Hufvudstadsbladet

Drottninge­n som hade tänkt sig ett annorlunda liv – Margrethe fyller 80

Europas mest imposanta kunglighet – drottning Margrethe av Danmark – fyller 80 år. Coronaepid­emin saboterar de planerade festlighet­erna och jubilaren tvingas fira stillsamt.

- annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HÄLLSTEN

Förberedel­serna för den älskade danska drottninge­ns kalas var i gång. Med kortege genom Köpenhamn, barnkalas, galamiddag, fyrverkeri­er och balkongvin­kning från Amalienbor­g skulle drottning Margrethe firas. De europeiska kungahusen var inbjudna och kalaset hade blivit en mäktig uppvisning av Europas monarkier.

Roligheter­na är inställda men danskarna ger sig inte. Danmark synger for Dronningen heter det privata evenemang som grafikern Kim Bruhn har tagit initiativ till. Tanken är att danskarna ska uppvakta sin drottning genom att sjunga från sina balkonger, fönster och trädgårdar.

Evenemange­t har en Facebooksi­da och närmare 180 000 har anmält sitt intresse. Fyra sånger ska drottninge­n hyllas med.

– Har vi tur sjunger någon så högt att drottninge­n hör oss, säger Bruhn.

Pompös och folklig

Margrethe, med smeknamnet Daisy, föddes i Köpenhamn under den nazistiska ockupation­en av Danmark, den 16 april 1940. Kungafamil­jen vägrade fly landet och kronprinse­ssan Ingrid med barnvagn blev en vanlig syn på Köpenhamns gator. Beslutet att stanna kvar återgäldad­es med råge, kungahuset­s popularite­t steg och har hållit i sig.

Danmark är världens äldsta monarki. Margrethes förmåga att som drottning balansera mellan det pompösa och det folkliga är en anledning till framgången hos undersåtar­na. Danskarna älskar sin drottning.

Tronföljar­e som 13-åring

Margrethe växte upp i tron att hennes liv skulle bli rätt vanligt trots att hon var född till prinsessa. Danmark hade manlig tronföljd och tanken var att kung Frederik IX:s yngre bror, prins Knud, skulle ärva tronen. Så gick det inte. När Margrethe var 13 år godkändes den grundlagsl­agändring som tillät kvinnlig tronföljd och Margrethe blev kronprinse­ssa. När kung Frederik IX informerad­e sin äldsta dotter om vilken vändning hennes liv hade tagit gav han henne en hästskofor­mad brosch.

– Broschen betyder tur och den är mycket viktig för mig, avslöjade drottninge­n i tv-serien Frederik af Folket.

I samma program berättade drottninge­n att hon var stockkonse­rvativ som barn och att hon ogillade att man pratade om henne som landets blivande regent.

Hästskobro­schen bär drottninge­n i stunder när hon understryk­er allvaret. Senast syntes den på hennes vinröda jacka när hon i ett tv-tal i mars uppmanade till sammanhåll­ning under coronaepid­emin.

Dagen då Margrethe utropades till drottning, den 15 januari 1972, bar hon samma brosch då hon visade sig på slottsbalk­ongen och tog emot folkets välvilja. Då hade hon vant sig vid tanken på att bli regent.

– Man ska underkasta sig sitt öde, konstatera­de drottninge­n i tv-programmet.

Men hur hade Margrethes liv sett ut om hon inte hade blivit drottning? Historia är ett av hennes särintress­en och hade avgjort yrkesbanan.

– Förmodlige­n hade jag blivit arkeolog och suttit på ett dammigt kontor, har drottninge­n sagt.

Prinsen som ville vara kung

De som blir kungar väljer inte sitt öde – de föds till tronföljar­e. Drottning Margrethes man, prins Henrik, var prinsen som ville tituleras kung vilket han högljutt informerad­e sin familj och allmänhete­n om.

Prins Henrik avled 2018, märkt av demens. Prinsen var känd som en temperamen­tsfull person och som en auktoritär far, vilket parets förstfödda kronprins Frederik har vittnat om.

De gånger prins Henrik blev riktigt arg reste han till sitt franska slott. På drottning Margrethes lott föll att åka efter sin bråkstake till man och lugna ner honom. Efter incidenter­na kablades foton som andades äktenskaps­harmoni ut till undersåtar­na.

– Vi var väldigt förtjusta i varandra, säger drottning Margrethe, i boken Dronning Margrethe, skriven av Karin Palshøj.

I boken beskriver drottninge­n sin mans egenheter som ”lite annorlunda sidor”.

Prins Henriks sista vilja var att inte bli begravd bredvid sin hustru i Roskilde domkyrka, en vilja som bifölls. Hälften av prinsens aska har spritts ut i havet, hälften i Fredensbor­gs slottspark.

Prins Henrik, tidigare greve Henri de Laborde de Monpezat, arbetade som attaché på den franska ambassaden i London då han och drottning Margrethe träffades. Paret gifte sig i Köpenhamn i juni 1967 och fick två söner – kronprins Frederik född 1968 och prins Joachim, född 1969.

Under sin barndom fick prinsarna träffa sina föräldrar enligt strikta scheman, några timmar per dag. Deras mormor, drottning Ingrid, hade tid för dem vilket bäddade för en nära relation mellan framför allt kronprins Frederik och mormodern.

Abdikera är uteslutet

Sträng är ett adjektiv som ofta har använts på tal om drottning Margre

the. Plikttroge­n är hon också, i annat fall hade hon abdikerat redan. Men i likhet med Sveriges kung Carl XVI Gustaf och Norges kung Harald för att inte tala om Storbritan­niens drottning Elizabeth, väljer drottninge­n att hålla ut.

– Jag sitter kvar tills jag trillar av pinnen, har hon sagt.

Tecken finns dock på att drottning Margrethe aktivt förbereder kronprins Frederik på den dag det blir hans tur att ta över. Även den lyskraftig­a kronprinse­ssan Mary är energisk.

Drottning Margrethes andningshå­l är hennes konstnärli­ga anlag. Hon målar, designar scenografi och kyrkotexti­lier och skriver.

– Visst finns det de som undrar varför jag inte kan nöja mig med att vara drottning, men sådant får man vara beredd på, sade drottninge­n när jag intervjuad­e henne i samband med utställnin­gen på Didrichsen­s konstmuseu­m 2002.

– Man kan tycka att jag är en bra eller dålig konstnär, men jag är åtminstone en konstnär som tar det här på allvar.

 ?? Olsson/tt
Foto: Christine ?? Kusinerna drottning Margrethe och kung Carl XVI Gustaf har samma uthålliga gen och vägrar abdikera.
Olsson/tt Foto: Christine Kusinerna drottning Margrethe och kung Carl XVI Gustaf har samma uthålliga gen och vägrar abdikera.
 ?? Foto: hBl Arkiv ?? Margrethe utropades till drottning av Danmark i januari 1972. Här på slottsbalk­ongen tillsamman­s med maken, prins Henrik.
Foto: hBl Arkiv Margrethe utropades till drottning av Danmark i januari 1972. Här på slottsbalk­ongen tillsamman­s med maken, prins Henrik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland