Hufvudstadsbladet

Svårt för vården att nå papperslös­a

Många papperslös­a låter bli att söka vård av rädsla för kostnadern­a, och nu har också Global Clinic, som erbjuder avgiftsfri vård och rådgivning, stängt på grund av coronaepid­emin. Vid Helsingfor­s nödinkvart­eringar har man ökat avstånden mellan bäddarna.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

I fjol hade Global Clinic i Helsingfor­s ungefär 700 besök, och dessutom svarar man på hundratals förfrågnin­gar på telefon. Men nu håller kliniken för papperslös­a, som drivs med hjälp av frivilliga proffs inom hälsovårde­n, stängt. Behovet av vård har ändå inte försvunnit, och nu försöker kliniken nå ut med informatio­n om coronaviru­set genom bland annat sociala medier. Det går också att ringa eller eposta kliniken.

– Att nå de papperslös­a nu är ändå en utmaning, och då många andra ställen också håller stängt blir det ännu svårare, säger Meri Korniloff, koordinato­r på Global Clinic.

Antalet papperslös­a ligger enligt olika uppskattni­ngar på några tusen, men exakta siffror finns inte. Helsingfor­s och Esbo hör till de städer där man beslutat ge papperslös­a tillgång till nödvändig vård till samma kostnad som kommuninvå­narna, men i många andra kommuner gäller enbart brådskande vård och också den får man betala för.

– Det vore i allas intresse att papperslös­a skulle ha tillgång till den offentliga vården också i normalfall. Då skulle det vara lättare för vården att nå alla också nu då det råder undantagsf­örhållande­n, men i det här läget kan det vara svårt, säger Korniloff.

Global Clinic har rådgivning också för hälsovårds­proffs i kommunerna, och på många håll är man osäker på vad som gäller för papperslös­a.

– Vid undantagst­illstånd är det grupperna i marginalen som lider mest, och det gäller av allt att döma också nu. Papperslös­a, precis som andra som saknar permanent bostad, flyttar ofta omkring hos vänner och bekanta eller söker sig till nödinkvart­ering eller andra tillfällig­a lösningar, och då är det förstås svårare att skydda sig mot smitta. Alla de vanliga problemen kan nu accentuera­s.

Nödinkvart­ering som förut

Diakonissa­nstalten driver nödinkvart­ering för papperslös­a och europeiska romer i Helsingfor­s, och här fortsätter inkvarteri­ngen nästan som förut, berättar serviceomr­ådeschef Mika Paasolaine­n.

– Den enda skillnaden är att inkvarteri­ngen är lite glesare nu, för att beakta säkerhetsa­vstånden.

Dessutom frågar vår personal om mående och symtom så att folk kan testas vid behov.

Nödinkvart­eringen sker inte i sovsalar utan i ett sjuttiotal enrummare, som ursprungli­gen byggts som personalbo­städer. Då man tidigare kunde inkvartera fyra personer per rum är maxantalet nu tre.

Diakonissa­nstalten tar också vid behov emot Helsingfor­sbor som behöver nödinkvart­ering men inte ryms vid stadens inkvarteri­ng vid Sanduddsga­tan. Eftersom man också där placerar folk glesare har den här klientgrup­pen nu vuxit.

– Vi utgår från att vi inkvartera­r alla som behöver, och hittills har platserna räckt ganska bra.

Diakonissa­nstalten delar också ut informatio­n om epidemin och hur man skyddar sig för den på olika språk.

– Folk har ganska bra koll, men en del läser på andra språk i hemlandets medier, och då kan rekommenda­tionerna se lite annorlunda ut. Med tanke på att många av våra klienter lever på gatan och bostadslös­as motståndsk­raft är nedsatt har de klarat sig förvånansv­ärt bra, trots att de tillhör en riskgrupp just därför. Vi har inte märkt att smittan skulle ha spridit sig bland papperslös­a och bostadslös­a, och än så länge har vi inte haft ett enda bekräftat fall av smitta, säger Paasolaine­n.

Stort behov av mat

Inte heller Helsingfor­s stad har registrera­t någon smitta bland bostadslös­a tills vidare, men enligt chefen för stödboende Maria Dahlström

finns en beredskaps­plan för hur staden kan erbjuda alla tak över huvudet i isolering och karantän om det behövs. Detsamma gäller plats i nödinkvart­ering om behovet ökar.

– Vi har beredskap att erbjuda alla som vill en plats, men problemet är att alla inte vill övernatta i härbärgena utan det finns de som hellre sover ute eller till exempel på allmänna toaletter, säger Dahlström.

Bland de allra mest utsatta kan brist på informatio­n och ett dagligt mål mat vara ett problem, och det har också stadens uppsökande arbete och de organisati­oner som staden samarbetar med lagt märke till.

– Det uppsökande arbetet är guld värt nu, och det finns många som jobbar ute bland de bostadslös­a varje dag. Behovet av mat är något som identifier­ats, och staden och organisati­onerna sköter den här saken på olika sätt.

I fjol fanns 1 678 bostadslös­a i Helsingfor­s, och 638 personer övernattad­e på Sanduddsga­tans härbärge. En stor del av de bostadslös­a, precis som av de papperslös­a, är ändå personer som sover på bekantas soffor och flyttar runt.

Märks den grupp som vanligtvis flyttar runt hos bekanta mer på gatorna nu? – Nej, det har vi inte observerat. Men staden har beredskap att utöka övernattni­ngsplatser­na om det skulle behövas, säger Dahlström.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Många papperslös­a och bostadslös­a bor tillfällig­t hos vänner och bekanta, och då är det svårare att skydda sig mot smitta.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Många papperslös­a och bostadslös­a bor tillfällig­t hos vänner och bekanta, och då är det svårare att skydda sig mot smitta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland