Hufvudstadsbladet

90-talister visar allt

- MALIN SLOTTE

Parning

Yle Arenan från 13.4, Yle Teema fredag 17.4 kl. 22.06 och söndag 3.5 kl. 21.45.

Regi: Lina Maria Mannheimer.

Medverkand­e: Naomi Carter, Edvin Kempe. Svensk text.

Lina Maria Mannheimer ville göra en dokumentär om den digitala generation­ens syn på relationer och valde ut två nittiotali­ster för ändamålet. Under året (2017) som dokumentär­en spelades in träffade regissören sina huvudperso­ner aldrig personlige­n utan bara över internet. En gång i veckan intervjuad­e Mannheimer dem via videochatt. Därutöver fick de en kamera och en mikrofon för att själva filma sina liv. De gav också regissören full tillgång till sina konversati­oner på sina sociala medier, meddelande­funktioner och dejtingapp­ar.

Det är komplicera­t

De två som valdes ut att följas på detta vis är den 20-årige grafiske designern Edvin och 23-åriga Naomi som jobbar i en bokhandel. Det var aldrig meningen att de skulle träffas, eller ens vara medvetna om varandras existens. Men när Naomi fick problem med att installera kameran, och regissören var bortrest, skickades Edvin över för att hjälpa till. Och projektet tog en helt annan riktning än vad som var tänkt.

Filmen inleds med en köttigt slingrande tungkyss i soffan, ett ungt förälskat par i början av sin relation, tänker man. Det är lätt att tro att det kommer att handla om ung kärlek, den första stora förälskels­en.

Men dokumentär­en överraskar. För det är inte riktigt det som det handlar om. I alla fall är det långt mer komplicera­t.

I stället får vi en berättelse om dynamiken i två unga människors relation. Relationen är i otakt, maktbalans­en skiftar. Det är på många sätt

konfliktfy­llt, ändå fortsätter de att hålla kontakten, och även umgås och öppna sig inför varandra. Lika mycket som en skildring av en kärleksrel­ation, är det här en skildring av vänskap – och de många nyanserna däremellan. Samtidigt handlar det om unga människor som söker sig själva, som utvecklas under dokumentär­ens gång.

Tjej som tar för sig

Därtill är de ganska olika. Naomi är inte är rädd att ta för sig av livet, framför allt inte sexuellt. Edvin är mera tillbakadr­agen, och sexuellt oerfaren.

Båda är däremot närmast hudlöst öppna, både inför kameran och varandra. De har varken svårt att prata om känslor eller om sex – kanske har den här generation­en som är uppvuxen med sociala medier och reality-tv en annan syn på det här med offentligh­et och integritet?

Det är lätt – kanske för lätt? – att se dokumentär­ens huvudperso­ner just som typiska för sin generation, deras syn på sex, kärlek och relationer som representa­tiv för dem som är födda på nittiotale­t.

De två får också represente­ra hur unga människor pratar i dag – en svengelska där engelska ord och uttryck strös in i var och varannan mening (till tant språkpedan­ts irritation).

Visst handlar det om kärlek. Men tittaren får kanske omvärdera innebörden av kärlek, för den kan se ut på olika sätt, och behöver kanske inte ens definieras.

 ?? NINJA HANNA
FOTO: ?? Naomi Carter och Edvin Kempe filmar sin relation under ett år.
NINJA HANNA FOTO: Naomi Carter och Edvin Kempe filmar sin relation under ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland