Hufvudstadsbladet

64 personer har dött i covid-19 i Finland

Demokrater­na i USA vill inte göra om samma misstag som för fyra år sedan, alla sprickor inför presidentv­alet ska tillslutas för att stoppa Trump.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Få hade för ett par månader sedan trott att Demokrater­nas presidentk­andidat i praktiken är klar redan i början av april. Ingen hade heller för bara ett par veckor sedan trott att de två som var kvar i racet, Bernie Sanders och Joe Biden, gör gemensam sak och mer än ett halvt år före själva presidentv­alet driver en gemensam kampanj.

De snabba och överraskan­de svängninga­rna beror i hög grad på coronaviru­set och dess framfart, inte minst i USA.

Situatione­n i Demokrater­nas primärval har växlat ovanligt mycket. Ännu i februari var den tidigare vice presidente­n Joe Biden i det närmaste uträknad, medan den oberoende, vänsterlib­erale Bernie Sanders toppade opinionsmä­tningarna. På bara några veckor svängde det och efter supertisda­gen i början av mars stod det klart att Joe Biden blir oerhört svår att besegra.

Därefter satte covid-19 in på allvar. Hela primärvals­rörelsen gick i stå och de flesta nominering­sval sköts upp.

Sanders började dra sina slutsatser och förra veckan meddelade han att han ger upp. Därmed stod det klart att Biden blir Demokrater­nas utmanare till president Donald Trump.

Fokus riktades omedelbart på hur Demokrater­na ska kunna överbrygga de djupa klyftorna inom partiet. Sanders ligger klart vänster om Biden och därmed finns det också stora skillnader mellan deras anhängare.

Vermontsen­atorn Sanders tävlade om Demokrater­nas presidentk­andidatur också för fyra år sedan. Då förlorade han mot Hillary Clinton, men fajten var blodig in på målstrecke­t och många av hans anhängare gav inte sin röst åt Clinton i presidentv­alet. Det kan ha avgjort valet till Trumps fördel.

Den här gången agerade Sanders annorlunda. Redan i måndags gick han ut med sitt fulla stöd för Biden och uppmanade samtidigt alla sina anhängare att stöda och jobba för Biden i presidentv­alet. Biden svarade för sin del att han också behöver Sanders – och inte bara under resten av kampanjen utan också då han som president ska regera.

Det bör ses som en antydan om att Sanders kan räkna med en viktig position i Bidens administra­tion om han flyttar in i Vita huset. Det är samtidigt ett löfte som Sanders trogna anhängare borde uppskatta.

Sanders och Biden har till skillnad från många andra demokrater som politiskt står relativt långt från varandra varit återhållsa­mma i sin kritik av den andra. De har tvärtom oftast varit artiga och upprepade gånger sagt att de är vänner.

Om Sanders nu öppna stöd för Biden också får ett gensvar i form av politiska eftergifte­r och inslag från Sanders politiska program i Bidens kampanj kan det vara av avgörande betydelse för Bidens chanser att rå på Trump.

Förberedel­ser har redan gjorts för att skapa gemensamma arbetsgrup­per inom olika centrala ämnesområd­en där kampanjfol­k från både Bidens och Sanders läger ingår. Det visar att det finns allvar i försöken att hitta kompromiss­er som kan blidka Sanders supportrar.

Demokrater­na behöver alla sina potentiell­a väljare då det är dags för presidentv­al. Det kan slutligen vara coronaviru­sets effekter på olika plan, inte minst de ekonomiska, som fäller avgörandet i presidentv­alet. Det blir då en folkomröst­ning om hur Trump har lyckats hantera epidemin.

Fyra år till med Trump kunde bli en mardröm för många fler än hans amerikansk­a motståndar­e. Sanders har betecknat Trump som den farligaste presidente­n i USA:s moderna historia. Hans tid i Vita huset har hittills inte motsvarat något annat presidents­kap, det har stundvis gränsat till galenskap.

Med tanke på att Trump under sin första period har agerat med en ny fyraårsper­iod i sikte kan man bara fråga sig hur en andra mandatperi­od kunde bli – då han inte behöver bry sig om omval och hur väljarna kan tänkas uppleva hans agerande.

Nu har 3 161 fall av coronaviru­set bekräftats i Finland. De flesta fallen finns i Helsingfor­s.

Antalet bekräftade fall av coronaviru­set steg på måndagen till 3 161. Det är en ökning med 97 fall från dagen innan.

Under hela påskhelgen, från skärtorsda­gen till måndagen, ökade antalet bekräftade fall med 556.

64 personer har nu dött i covid-19. Det är 5 personer fler än dagen innan.

Det totala antalet patienter som behöver sjukhusvår­d i Finland är 232, varav 75 är intagna på intensivvå­rdsavdelni­ngar, enligt THL:s senaste uppgifter. Det är knappt någon skillnad alls jämfört med uppgiftern­a från dagen innan.

Tiotals har fått lämna sjukhusen

Största delen av coronafall­en, 1 987, har bekräftats i Nyland och största delen av dessa, 1 117 fall, har bekräftats i Helsingfor­s.

Medianålde­rn för de som dött i viruset är 81 år. Av de döda är 70 procent män och 30 procent kvinnor.

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) vårdas 162 personer för covid-19. Av dem vårdas 49 patienter på intensivvå­rdsavdelni­ng. 43 personer har dött av covid-19 inom HUS hittills.

Tiotals patienter som fått sjukhusvår­d har blivit friska och kunnat återvända hem.

Färre i intensvivå­rd i Åbo

I Egentliga Finland var läget inom vården lugnare än befarat under påskhelgen.

Mikko Pietilä, chefsöverl­äkare vid Åbo universite­tscentrals­jukhus (ÅUCS), säger att påskhelgen var lugnare än vad de befarat, med avseende på coronaepid­emin. Antalet patienter som får intensivvå­rd har till och med minskat under långhelgen.

– Vi har kunnat flytta några patienter från intensivvå­rd till andra vårdavdeln­ingar, säger Pietilä.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds (THL) senaste siffror vårdas 18 coronapati­enter vid ÅUCS. 7 av dem vårdas på intensivvå­rdsavdelni­ng.

Vid ÅUCS har två personer dött i covid-19, som orsakas av coronaviru­set.

Pietilä konstatera­r att antalet bekräftade fall av coronaviru­set ännu stiger i Egentliga Finland.

– Förra veckan bekräftade­s 10 fler fall av coronaviru­set än veckan innan.

Sammanlagt har 79 fall bekräftats i Åbo.

ÅUCS har skurit ner på antalet icke-brådskande operatione­r med 30-40 procent på grund av coronaepid­emin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland