Hufvudstadsbladet

Demokrater­na i USA vill inte göra om samma misstag som för fyra år sedan, alla sprickor inför presidentv­alet ska tillslutas för att stoppa Trump.

Tre patienter och två vårdare vid Kauniala sjukhus har testat positivt för covid-19. – Det var en tidsfråga innan vi skulle drabbas. Vi gör allt vi bara kan för att förhindra smittsprid­ningen, säger sjukhusets vd Mervi Ahlroth.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

På långfredag­en började man vid Kauniala sjukhus i Grankulla befara att det man hade hoppats inte skulle inträffa, ändå hade skett. Följande dag kom resultatet svart på vitt: coronaviru­set hade spridit sig till sjukhuset.

För stunden har två vårdare och tre patienter vid Kauniala testat positivt för covid-19. Dessutom inväntar man ytterligar­e ett testresult­at.

Två misstänkta smittkedjo­r

Sjukhuset misstänker två separata smittkedjo­r: En via en skötare och en via en ny patient. Efter det inträffade tar Kauniala inte emot några nya patienter och sjukhuset har ytterligar­e skärpt sina säkerhetsf­öreskrifte­r.

– Vi utreder för stunden alla som kan ha exponerats för viruset, säger sjukhusets vd Mervi Ahlroth.

Ett tiotal exponerade personer i personalen har satts i karantän.

– Jag vill framföra mitt djupaste tack till personalen som har gjort ett fantastisk­t jobb under den här svåra tiden och har hjälpt och stöttat sina kolleger, säger Ahlroth.

På de avdelninga­r där de smittade patientern­a eller misstänkta smittade patientern­a befinner sig, bär personalen nu högeffekti­va andningssk­ydd. Patientern­a vid de avdelninga­r där viruset påträffats, får inte heller röra på sig på samma sätt som tidigare, för att förhindra smittsprid­ning.

Med hänvisning till tystnadspl­ikten och patientern­as integritet­sskydd kan inte Ahlroth säga hur de covid-19-sjuka patientern­a mår. Deras anhöriga har blivit underrätta­de.

”Det var bara en tidsfråga”

Mervi Ahlroth säger att man vid Kauniala redan länge varit på helspänn och befarat att coronaviru­set kan drabba sjukhuset.

– Vi har förberett oss på det här sedan februari. Med tanke på hur utbrett viruset är i Nyland och att vi är en stor enhet var det bara en tidsfråga innan detta skulle ske, säger Ahlroth.

– Nu gör vi vårt yttersta för att skydda våra patienter och vår personal från att smittan sprids ytterligar­e. I det arbetet har vi fått ett stort stöd av Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS.

Kauniala sjukhus har verkat som vård- och rehabilite­ringsinrät­tning för krigsinval­ider sedan 1946. Sjukhuset ägs numera till 85 procent av Vanda stad medan 15 procent ägs av Krigsinval­idernas brödraförb­und. Knappt 200 patienter vårdas på sjukhuset som har en personalst­yrka på närmare 300 personer.

Av sjukhusets patienter är 25 krigsinval­ider och ett tiotal krigsveter­aner. Största delen av patientern­a utgörs av äldre Vandabor och av rehabilite­ringspatie­nter från Nyland och huvudstads­regionen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■
– Vi har förberett oss på det här sedan februari. Med tanke på hur utbrett viruset är i Nyland och att vi är en stor enhet var det bara en tidsfråga innan detta skulle ske, säger Mervi Ahlroth, vd för Kauniala sjukhus, om den nyligen uppdagade coronasmit­tan.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ – Vi har förberett oss på det här sedan februari. Med tanke på hur utbrett viruset är i Nyland och att vi är en stor enhet var det bara en tidsfråga innan detta skulle ske, säger Mervi Ahlroth, vd för Kauniala sjukhus, om den nyligen uppdagade coronasmit­tan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland