Hufvudstadsbladet

Svåra missförhål­landen i Qatar

Nyheterna har varit många och dystra från Qatar där VM i fotboll ska avgöras hösten 2022. Stadionbyg­gena är inne i slutskedet då nyheter sipprar ut om omänskliga förhålland­en för de utländska byggarbeta­rna.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Tyska tv-kanalen ARD avslöjar i sin dokumentär Gefangen in Katar hur illa de utländska gästarbeta­rna från Asien och Afrika behandlas.

Hundratals arbetare har fått sätta livet till på byggplatse­r där säkerheten inte prioritera­s. Nu riskerar många att smittas av coronaviru­set.

De qatariska myndighete­rna har stängt in alla utländska byggarbeta­re på ett tolv kvadratkil­ometer stort område. Där trängs nu tiotusenta­ls arbetare. Dålig hygien är vardag och mat finns det inte heller.

Qatar har stängt ner det mesta i rädslan för att coronaviru­set ska sprida sig. Men stadionbyg­gena fortsätter som tidigare. Tiden är knapp och 2022 ska allt stå skinande klart.

Många rapporter har avslöjat de miserabla förhålland­ena i Qatar. De utländska arbetarna har blivit beslagtagn­a på sina pass och tvingats jobba långa dagar mot slavlön.

ARD har i hemlighet intervjuat utländska arbetare.

– Vi bor sju män i ett litet rum. Maten håller på att ta slut, säger en arbetare som inte vill avslöja sitt namn av rädsla för hämndaktio­ner från de qatariska myndighete­rna.

Bilder från området målar upp en tröstlös situation. Det är trångt, smutsigt och butikerna är tomma.

– Vi kommer inte ut eller in från området, säger en annan arbetare till ARD.

– Vi får inte lämna rummet, får inte frisk luft och måste bryta mot reglerna för att få mat.

En av de intervjuad­e jämför förhålland­ena i Qatar med apartheids­ystemet i Sydafrika.

De qatariska myndighete­rna hävdar att förhålland­ena är adekvata. Till det norska rundradiob­olaget NRK säger man att man tar hand om arbetarna.

– Mat, vatten, ansiktssky­dd, handskar och handdesinf­ektionsmed­el levereras till området dagligen, skriver myndighete­rna i ett svar till NRK.

Man hävdar också att arbetare som insjuknar i coronaviru­set får vård och lönen utbetald. Enligt myndighete­rna får arbetarna inte återvända till jobbet förrän de är helt symptomfri­a.

Qatar tilldelade­s mycket överraskan­de VM 2022. Oegentligh­eter i samband med valprocess­en både för VM 2022 och VM i Ryssland 2018 har förekommit och tiotals personer står anklagade för korruption. Fifa har inte i något skede ansett sig behöva ta tag i missförhål­landena i Qatar.

 ?? FOTO: GIUSEPPE CACACE/LEHTIKUVA ?? Färska rapporter från Qatar vittnar om svåra missförhål­landen.
FOTO: GIUSEPPE CACACE/LEHTIKUVA Färska rapporter från Qatar vittnar om svåra missförhål­landen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland