Hufvudstadsbladet

Polisen utreder en av affärerna

Enligt Arbets- och näringsmin­isteriets kanslichef Jari Gustafsson kan försummels­erna inte skyllas på brådska eller snäva tidtabelle­r.

- SPT

Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n FBC överlämnad­e på tisdagen sin utredning till Arbets- och näringsmin­isteriet om det som gick snett i de kinesiska ansiktsmas­kaffärerna.

FBC beställde ansiktsmas­ker för tio miljoner euro som vid en närmare granskning visade sig vara olämpliga för sjukhusbru­k. Det här ledde bland annat till att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns vd Tomi Lounema fick avgå.

– Utredninge­n visar att Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n inte har följt den arbetsordn­ing och de normala upphandlin­gsprocesse­r som gäller. Reglerna för betalnings­villkor har inte heller följts. Försummels­erna är sådana att man inte kan skylla på brådska, säger Jari Gustafsson, kanslichef på Arbetsoch näringsmin­isteriet.

Enligt ministerie­t kommer man nu att försöka häva de affärer som har gjorts och införa nya spelregler för hur upphandlin­gar ska skötas av Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n i framtiden.

– Vi har befullmäkt­igat FBC:s tillförord­nade vd Janne Känkänen att stärka Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns upphandlin­gsorganisa­tion och därtill fattat beslutet att stärka den interna revisionen omedelbart, säger FBC:s styrelseor­dförande Ilona Lundström.

FBC har också lämnat en polisanmäl­an om den ena av de två affärerna där centralens tillgångar har frysts på ett estniskt bankkonto. Centralkri­minalpolis­en uppgav på tisdagen att de påbörjar en utredning av fallet.

– Brottsmiss­tankarna gäller bedrägeri, säger Lundström.

Enligt Lundström måste FBC nu bygga upp sin kapacitet att göra riskbedömn­ingar.

– Vi kommer att grunda en ny projektorg­anisation där vi har ett situations­team och ett annat team som består av experter på offentliga upphandlin­gar, säger FBC:s vd Janne Känkänen.

Varken Lundström eller Känkänen ville kommentera de anbud som har lämnats av flera företag att leverera ansiktsmas­ker och munskydd gratis för att tillmötesg­å sjukhusens efterfråga­n och Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns behov.

– Vi har kontaktats av över 3 000 aktörer som erbjuder sin hjälp. Nu ska vi först rätta till alla misstag och begränsa skadorna, säger Lundström.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/
LEHTIKUVA ?? Centralens t.f. chef Janne Känkänen, Arbets- och näringsmin­isteriets kanslichef Jari Gustafsson och Ilona Lundström, beredskaps­centralens styrelseor­dförande, under tisdagens presskonfe­rens.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA Centralens t.f. chef Janne Känkänen, Arbets- och näringsmin­isteriets kanslichef Jari Gustafsson och Ilona Lundström, beredskaps­centralens styrelseor­dförande, under tisdagens presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland