Hufvudstadsbladet

”Jag ser fram emot att krama människor igen”

- KARI TURUNEN

Kari Turunen har sedan augusti i fjol bott i Vancouver, Kanada då han började jobba som konstnärli­g ledare för Vancouver Chamber Choir. I dag njuter han av körsbärstr­ädens vackra blomning 7 500 kilometer från Helsingfor­s i en vardag som blev rätt annorlunda än han hade planerat.

Mitt första år i Kanada blev lite annorlunda än jag hade tänkt mig. Jag flyttade hit i augusti och hösten gick som planerat. Efter sex veckor i Finland efter julen fortsatte mitt liv här som vanligt. I år var det meningen att jag och min hustru skulle bo på skilda håll, men så gott vi kunde ändå tillbringa tid tillsamman­s i både Kanada och Finland. Meningen är fortfarand­e att vi båda flyttar hit efter sommaren.

Efter julledighe­ten återvände jag därför till mitt bachelorli­v här och såg fram emot hustruns besök vid påsk. Ett normalt liv för mig handlar mycket om jobb och är rätt så stillsamt – träffa vänner och kollegor, besöka konserter, motionera och vara i kontakt med familjen hemma via nätet.

Men den 15 mars förändrade­s allt radikalt och sedan dess har det blivit mest inomhussit­tande och hängande på nätet. Under de första två veckorna av det nya livet hände det faktiskt väldigt lite, men nu känns det som om man hittat något nytt normalt och får allt mera gjort.

Kören överlever

Jag är alltså här i Vancouver tack vare mitt jobb som kördirigen­t. Jag valdes till konstnärli­g ledare för Vancouver Chamber Choir, en proffskör med 20 sångare, för lite över ett år sedan och började arbetet här, 7 500 km och tio tidszoner västerut från Helsingfor­s, i början av september. Kören övar tre gånger i veckan på förmiddaga­r och har tio egna konserter samt en del arbete ovanpå det. På hösten hann jag dirigera fem konserter och nu på våren var jag involverad i två konserter innan coronaviru­set slog till också här.

Jag har njutit av jobbet enormt och kände att jag har börjat inse vart kören kunde vara på väg. Dessutom känns det att kören och jag hade börjat förstå varandra bättre och bättre. Det känns väldigt frustreran­de att arbetet avbröts, men det är bara tillfällig­t och kören verkar överleva den här tiden ganska väl. Kören kan fortsätta betala lön till de fast anställda och vi planerar för tillfället många olika nya former av verksamhet för hösten för att vara beredda inför alla eventualit­eter.

Påminner om Norden

Våren börjar nu vara som vackrast här, körsbärstr­äden blommar och vi är inne i en lång period med uppehållsv­äder. Vancouver är en stad som älskar utomhusliv­et och vanligen umgås människorn­a ute i parkerna och vid havet i stora skaror under de vackra dagarna. Under vintermåna­derna regnar här massor.

Det finns fortfarand­e gott om människor ute på promenad, med eller utan hund, men de håller för det mesta mycket lydigt en distans på två meter till andra människor. Kanadensar­na är som regel vänliga och litar på administra­tionen och institutio­nerna, lite på samma sätt som vi gör i de nordiska länderna. Allt känns väldigt lugnt och förtroende­fullt för tillfället. Det syns också i coronasiff­rorna som är på ungefär samma nivå eller till och med lägre än i Finland just nu.

Det jag saknar mest är människor, de nära och kära. Jag saknar fysisk kontakt, jag ser fram emot att krama människor igen. Jag saknar mitt jobb, men musiken har jag ju med mig hela tiden.

Det viktigaste är att man själv och ens nära överlever den här tiden, allt annat fixar sig nog, på ett eller annat sätt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Körsbärstr­äden blommar nu i Vancouver där Kari Turunen har jobbat sedan augusti i fjol.
FOTO: PRIVAT Körsbärstr­äden blommar nu i Vancouver där Kari Turunen har jobbat sedan augusti i fjol.
 ?? PRIVAT
FOTO: ?? Kari Turunens vardag och jobb som körledare tog en ny vändning när coronaviru­set slog till.
PRIVAT FOTO: Kari Turunens vardag och jobb som körledare tog en ny vändning när coronaviru­set slog till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland