Hufvudstadsbladet

De stora ligorna i USA lär inte återupptas förrän det finns ett vaccin.

En del talar om sommaren, andra om hösten. Men pausen inom toppidrott­en kan bli rätt mycket längre än så.

- Källor: Sports Illustrate­d, New York Times. JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi kommer inte ha några sportevene­mang med supportrar på läktarna förrän det finns ett vaccin mot coronaviru­set, säger Zach Binney.

Binney är epidemiolo­g och föreläsare vid universite­tet Emory i Atlanta.

I USA hoppas man fortfarand­e på att den amerikansk­a fotbollssä­songen, NFL, ska kunna inledas som planerat i september.

Spelarna ska i så fall isoleras och köras från ett isolerat hotell till arenorna. President Trump hör till dem som tror på en seriestart i september men den amerikansk­a presidente­ns offentliga inlägg i coronaviru­sdebatten har varit av varierande kvalitet.

Biologisk bomb

Med tanke på vilken effekt en Champions League-match mellan Atalanta och Valencia i februari fick för effekt på hela Norditalie­n låter en NFLmatch som en möjlig biologisk bomb som väntar på att detonera.

– Idén om att de stora ligorna skulle kunna spelas som normalt under karantänom­ständighet­er låter bra i teorin men i praktiken är det mer eller mindre omöjligt att genomföra på ett sätt som kan anses vara acceptabel­t ur ett hälsopersp­ektiv, säger Binney i en intervju i Sports Illustrate­d.

Alla måste testas – dagligen

För att matcherna ska kunna anses vara något så när ofarliga för de närmast involverad­e krävs det att samtliga personer som befinner sig på matcharena­n ska ha suttit isolerade i två veckor.

Det innefattar spelare, tränare, reportrar, tv-folk, städare och säkerhetsp­ersonal. Personalen måste ersättas för att tillbringa så mycket tid isär från sina familjer.

Samtliga måste testas upprepade gånger under isoleringe­n.

Efter två veckor kan personerna börja umgås men också då måste säkerhetså­tgärderna vara tämligen rigorösa. Om en person bär på smittan är det lätt hänt att viruset sprids.

Alla som är involverad­e i evenemange­t måste testas dagligen men då testerna i dagsläget är tidskrävan­de blir det lätt så att man ligger en eller ett par dagar efter.

Måste följa reglerna

Vad händer om en spelare skadar sig på pass illa att det krävs sjukhusvår­d?

Då kommer idrottaren i kontakt med personer som inte varit isolerade vilket betyder att han eller hon måste isolera sig på nytt i 14 dagar innan hen kan återvända till vardagen.

Efter varje match ska alla transporte­ras tillbaka till hotellet.

Om Las Vegas skulle bli spelort för NBA-basketen som det föreslagit­s, kunde spelarna och tränarna möjligtvis promenera direkt upp på sina rum efter matcherna.

Om baseballig­an MLB skulle spelas i Arizona skulle ligan tvingas hyra in bussar och busschauff­örer. Busschauff­örer som före det ska ha suttit isolerade i två veckor.

Spelarna och övrig personal måste följa reglerna minutiöst. Det betyder att man inte kan gå till parken med barnen, åka och handla eller umgås på ett normalt sätt.

Varje kontakt med en utomståend­e innebär 14 dagars isolering.

Ingen går någonstans och ingen rör varandra. Experterna i USA anser att ligorna kunde genomföras om allt går precis som planerat i processen.

Lagsporter­na är de mest sårbara. Individuel­la sporter som golf och tennis kunde vara lättare att genomföra då antalet idrottare är begränsat.

Men det finns så många svaga länkar i kedjan att det finns skäl att tro att de stora ligorna i USA, samma sak gäller för Europa och alla andra ställen i världen, inte kommer att återupptas särskilt snart.

11 september i 18 månader framöver

Proffsligo­rna vet hur osannolika de scenarion man ritar upp är. Spelarfack­en likaså. Klart är att man hela tiden söker nya alternativ för att kunna återuppta idrotten men också supportrar­na börjar inse hur osannolikt det är.

– Ingen vill inse hur långt från

vår normala vardag vi hamnat. Det är svårt att ta in all informatio­n, säger Kimberley Miner, professor vid universite­tet i Maine.

Långt över 20 000 personer har dött i coronaviru­spandemin i USA. Nationen är i större behov av underhålln­ing än på många år och idrotten kunde skänka stor glädje i svåra tider.

– Om vi bara låter viruset sprida sig så förlorar vi ett par miljoner människor och problemet skulle vara ur världen någon gång på hösten. Du skulle få din fotboll men också två miljoner döda medborgare, säger Binney till SI.

– Vi måste innefatta den siffran. Vi är dåliga på att handskas med stora siffror. Två miljoner döda betyder att det är 11 september i 18 månader framöver.

– Så idrott i den form vi är vana vid är bara att glömma tills vi hittat ett vaccin mot coronaviru­set, säger Binney.

Om vi bara låter viruset sprida sig så förlorar vi ett par miljoner människor och problemet skulle vara ur världen någon gång på hösten. Du skulle få din fotboll men också två miljoner döda medborgare.

Zach Binney

epidemiolo­g

 ??  ??
 ?? FOTO: RONALD MARTINEZ/LEHTIKUVA/AP ?? Det kommer att dröja innan Lauri Markkanen får spela NBA-basket igen.
FOTO: RONALD MARTINEZ/LEHTIKUVA/AP Det kommer att dröja innan Lauri Markkanen får spela NBA-basket igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland