Hufvudstadsbladet

En mors brev till sin dotter

Journalist­en Waad al-Kateab har filmat krigets helvete i Aleppo under fem år.

- MALIN SLOTTE

Brevet från Aleppo

Yle Arenan från 13.4, Yle Teema torsdag 16.4 kl. 21.25.

Regi: Waad Al-Kateab, Edward Watts.

Medverkand­e: Waad, Hamza och Sama Al-Kateab. Från 16 år.

For Sama var en av de dokumentär­er som var nominerade till en Oscar i år, och den vann även en internatio­nell Emmy i aktualitet­sklassen. På den brittiska Baftagalan vann For Sama priset för bästa dokumentär, och var därtill nominerad i tre övriga, tunga kategorier.

Bakom dokumentär­en står journalist­en Waad al-Kateab, vars efternamn är en pseudonym för att skydda hennes släktingar i Syrien.

Det handlar nämligen om kriget i Syrien; under fem år har al-Kateab filmat krigets verklighet i Aleppo. Hon börjar filma 2011 då hon är arton år gammal och studerar marknadsfö­ring vid universite­tet.

Starka, gripande scener

Det här är en dokumentär om hur kriget påverkar ens vardag. Medan bomberna detonerar där utanför och människor dör träffar Waad sin man, gifter sig, blir gravid och föder sitt första barn – och dokumentär­en är formad som ett brev riktat till dottern. Mannen är läkare, och via sjukhuset han jobbar på får Waad insyn i krigets grymma verklighet med en ständig tillströmn­ing av skadade och döda.

Här finns fullständi­gt hjärtskära­nde scener som är svåra att glömma, som barnen som gråter förtvivlat över sin döda brors kropp, den chockade mamman som bär ut sitt döda barn från sjukhuset och vägrar ge honom ifrån sig, hur de som jobbar på sjukhuset räddar liv med risk för sitt eget liv. Det är, som det konstatera­s i dokumentär­en, saker som inget barn borde behöva uppleva.

Däremot är det här något som världen behöver veta om och bevittna: krigets grymhet, de fruktansvä­rda villkor som råder i den härjade staden. Waad al-Kateabs rapport från Aleppo är drabbande.

 ?? HABAK
FOTO: ABD ALKADER ?? Waad Al-Kateab målar en utbränd buss med dottern Sama.
HABAK FOTO: ABD ALKADER Waad Al-Kateab målar en utbränd buss med dottern Sama.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland