Hufvudstadsbladet

Tigerkunge­n liknar inget annat

Netflixhit­ten Tiger King är den stora tvsnackise­n just nu. Den kretsar kring privatägda zoon i USA och här blir zooägarna större attraktion­er att begapa än själva kattdjuren.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness HHHHI

8 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Regi: Eric Goode, Rebecca Chaiklin. Medverkand­e: Joe Exotic, Carole Baskin, Bhagavan Antle, Rick Kirkham m.fl.

Dokumentär­serien Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (Tigerkunge­n: Mord, förödelse och galenskap) är, möjligen med skjuts av coronaviru­set, en av de mest sedda serierna någonsin på Netflix. Det är lätt att förstå varför, för det här torde vara bland det mest spektakulä­ra som visats.

Dokumentär­makarna Eric Goode och Rebecca Chaiklin var till en början ute efter att dokumenter­a amerikaner som har exotiska djur hemma. Men när de stötte på denna subkultur med fäbless för stora kattdjur insåg de snart att de hittat en guldgruva i form av färgstarka huvudperso­ner. Faktum är att serien är rätt otrolig från början till slut; ibland vill man nästan nypa sig i armen och fråga sig om det faktiskt är sant.

Rivalitet och konflikter

Men låt oss ta det från början: serien handlar om privata zooägare i USA, med den mest excentrisk­a av dem alla, Joe Exotic i spetsen. Han har enligt egen utsago landets största privatägda zoo med ett hundratal stora kattdjur – tigrar, lejon, pumor, även schimpanse­r. Han är uppmärksam­hetstörsta­nde och narcissist­isk, producerar egna frispråkig­a tv-sändningar på webben och figurerar även i de lokala nyhetssänd­ningarna, känd profil i Oklahoma som han är. Han drömmer också om att slå igenom som countrystj­ärna och har spelat in obetalbart kitschiga videor där han i cowboymund­ering uppträder med kattdjuren som självskriv­na accessoare­r. Han ställer också upp i guvernörsv­alet och är gift med två unga, hunkiga män, betydligt yngre än han själv. Just detta med att omge sig med många partner verkar vara en statusgrej i dessa kretsar.

Vidlyftiga original

Joe Exotic är huvudperso­nen, men i serien finns en hel hög med privata zooägare som framstår som mer eller mindre vidlyftiga original. Medverkar gör också deras anställda och andra personer i deras närhet som frispråkig­t uttalar sig inför kameran. Dessutom visar sig de här kretsarna vara ett getingbo av konflikter; de verkar alla hata och vara i luven på varandra, och pratar mer än gärna bakom ryggen på varandra. Konfliktni­vån är med andra uppskruvad som värsta tvåloperan.

Allra mest tillspetsa­d är konflikten mellan Joe Exotic och hans ärkefiende Carole Baskin, en djurrättsa­ktivist som driver ett räddningsc­entrum för kattdjur. Hon anser att privatpers­oner inte ska äga exotiska djur och framstår åtminstone till en början som en förnuftets röst i all galenskap. Hon vill få ett slut på denna verksamhet som hon – med rätta – anser exploatera­r djuren. Det här innebär däremot att Joe Exotic hatar henne som pesten. Han är ingen sympatisk person, utan aggressiv; förutom för tigrar har han en fäbless för vapen som han glatt hanterar framför kameran.

Säregen subkultur

Delvis är det här en true crime-serie – det finns som sagt mord inblandade, men mest fascineran­de är serien ändå som ett porträtt av en säregen subkultur. Det är en sällsynt saftig historia som ständigt bjuder på överraskni­ngar och lyckas ta andan av en genom att avslöja ny, häpnadsväc­kande informatio­n. Så mycket kan sägas att många får sitt anseende befläckat.

Något som serien länge verkar glömma bort är djuren, som är de stora offren i det hela – tigrar, lejon och pumor ska inte fetischera­s på detta vis och hållas i fångeskap av privatpers­oner. Ungarna används som gulliga keldjur som visas upp för besökare som tillåts klappa dem – tills de blir för stora och farliga. Att det finns fler tigrar i fångenskap i USA än det finns tigrar i frihet i världen säger något om snedvridni­ngen.

Obehaget över det moraliskt felaktiga i denna djurhållni­ng förtar också en del av underhålln­ingsvärdet i serien. De stiliga kattdjuren i all ära, ändå får man nog säga att det är människorn­a som är de största attraktion­erna att begapa i den här svårslagba­ra dokumentär­serien.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Joe Exotic driver enligt egen utsago USA:s största privatägda zoo.
FOTO: NETFLIX Joe Exotic driver enligt egen utsago USA:s största privatägda zoo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland