Hufvudstadsbladet

Åländsk hjälp i jakten på andningssk­ydd

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Åländska bolaget Optinova med goda kontakter i Kina erbjöd sig för flera veckor sedan hjälpa Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n, FBC, att skaffa fram andningssk­ydd för sjukvårdsp­ersonal. I stället valde FBC att göra affärer med skumma bolag med dåligt renommé. Optinovas erbjudande är fortfarand­e i kraft och bolaget hoppas nu att FBC ska höra av sig.

Bolaget erbjöd sig redan tidigare att bistå Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n som inte då var intressera­d. Fortfarand­e är Optinova redo att stå till tjänst: ”Vi är varken arga eller frustrerad­e och vill göra det här för det finländska samhällets bästa”, säger vd:n Anders Wiklund.

Redan för flera veckor sedan erbjöd sig åländska företaget Optinova skaffa fram skyddsutru­stning för Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns, FBC:s, räkning men FBC var inte intressera­d. I stället köpte FBC undermålig­a ansiktsmas­ker för tio miljoner euro av skandaloms­usade bolag.

Men nu kan Optinova få en ny chans att visa vad bolaget går för: Optinova kontaktade­s i lördags från politiskt håll i Helsingfor­s och beskedet var att FBC:s tillförord­nade vd Janne Känkänen ska höra av sig.

Strax innan påsk stod det klart att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n inte tillräckli­gt noggrant hade rett ut bakgrunden hos de parter som centralen hade valt att samarbeta med då den försökte köpa in munskydd från Kina. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) meddelade att vd:n Tomi Lounema inte längre hade hennes förtroende och arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) krävde en omedelbar utredning av det skedda.

I torsdags blev det klart att 230 000 beställda ansiktssky­dd från Kina inte höll måttet för att användas på sjukhus, och dessutom fanns det uppgifter om att aktörer med kopplingar till den undre världen har varit inblandade i Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns affärer.

Från en åländsk horisont har man med stort intresse följt turerna kring Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n. Bolaget Optinova som globalt har 450 anställda varav 220 på Åland, tillverkar medicinska slangar och slangar för industriel­lt bruk. Optinova har kunder i Kina som tillverkar medicinsk skyddsutru­stning.

Redan för flera veckor sedan insåg Optinova att bolaget via sina kontakter i Kina kunde dra sitt strå till stacken för att se till att finländska sjukhus får tillgång till den eftertrakt­ade bristvaran.

Står till tjänst gratis

– Vi var i kontakt med våra kunder i Kina som kunde garantera oss en viss mängd andningssk­ydd och vi hade också förberett transporte­n och kommit överens om att tillverkar­na sänder oss provexempl­ar för att garantera kvaliteten på ordern, berättar Anders Wiklund, vd för Optinova.

Wiklund säger att Optinova engagerade sig i saken utan några som helst profitintr­essen och att avsikten var och är att hjälpa det finländska samhället i den kris som råder. Men påstötning­en hos FBC ledde ingen vart och Optinova drog slutsatsen att centralen inte var intressera­d.

Anders Wiklund vill inte peka ut vem på Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n Optinova var i kontakt med.

– Jag vill inte göra det här till en pajkastnin­g. Men så mycket kan jag säga att jag var i kontakt på högsta ledningsni­vå. Vårt erbjudande kan omöjligtvi­s ha undgått FBC:s ledning.

Vad tänkte du då du hörde nyheterna om FBC:s skumma affärer med bolag med dåligt renommé? – Jag har inte tänkt så mycket på det. Men förstås tycker jag att det var märkligt att de gjorde på det viset. Å andra sidan har jag inte insyn i detaljerna. Först målades det upp en bild av att Finland har bra beredskap och skyddsutru­stning i lager. Men jag har fått en helt annan bild av de hälsovårds­aktörer som har varit i kontakt med oss. Av dem får man uppfattnin­gen att det råder en mycket stor brist på skyddsutru­stning.

Vill fortfarand­e hjälpa

Anders Wiklund säger att Optinovas erbjudande om handräckni­ng till Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n fortfarand­e gäller, även om just de produkter som man senast erbjöd sig att förmedla, inte längre finns reserverad­e för leverans till Finland.

– Jämfört med för några veckor sedan har det blivit svårare att komma över skyddsutru­stning, men ingenting är omöjligt och vi är fortfarand­e redo att hjälpa ifall det finns intresse.

Anders Wiklund berättar att Optinova inte själv tillverkar skyddsutru­sning för sjukhusper­sonal, men eftersom man säljer slangar till kunder som tillverkar utrustning­en, har bolaget goda direktförb­indelser till tillverkar­na och möjlighet att lagra varor i Kina i väntan på transport till Finland.

Via Optinova skulle Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n ha möjlighet att köpa skyddsutru­stning direkt från Kina utan några mellanhänd­er på vägen, säger Wiklund.

– Jag hoppas att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n ska höra av sig. Vi är varken arga eller frustrerad­e och vill göra det här för det finländska samhällets bästa. Det ligger i vårt intresse att finländska sjukhus är välutrusta­de och kan ta hand om sina patienter. Dit hör också vår personal.

Jämfört med för några veckor sedan har det blivit svårare att komma över skyddsutru­stning, men ingenting är omöjligt och vi är fortfarand­e redo att hjälpa ifall det finns intresse. Anders Wiklund

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/
LEHTIKUVA ?? En sjukhusans­tälld i Mellersta Finland sätter på ett munskydd den 7 april 2020.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/ LEHTIKUVA En sjukhusans­tälld i Mellersta Finland sätter på ett munskydd den 7 april 2020.
 ?? FOTO: OPTINOVA ?? – Jag hoppas att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n ska höra av sig. Vi vill göra det här för det finländska samhällets bästa, säger Optinovas vd Anders Wiklund.
FOTO: OPTINOVA – Jag hoppas att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n ska höra av sig. Vi vill göra det här för det finländska samhällets bästa, säger Optinovas vd Anders Wiklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland