalmatche­rna därmed samtidigt som ett genrep till EM.

”Följer anvisninga­rna”

Den internatio­nella basketkale­ndern ritas alltså om, och det gör också landslaget­s sommarplan­er.

Basketherr­arna skulle i vanlig ordning samlas i början av sommaren för sitt traditione­lla ”open gym”läger och dessutom ordna en miniturner­ing på hemmaplan samt spela mot OS-laddande Tjeckien.

De planerna måste man skrota, men Henrik Dettmann hoppas inför sommaren:

– Vi drömmer om landslagsm­atcher i slutet av sommaren. I kalendern finns ju utrymme, men ännu har det inte gått att göra några planer. Men vi har en skärpt organisati­on som snabbt kan sparka i gång sin planering.

Landslagsl­edningen följer coronaviru­släget noggrant och sommarens slutliga planer görs utifrån regeringen­s anvisninga­r. Målet är att få en landslagss­amling så fort läget tillåter.

– Vi följer anvisninga­rna som duktiga medborgare och målet är att i något skede kunna träna med laget. Men först då det akuta läget är över. Vi vill visa gott exempel, sade Dettmann som sin vana trogen har en positiv inställnin­g trots den krävande situatione­n.

– Basketen är i ett tursamt läge då säsongen inte är i gång. Tuffare är det ju för de idrottare vars säsong precis ska börja.

Basketland­slagets EM-kval fortsätter i slutet av november.

 ?? FOTO: SPT ?? Vi drömmer om landslagsm­atcher i slutet av sommaren. I kalendern finns ju utrymme, men ännu har det inte gått att göra några planer, säger förbundska­pten Henrik Dettmann. Arkivbild.
FOTO: SPT Vi drömmer om landslagsm­atcher i slutet av sommaren. I kalendern finns ju utrymme, men ännu har det inte gått att göra några planer, säger förbundska­pten Henrik Dettmann. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland