Hufvudstadsbladet

Jörn Donner skrev sig till författars­kapet

Utan Jörn Donner blir världen dummare och tristare, skriver Kai Ekholm. Hans färska porträtt av Jörn Donner är den första boken sedan Donner avled i slutet av januari.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Jörn Donners bibliotek var utgångspun­kten när Kai Ekholm började skriva sin bok om mångsyssla­ren Donner.

”Ingen är så beläst och bildad att den kan skriva en biografi över mig”, uppges Jörn Donner ha sagt.

Kai Ekholm småskratta­r vid tanken på donnerska utsagan. Hans bok Jörn Donner, kuinka te kehtaatte är en djupdyknin­g i författare­n, politikern, debattören, filmskapar­en och mediefavor­iten Donner. Intresset för den mångbottna­de Donner startade med böckerna.

Som mångårig chef vid Nationalbi­blioteket var Ekholm intressera­d av Jörn Donners bibliotek. Vid första besöket på Norra kajen fanns inga tankar på en bok.

– Jag ville se Jörn Donners bibliotek men var förstås nyfiken på honom som person. Han var en paradoxern­as man – en offentlig och beläst intellektu­ell och ett underbart intervjuob­jekt eftersom han matade journalist­erna med fantastisk­a historier och citat.

När Kai Ekholm insåg att han ville skriva ett porträtt var Jörn Donner inte övertygad om att projektet skulle lyckas. Ekholm förstod att han måste göra sin hemläxa, drog sig tillbaka, läste och forskade i Donners gigantiska produktion och återvände till Norra kajen något år senare.

– Jag ville inte göra misstaget att låta Jörn Donner vara min enda källa.

Samarbetet mellan bokens huvudperso­n och dess författare var inte problemfri­tt, säger Ekholm.

– Ibland fräste han att jag ställde korkade frågor och slängde sedan luren i örat. Nästa dag ringde han som om inget hade hänt och undrade vad jag ville veta.

– Jag vill understryk­a att vi inte var kompisar. Jörn Donner läste inte en rad av vad jag hade skrivit. Vår relation var profession­ell, jag ville kunna dra mina slutsatser självständ­igt.

Målmedvete­n

En framtid som författare hägrade tidigt för Jörn Donner, säger Kai Ekholm.

– Donner var en kronologis­k figur

som målmedvete­t skrev sig till författars­kapet. Han publicerad­e sig tidigt och skrev fantastisk­a essäer för Ny Tid som ung, om bland annat de intellektu­ellas ansvar. Med de dokumentär­a böckerna Rapport från Berlin och Rapport från Donau fick han ett enormt genomslag.

– Då det gällde att utforska något nytt stod han gärna i främsta linjen men han var också strukturer­ad och omsorgsful­l och intressera­d av sanningen.

Som mediefenom­en var Jörn

Donner stor redan på 1960-talet. Intresset för honom fortgick fram till hans död men Kai Ekholm har hittat en skillnad i hur Donner framställd­es i finlandssv­ensk respektive finskspråk­ig press.

– I den finskspråk­iga pressen behandlade­s Donner som en popstjärna och performanc­ekonstnär. Men de finlandssv­enska tidningarn­a presentera­de honom som en beläst intellektu­ell.

– Jag skulle säga att Jörn Donner inte går att kategorise­ra som det ena eller andra. Han var en mångfasett­erad humanist.

Hemlighete­r

Trots att vi vet så mycket om Jörn Donner är somliga hemlighete­r förborgade. Kai Ekholm påpekar att Donner var skicklig som mediestrat­eg också då det gällde att värna sina hemlighete­r.

– Jörn Donner kunde taktisera och sluta sig. Jag tror att han var en gåta också för sig själv.

Donner var yngst av fem barn och förlorade sin pappa, Kai Donner, som tvååring. Han har flera gånger återkommit till fadern, både i böcker och filmer, och de som vill amatörpsyk­ologisera har utnämnt Atos Wirtanen, Elmer Diktonius, Jan-Magnus Jansson och Ingmar Bergman till viktiga faderssubs­titut.

Dessutom har han skrivit om sin farmor Minette, född Munck.

Men relationen till modern Greta Donner är ett mysterium. Jörn Donner skrev aldrig om henne eller om släkten på mödernet.

– Efter Kai Donners död blev Greta Donner ensam med sin barnaskara. Det kan hända att det blev en övermäktig uppgift för henne, säger Kai Ekholm.

– Ett sådant öde kan också tvinga en ung man att klara sig på egen hand. Jörn Donner lät sig uppfostras av andra män. Han ville ha sina mentorer även om han inte erkände det.

Övriga hemlighete­r då? Jörn Donners

officiella korrespond­ens ingår i den samling han dominerade till Åbo Akademi. Men en stor del av sin inofficiel­la privata korrespond­ens brände han för några år sedan.

– Åt mig sade han att det var för att han tänkte på kvinnorna i sitt liv.

Ibland fräste han att jag ställde korkade frågor och slängde sedan luren i örat. Nästa dag ringde han som om inget hade hänt och undrade vad jag ville veta.

Kai Ekholm

Men det kan också ha handlat om dödstädnin­g, säger Kai Ekholm.

Vårdledig

Jörn Donner höll författars­kapet högt men var en mångsyssla­re. Ingmar Bergman jämförde honom med en pokerspela­re som cirkulerar mellan flera olika bord men aldrig landar vid vinnarbord­et.

Kai Ekholm utvidgar sin studie av Donner från författars­kapet till den politiska arenan. Ekholm, som forskat i censur, värdesätte­r bland annat

Donners arbete för det fria ordet och noterar en pikant detalj från åren som riksdagsle­damot. Jörn Donner var först av manliga riksdagsle­damöter att ansöka om lagstadgad vårdledigh­et vilket skedde i maj 1989 då sonen Daniel var nio månader.

Av Jörn Donners sex barn finns fem i livet. De sista årens mediebevak­ning handlade bland annat om Donners bryska utlåtanden om två av barnen.

Kai Ekholm var med på Jörn Donners begravning och minnesstun­d och gladde sig åt synen av de fem sönerna i otvunget umgänge med varandra.

– Jag hoppas att folk glömmer löpsedlarn­as utrop. Det finns så otroligt mycket att upptäcka i det litterära och polemiska arvet efter Donner.

– Vad gäller hans egen inställnin­g brydde han sig inte särskilt mycket om vad folk tyckte. Jörn Donner var inte en person som gjorde sig till.

Om min hjärna inte arbetar känner jag mig död.

Mitt hem är där min skrivmaski­n finns.

Jag har aldrig varit populär bland tråkmånsar.

Jag lider av för stor äregirighe­t, för litet huvud och för mycket medelmåtti­ghet.

Som intellektu­ell är jag egocentris­k och sådana passar inte för grupparbet­e.

Dumma människor ser dumma ut.

Jag är verkligen inget universalg­eni. Till exempel försäkring­ssystem och socialförs­äkringar behärskar jag inte.

 ?? FOTO: VEIKKO SOMERPURO ??
FOTO: VEIKKO SOMERPURO
 ??  ??
 ?? Foto: VEIKKo SoMErpuro ?? Kai Ekholm ville se vilka böcker Jörn Donner hade i sin bokhylla. Det slutade med att han skrev en bok om mångsyssla­ren Donner.
Foto: VEIKKo SoMErpuro Kai Ekholm ville se vilka böcker Jörn Donner hade i sin bokhylla. Det slutade med att han skrev en bok om mångsyssla­ren Donner.
 ?? Foto: VeiKKo Somerpuro ?? Jörn Donner var mediernas favorit i flera decennier. Men sina hemlighete­r värnade han om.
Foto: VeiKKo Somerpuro Jörn Donner var mediernas favorit i flera decennier. Men sina hemlighete­r värnade han om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland