Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set och covid-19 är två olika saker

-

”Gott folk, coronaviru­set skrivs ”coronaviru­set”. I bestämd form, i ett ord och med litet c.”

SOLVEIG ARLE/SPT

Det finns många olika coronaviru­s, och genom att skriva coronaviru­set i bestämd form uttrycker vi att det rör sig om just det virus som orsakar den pågående pandemin. Vi kan däremot skriva coronaviru­s i obestämd form om vi för ett resonemang om coronaviru­s i allmänhet, som här: ”5–10 procent av vanliga förkylning­ar under vinterhalv­året orsakas av coronaviru­s”.

Ett sätt att göra det tydligt att vi menar det aktuella viruset har varit att skriva ”det nya coronaviru­set”. Men ju längre tid som går, desto mindre nytt är viruset. Begreppet kan till och med vara mer förvirrand­e än förklarand­e.

Den medicinska benämninge­n på viruset är sars-coronaviru­s-2, förkortat sars-cov-2. Använder vi den benämninge­n är det viktigt att få med tvåan. Skriver vi bara ”sars-cov” syftar vi på det coronaviru­s som orsakar den svåra lungsjukdo­men sars, som var nytt 2003.

På svenska skrivs namn på sjukdomar och virus med liten bokstav, precis som namn på månader och veckodagar. Vi använder litet c i både coronaviru­set och covid-19, namnet på den sjukdom som viruset sprider.

Covid-19 skrivs med stora bokstäver på engelska, ”COVID-19”, eftersom det är en förkortnin­g av corona virus disease 19, fritt översatt ”coronaviru­ssjukdomen 19”. Då en förkortnin­g lånas in i svenskan och behandlas som ett ord, inte som en förkortnin­g, skrivs den med små bokstäver. På svenska skriver vi covid-19, precis som vi skriver ”aids” medan sjukdomens namn på engelska skrivs ”AIDS”.

Jag jämför gärna med aids också för att klargöra skillnaden mellan covid-19 och coronaviru­set. Coronaviru­set orsakar sjukdomen covid-19, liksom hivviruset orsakar sjukdomen aids.

Sammanblan­dningen ”coronaviru­set covid-19” syns i överraskan­de många texter, också trovärdiga sådana. Om vi tänker efter vad ”covid” står för ser vi att det inte fungerar: ”coronaviru­set coronaviru­ssjukdomen 19”. Vill vi ha med ”covid-19” när vi talar om viruset kan vi säga till exempel ”viruset som orsakar covid-19”.

Vi vet att det är stor skillnad om en person har aids eller bara är hivsmittad. I dag, mitt under coronaepid­emin, är vi inte lika noga med att skilja på dem som har coronaviru­set och dem som har covid-19. När läget lugnat sig och vi talar om epidemin i förfluten tid gissar jag att vi kommer att skilja på begreppen. De som testar positivt för viruset, men inte har några sjukdomssy­mtom, har väl inte covid-19? Eller har de symtomfri covid-19?

Vill vi sammanfatt­a virus och sjukdom i ett ord kan vi helt enkelt använda ”corona”. Det fungerar bäst som förled i en sammansätt­ning, till exempel coronaepid­emin som en kortare version av coronaviru­sepidemin. Det här är också ett sätt att signalera ett sammanhang som är större än själva sjukdomen. Coronaviru­set har satt i gång händelseke­djor som fått följder på alla plan i samhället. Att utelämna ”viruset” är ett sätt att uttrycka att vi talar om situatione­n i sin helhet, till exempel i ”coronakris­en”. Språkkolum­nen skrivs av språkvårda­rna vid Svensk Presstjäns­t. Den publiceras i de finlandssv­enska dagstidnin­garna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland