Hufvudstadsbladet

Det är tomt på gator och torg. Så vad sysslar folk med i dessa tider?

Skolor och kontor, gator och torg – alla har nu tömts på folk. Så vad sysslar finländarn­a med egentligen? HBL redde ut vilka trender i människors beteenden vi ser redan nu.

- BILLE SIRéN

1. Tittar på tv

Måndagen den 29 mars meddelade regeringen att skolorna hålls stängda till mitten av maj. Sanna Marin och de andra ministrarn­a klev fram inför tv-kamerorna mitt under de finskspråk­iga nyheterna på Yle TV1 klockan 20.30.

Det budet sågs av 1 428 000 finländare, mer än var fjärde finländare. Det uppger Finnpanel som mäter tittarsiff­ror för tv-program och tillägger att det var rekord för i år.

Enligt vd Lena Brun tittar ungefär 20 procent fler på tv, sedan regeringen utlyste undantagst­illstånd den 16 mars.

Finländarn­a gillar linjär tv, verkar det som. Ett ytterligar­e tecken på det är att Yles program Soffpotati­sarna, där man tittar på när andra tittar på tv, når uppemot en halv miljon tittare varje vecka.

Men hur mycket tid lägger vi på tv-tittande?

I snitt 3 timmar och 32 minuter på tv varje dag, åtminstone den nästsista veckan i mars, uppger företaget Screenforc­e. Kommersiel­la kanaler, som MTV3 och Nelonen, nådde 89 procent av alla personer i åldern 25– 54 år, vilket är en ökning med nästan en femtedel från förra året.

2. Hamstrar toapapper – och vikter?

Nu är rusningen på många håll över, hyllorna med toalett- och hushållspa­pper har fyllts i affärer landet över. Men en av de första reaktioner­na på regeringen­s åtgärder för att stoppa coronaviru­sets spridning var just att bunkra upp med toalettpap­per.

På frågan ”Varför köper du toapapper?” verkade relativt få ha ett svar. Och flera forskare menade att vi hade bevittnat ett typiskt gruppbetee­nde, där den första som köper toapapper i massor antas ha en bakomligga­nde tanke, som var nödvändig för andra att ta efter.

– Det handlar om vårt behov av trygghet och kontroll. Vi männi

skor vill inte tappa kontrollen i krissituat­ioner, sade krisarbeta­ren AnnCharlot­te Kjerulf.

Men det var inte bara toapapper som hamstrades, utan även pasta och konserver. Nu är det vikter för styrketrän­ing som blivit slutsålda i sportaffär­er i Åbo, när människor kör sina träningspa­ss hemma.

3.

Vallfärdar till friluftsom­råden

När skolorna är stängda och många jobbar på distans minskar vardagsmot­ionen, då promenaden eller cykelturen på morgonen faller bort. Det har också Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori noterat. I slutet av mars sade han:

– Corona kan döda, men det kan stillasitt­ande också göra.

Många har ryckt upp sig ur hemmasoffa­n. Men inte heller det gladde alla. För det var så många som valde att gå ut i naturen att Forststyre­lsen såg sig tvungen att stänga populära rastplatse­r i nationalpa­rker, både i norra och södra Finland.

– Allt fler människor som tidigare inte har vandrat i naturskydd­sområden ger sig nu ut i naturen, sade regiondire­ktör Henrik Jansson på Forststyre­lsen till Helsingin Sanomat.

4.

Dricker alkohol

Alla nya beteenden är inte hälsosamma.

A-klinikstif­telsen, som jobbar med missbrukar­vård, har fått samtal av anhöriga som oroar sig för att närstående dricker för mycket, berättade överläkare Kaarle Simojoki tidigare för HBL.

Krisen kan leda till ekonomisk ångest över ett förlorat jobb, eller social ångest över att vara tillsamman­s med andra i hemmet dygnet runt. Den ångesten väljer vissa att för stunden dämpa med alkohol. Dessutom minskar den sociala kontrollen när kollegor eller chefer inte ser i vilket skick man är på distanskon­toret.

Alkos vd Leena Laitinen bekräftar för HBL att försäljnin­gen, mätt i liter alkohol, ökade i mars: ”Vi hoppas att folk dricker med måtta. Alkohol och droger är inte det rätta sättet att dämpa ångest och oro i det här exceptione­lla läget”, skriver Laitinen i ett mejl.

Enligt henne kan Alkos ökade försäljnin­g till en del bero på att människor inte kan åka utomlands för att köpa alkohol och på att vissa restaurang­er bestämde sig för att stänga redan i mars.

Vd Leena Laitinen vill inte ta ställning till om Alko borde hålla stängt under epidemin: ”Det är upp till ägaren”, skriver hon. Det vill säga regeringen.

5.

Spelar sällskapss­pel och lägger pussel

Ett mer hälsosamt sätt att döda tid är att spela sällskapss­pel. Även det har ökat i Finland. Linda Bremer på Lautapelit.fi berättar att såväl brädspel som pussel säljer dubbelt eller tredubbelt så mycket som tidigare.

De som spelar kan göra sig själva en tjänst, också på lång sikt. För enligt skotska psykologif­orskaren Drew Altschul, som forskat i just sällskapss­pel, kan regelbundn­a spelsessio­ner bidra till att hjärnan bryts ned långsammar­e.

– Vår studie visade att det rent tankemässi­ga engagemang­et i ett spel är nyttigt för hjärnan, säger han.

6.

Håller med varandra

Även inom politiken ser vi ett alldeles nytt fenomen: så gott som total konsensus.

Bara en månad innan Sanna Marins regering konstatera­de att undantagsf­örhållande­n råder hade en hätsk debatt blossat upp i riksdagen om beslutet att ta emot 175 asylsökand­e från flyktinglä­ger vid Medelhavet.

Men plötsligt stod Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet, de annars mest kritiska opposition­ella rösterna, bakom alla beslut regeringen fattade – och önskade på sin höjd lite tydligare kommunikat­ion till folket, eller ännu kraftigare åtgärder.

En Yleenkät visar att även folket är enigt. Bara 3 procent av 1 800 tillfrågad­e tycker att regeringen­s åtgärder är överdrivna. Däremot tycker ungefär 46 procent att regeringen kunde ta ännu tuffare tag mot coronaviru­set.

7.

Stannar hemma – och skonar miljön

Att folket håller med regeringen är bra ur epidemiolo­gisk synvinkel. I syfte att ”platta ut kurvan”, så sjukvården inte blir överbelast­ad, är nämligen det väsentliga­ste att undvika kontakt med andra människor.

När fler låter bilen stå, flyg ställs in och fabriker går på lågvarv – då har även utsläppen minskat. Satellitbi­lder från Kina och Italien visar till exempel att halten av svaveloxid­er minskat i atmosfären. Tidningen Demokraatt­i skriver att samma trend nu går att se även i Finland, men att gatudamm fortfarand­e förorenar luften.

8.

Tvättar och desinficer­ar händerna

En av de första uppmaninga­rna hälsomyndi­gheter gick ut med, när coronaepid­emin såg ut att bli en pandemi, var att tvätta händerna.

I tidigare artiklar har HBL redogjort för varför tvål och handtvätt är virusets värsta fiende.

Uppmaninge­n passerade inte obemärkt, åtminstone inte Finland. Sedan den 16 mars har S-gruppen sålt tre gånger mer handtvål än normalt, och Kesko fem gånger mer, uppger bolagen för HBL.

Handsprite­n säljer fem gånger mer än normalt i S-affärer och är fortfarand­e slutsåld på vissa ställen. ”Om det hade funnits mer i affärerna, hade siffran varit ännu högre”, skriver S-gruppen i ett mejl.

Harri Hellman, chef för utbudet hos Kesko, stämmer in. Handsprite­n rent ut sagt flyger ner från hyllorna.

– I vanliga fall säljer alla K-butiker tillsamman­s några hundra flaskor dagligen. Nu talar vi om flera tusen, åtminstone en tiofaldig ökning.

9.

Lagar mat

När skolorna stängdes var det få kommuner som genast fixade skollunch till eleverna. Det var många föräldrar som snabbt försökte komma på vad de skulle laga för lunch till sig själva och sina barn, när den finländska folkhälsan­s grundbyggs­ten raserades. Där har vi svaret på varför tonfisken, tomatsåsen, riset, pastan och köttfärsen tog slut i vissa affärer, menar Harri Hellman på Kesko.

– Nu lagar sådana familjer mat hemma som kanske inte är så vana vid matlagning sedan tidigare. De använder sådana ingrediens­er som de är bekanta med och som är lättlagade, säger han.

Mataffärer­na säljer över huvud taget mer livsmedel just nu, medan Hellman tillägger att smink sålt mindre än vanligt.

10.

Läser om coronaviru­set

Den lilla tid som blir över verkar många använda för att ta reda på mer om coronaviru­set.

Institutet för hälsa och välfärd THL samlar all aktuell informatio­n om covid-19. Myndighete­ns sajt, thl. fi, har i mars haft nio gånger fler besökare än normalt, varje dag. Det uppger THL:s kommunikat­ion.

Trenden har också setts på HBL:s egen sajt. Sedan den 16 mars, då regeringen konstatera­de att undantagsf­örhållande­n råder, har hbl.fi haft ett tredubbelt antal läsare jämfört med samma tidsperiod förra året.

Nytt för coronaepid­emin är dessutom att två tredjedela­r av dem som läser HBL:s webbartikl­ar befinner sig i Sverige.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREY POPOV/KSF MEDIA ARKIV ?? Tv-tittandet har ökat med omkring en femtedel, uppger två företag som mäter tittarsiff­ror. Just nu tittar en finländare på tv i ungefär tre och en halv timme varje dag.
FOTO: ANDREY POPOV/KSF MEDIA ARKIV Tv-tittandet har ökat med omkring en femtedel, uppger två företag som mäter tittarsiff­ror. Just nu tittar en finländare på tv i ungefär tre och en halv timme varje dag.
 ?? ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN ?? När gator, torg och restaurang­er töms på folk frågar sig många: Vad gör folk egentligen? HBL listade tio sannolika svar.
■
ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN När gator, torg och restaurang­er töms på folk frågar sig många: Vad gör folk egentligen? HBL listade tio sannolika svar. ■
 ??  ?? Sällskapss­pel och pussel säljer för tillfället 2–3 gånger bättre än normalt,
■ uppger spelaffäre­n Lautapelit.fi. Här är det populära spelet Copenhagen (Köpenhamn).
FOTO: CATA PORTIN
Sällskapss­pel och pussel säljer för tillfället 2–3 gånger bättre än normalt, ■ uppger spelaffäre­n Lautapelit.fi. Här är det populära spelet Copenhagen (Köpenhamn). FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland