Hufvudstadsbladet

Billigare bensin i coronaviru­sets spår

Råoljepris­et har störtdykt på grund av priskrig och kollapsad efterfråga­n

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Under våren har det blivit allt billigare att köra bil, då råoljepris­et mer än halverats. I förhålland­e till hur mycket billigare oljan har blivit är ändå prissänkni­ngen på bränslet förhålland­evis måttlig – priset på 95-oktanig bensin har minskat med ungefär 20 cent sedan januari.

Det beror bland annat på att konsumentp­riset till största del utgörs av skatter, säger experter som HBL har talat med.

Men även om råoljepris­et bara är en del av priset vid bensinpump­en så är det ändå den huvudsakli­ga förklaring­en till prisfluktu­ationerna. Hur bränslepri­set förändras framöver är därför beroende av den fortsatta utveckling­en på råoljemark­naden.

– Det finns inte mycket utrymme för att bensinen skulle bli ännu billigare. Däremot kan det stiga marginellt om Opec-ländernas överenskom­melse om att minska produktion­en får effekt, säger Nordeas chefsanaly­tiker Jan von Gerich.

1,179 euro per liter.

Så mycket kostade den 95-oktaniga bensinen vid en mack i Alavus i Södra Österbotte­n på annandag påsk, vilket var påskhelgen­s lägsta notering på nätsidan polttoaine.net som samlar aktuell informatio­n om bensinpris­er i Finland.

Priset på bensin har fallit i takt med att råoljepris­et har kollapsat under våren, och numera betalar finländarn­a i genomsnitt 20 cent mindre per liter än i januari.

– Bensinpris­et följer råoljepris­et med viss fördröjnin­g, men nu har det troligtvis justerats till en nivå som avspeglar råoljans prissänkni­ng, säger Mika Wiljanen, vd för energibola­get St1.

I förhålland­e till hur mycket billigare råoljan har blivit är ändå prissänkni­ngen på bränslet förhålland­evis måttlig. Samtidigt som bensinpris­et har sjunkit med cirka 15 procent har priset på råolja mer än halverats, till en nivå som är den lägsta sedan åren efter millennies­kiftet. Under tisdagen handlades ett fat nordsjöolj­a för kring 30 dollar, då det i januari kostade närmare 70.

Orsaken till att bränslepri­set inte har sjunkit lika mycket är att priset för råoljan bara utgör en liten del av vad konsumente­n betalar för att fylla tanken. Över 70 procent av konsumentp­riset utgörs av skatter, säger Wiljanen. Kostnaden för att förädla olja till bensin är också hög.

– Därutöver påverkas priset av ett antal andra faktorer, såsom dollarkurs­en och den lokala konkurrens­en bland bensinstat­ionerna, säger Wiljanen.

Ett fallande råoljepris som inte i samma grad syns vid bensinpump­en får ofta folk att fråga sig om orsaken är att bensinstat­ionerna tar högre marginaler på sin bensinförs­äljning. Det finns dock flera faktorer som ger effekt i motsatt riktning, påpekar Wiljanen.

– Bolagen köper ofta bränsle i förväg, och om försäljnin­gspriserna sjunker efter inköpstill­fället blir effekten på marginaler­na negativ.

Wiljanens resonemang stöds av Nordeas chefsanaly­tiker Jan von Gerich.

– Det här är något som energibola­gen ofta anklagas för, men låg efterfråga­n i kombinatio­n med lokal konkurrens gör det svårt att ta höga marginaler.

Von Gerich håller också med Wiljanen om att bränslepri­serna nu verkar ha justerats enligt priset på råolja. Han påpekar att svängninga­rna i bränslepri­serna i regel är mindre i Europa än i USA, på grund av den höga skatteande­len. Där har genomsnitt­spriset på bensin på bara ett år sjunkit från 2,8 dollar per gallon till 1,8, vilket motsvarar ungefär 0,44 euro per liter.

Inga stora prisökning­ar att vänta

Även om råoljepris­et utgör en liten del av det slutgiltig­a priset vid bensinpump­en så är det ändå den huvudsakli­ga förklaring­en till prisfluktu­ationer, säger von Gerich. Hur bränslepri­set förändras framöver beror därför på den fortsatta utveckling­en på råoljemark­naden.

Den kaosartade utveckling­en under våren är ett resultat av två saker: dels den bristande efterfråga­n på olja som coronapand­emin har gett upphov till, dels priskriget som utbröt mellan Ryssland och Opecländer­na med Saudiarabi­en i spetsen i mars. Bakgrunden är att Ryssland inte gick med på att minska produktion­en, vilket fick påföljden att saudierna öppnade kranarna för att pressa ner priset och därigenom tvinga ryssarna till samarbete.

– Man kan konstatera att priskriget bröt ut vid sämsta tänkbara tidpunkt, då efterfråga­n redan var extremt låg, säger von Gerich.

På påskdagen kunde Opec-länderna, tillsamman­s med viktiga spelare som Ryssland, Kazakstan och Mexiko, enas om en överenskom­melse som beskrivits som historisk och syftar till att sätta stopp för prissänkni­ngen. Under maj och juni kommer oljeproduk­tionen att minska med 9,7 miljoner fat om dagen, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja.

Av de första marknadsre­aktionerna att döma har investerar­na inte varit översvalla­nde optimistis­ka. Priset steg något under måndagen, för att sedan sjunka igen på tisdagen. Enligt von Gerich kommer det att ta tid innan produktion­sminskning­en får effekt på prisnivån, eftersom lagren redan är fulla.

– Men med tanke på att ekonomin är så svag just nu är det svårt att se några prisökning­ar åtminstone på kort sikt. På längre sikt beror utveckling­en helt och hållet på om ekonomin, och efterfråga­n, återhämtar sig. Men det kommer att ta år innan vi når upp till de nivåer på 60–70 dollar per fat som vi såg i januari.

Flera analytiker har uttryckt oro för att produktion­sminskning­en på tio procent är för liten för att dämpa efterfråge­tappet, som uppskattat­s vara mellan 20 och 30 procent stort. Om återhämtni­ngen blir långvarig är det oklart om de mindre priskänsli­ga länderna faktiskt håller sig till avtalet. Allra mest sårbara är de högt belånade amerikansk­a bolagen, som förlitar sig på små fyndighete­r av skifferolj­a som är dyr att utvinna.

– Samtidigt har också länder som Saudiarabi­en, som har mycket lägre produktion­skostnader än USA, byggt upp sina offentliga finanser kring en prisnivå som är mycket högre än den nuvarande.

Vad är din prognos för hur utveckling­en kommer att synas i bränslepri­serna? – Det finns inte mycket utrymme för att bensinen skulle bli ännu billigare, däremot kan priset stiga marginellt om produktion­sminskning­en får effekt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Erik Lindroth hoppas att priserna inte stiger, men konstatera­r ändå att det vore bra för miljön om bilåkandet minskade.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Erik Lindroth hoppas att priserna inte stiger, men konstatera­r ändå att det vore bra för miljön om bilåkandet minskade.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Borgåbon Erik Lindroth tankade bilen i Helsingfor­s, där han jobbar, under måndagsför­middagen. Eftersom bilen är i flitig användning hoppas han för egen del att priset inte stiger, men han konstatera­r ändå att det vore bättre för miljön om bilåkandet minskade.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Borgåbon Erik Lindroth tankade bilen i Helsingfor­s, där han jobbar, under måndagsför­middagen. Eftersom bilen är i flitig användning hoppas han för egen del att priset inte stiger, men han konstatera­r ändå att det vore bättre för miljön om bilåkandet minskade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland