Hufvudstadsbladet

Trumpska uttalanden förbryllad­e

Donald Trump förvandlad­e sin presskonfe­rens om coronaviru­set till en hyllning till sig själv. När hans makt och inställnin­g ifrågasatt­es svarade han: – När någon är president i USA är hans befogenhet total och det är så det måste vara. Den är total.

- MARTIN YNGVE/TT

Donald Trumps möte med pressen i Vita huset på måndagen slog även garvade reportrar med häpnad.

I stället för att ge den samlade presskåren en rapport om arbetet mot viruset och kommentera det ökande antalet döda i landet, liknade presskonfe­rensen mera ett kampanjmöt­e.

Donald Trumps numera dagliga presskonfe­renser om coronaläge­t i USA har sakta blivit mer och mer kampanjmöt­en för presidente­n. Men måndagens möte med pressen i Vita huset slog även rutinerade reportrar på plats med häpnad.

I stället för en rapport om arbetet mot viruset och en kommentar om att dödstalet i USA nu stigit till över 23 500 bjöds publiken – i pressrumme­t och över hela världen via tv och internet – på en flera minuter lång video som visade hur Trumps enligt Vita huset resoluta handlingar har räddat ”kanske hundratuse­ntals” amerikaner­s liv.

Videon introducer­ade Trump med orden:

– Vi måste prata om anledninge­n att vi är här, nämligen den succé vi har haft (i kampen mot viruset).

CNN kallade tilltaget ”propaganda” och bröt liksom flera andra tvbolag sina sändningar av presskonfe­rensen när videon satte i gång, men de som såg den fick se en partsinlag­a från Vita huset mot det Trump kallar fake news.

– Problemet är att pressen inte bevakar insatserna så som de borde, svarade Trump när han fick frågor om varför han fokuserar mer på medierna än på bekämpning­en av coronaviru­set.

”Presidente­n som bestämmer”

En irriterad president fortsatte med att avbryta och avfärda journalist­erna, än mer än vad som varit norm under den senaste tidens presskonfe­renser. Han sade att Vita huset ”snart” har en plan klar över när och hur USA kan börja öppna igen.

Uppgifter om att ett antal guvernörer – alla demokrater – själva sinsemella­n diskuterat hur ett öppnande ska skötas fick Trump att åter se rött.

– Det är USA:s president som bestämmer. Om vi inte var här för delstatern­a skulle vi haft problem i det här landet som ni aldrig sett maken till. När någon är president i USA är hans befogenhet total och det är så det måste vara. Den är total. Och guvernörer­na vet det, sade Trump inte långt efter att han förklarat att kampen mot viruset var delstatern­as ansvar.

USA:s grundlag är byggd att inte ge presidente­n total makt eller befogenhet­er, men vicepresid­ent Mike Pence upprepade senare Trumps påstående.

– Missta er inte. I USA:s långa historia har presidente­ns befogenhet­er under nationella kriser utan tvekan varit absoluta, sade han.

Fauci ”underbar kille”

Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskydd­sforskning och med i Vita husets arbetsgrup­p för att bemöta coronaviru­set, sade i en intervju med CNN på söndagen att fler liv hade kunnat räddas om USA stängts ner tidigare.

Senare under dagen retweetade

Trump ett meddelande som bland annat uppmanade presidente­n att sparka Fauci, vilket spädde på tidigare rykten om att ett avskedande var nära föreståend­e.

På måndagen förnekade Trump att så var fallet.

– Jag gillar honom. Det är en underbar kille, sade Trump innan han lade till att alla inte är lika glada i honom.

Och 79-årige Fauci bedyrade att hans svar i CNN var missvisand­e och att Trump lyssnar på hans råd. Kände han sig tvingad att säga så, undrade tveksamma journalist­er i salen.

– Nej, inte alls. Allt jag gör är frivilligt. Försök inte ens antyda annat, sade Fauci.

 ?? Foto: Alex BrAndon/tt-AP ?? USA:s president Donald Trump fokuserade mera på medierna än på bekämpning­en av coronaviru­set under sin presskonfe­rens i Vita huset.
Foto: Alex BrAndon/tt-AP USA:s president Donald Trump fokuserade mera på medierna än på bekämpning­en av coronaviru­set under sin presskonfe­rens i Vita huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland