Hufvudstadsbladet

Bada i skogen

Jag hör mina egna andetag och fåglarnas intensiva vårkvitter. Blicken är fäst på trädkronor­na som svajar mjukt i den lätta vinden. Mossan är fuktig mot min hand, jag ligger raklång och tar in skogen runtom mig. Det doftar kyla och mull.

- ANNA MARKELIN

Skogsbad, Shinrin yoku på japanska, har inte så mycket med bad att göra, men man sänker faktiskt ner sig själv i skogens famn. Skogsbad betyder att ta in skogen med alla sinnen, att gå på stilla upptäcktsf­ärd och öppna upp för nya intryck. Man ska ta sig tiden att komma nära och uppleva skogen på nya sätt. Vi ser, men vi kan också lyssna och dofta på skogen – vi kan till och med smaka på delar av den.

Vi har länge känt till att skogen har en läkande kraft. Skogsterap­i med utbildade guider och vägledare används nu i rehabilite­rande och vårdande syften i flera kommuner och man kan även som privatpers­on ta hjälp för att hitta lugnet i skogen.

Många tycker att det är lite skrämmande att vistas ensam i skogen, man är rädd för att gå vilse och man vet kanske inte riktigt vad man ska titta efter. Att gå med i en grupp som skogsbadar blir ett sätt att känna sig tryggare.

Vad kan man förvänta sig av skogsbadet? Hur kan det hjälpa oss? Forskning visar att lugn vistelse i skogen stärker vårt immunförsv­ar. Vi stressar av – det sympatiska nervsystem­et lugnas ner. Blodtrycke­t sjunker när vi inte omges av något annat än skog med dess naturliga ljud och ljus. Du kan bli bättre på att uppfatta saker – en ökad kognitiv förmåga – och din kreativite­t kan öka.

Skogsbad kan också vara ångestdämp­ande. Det här beror bland annat på att vi slipper sortera så många intryck samtidigt. I skogen utsätts vi för mycket färre stimuli och vi hinner hantera dem i vår egen takt.

En djupare naturkonta­kt

Mitt förhålland­e till skogen har varit långt ifrån friluftsak­tigt. Skogen är förvisso delvis min arbetsplat­s – jag leder Crossnatur­e-träning i både parker och skogar – men jag vistas sällan där utanför min arbetstid. Jag har inte gett mig ut för att utforska skogen i lugn och ro. Det är nog med en känsla av misslyckan­de som jag konstatera­r att vi inte tog med barnen ut på fler skogsutfly­kter när de var små.

På sistone har något ändrats. Jag vill stanna kvar i skogen när träningsti­mmen är slut, jag vill faktiskt bara lägga mig i mossan, andas och titta upp mot trädkronor­na. I ett försök att fånga den här känslan brukar vi nu pausa en stund på eget vis under våra timmar. Vi lägger händerna mot mossan, sätter näsan mot barken eller sitter och lyssnar med ögonen slutna. Det gör gott, den stilla stunden. Något inombords reagerar och jag förstår att skogsbad har en fin effekt på stressade själar. Den fördjupade naturkonta­kten kanske slår an en sträng från vårt förflutna, då vi var mycket närmre naturen på alla vis.

Du kan välja vilket rum i naturen du vill. Klippor vid havet, en skog, en äng eller ett fjäll, alla bjuder på olika upplevelse­r. Kläder efter väder och gärna sällskap för tryggheten­s skull. Gå långsamt, ta dig tid. Samla på färger, jämför, känn och upplev, i tystnad. Ha telefonen avstängd, du behöver inga andra stimuli än naturens. Det är en stund för ditt välbefinna­nde och det är alldeles prestation­sfritt. Jag vågar lova att du vill göra det om och om igen.

Skogsbad betyder att ta in skogen med alla sinnen, att gå på stilla upptäcktsf­ärd och öppna upp för nya intryck.

 ?? FOTO: ANNA MARKELIN ?? Skogen har en läkande kraft. Många hittar lugnet i skogen, nervsystem­et lugnar ner sig och det stärker också immunförsv­aret att vistas i en miljö där de yttre intrycken är färre.
FOTO: ANNA MARKELIN Skogen har en läkande kraft. Många hittar lugnet i skogen, nervsystem­et lugnar ner sig och det stärker också immunförsv­aret att vistas i en miljö där de yttre intrycken är färre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland