Hufvudstadsbladet

Snabb ökning av coronasmit­tade bland somalier i Helsingfor­s

Antalet coronasmit­tade ökar nu fort i Helsingfor­s bland dem vars modersmål är somaliska. Andelen insjuknade är tio gånger större än hos helsingfor­sarna i snitt vilket får sjukvårdsd­istriktet och staden att slå larm.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

En liknande utveckling som HBL har rapportera­t om från Stockholm sker nu också i Helsingfor­s: Överrepres­entationen av insjuknade i covid-19 inom den somaliska minoritete­n är stor. Hittills har 200 personer konstatera­ts smittade.

”Tidigare har man inte kunnat observera en liknande betydande anhopning av smitta i Helsingfor­s, men nu har smittan börjat öka fort”, skriver staden och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt i ett gemensamt pressmedde­lande.

Bland dem med somaliska som modersmål har nu 1,8 procent konstatera­ts vara smittade av det nya coronaviru­set. Av alla Helsingfor­sbor har 0,2 procent insjuknat.

I Helsingfor­s fanns vid årsskiftet 2018–2019 10 800 personer med somaliska som modersmål.

Informerad­e sent på andra språk

HBL har tidigare skrivit om att stadsfullm­äktigeleda­moten Suldaan Said Ahmed (VF) varit kritisk till att myndighete­rna kom i gång sent med att informera om coronaviru­set på andra språk än finska, svenska eller engelska. Han har valt att själv aktivt sprida informatio­n bland annat på Facebook och också satt press på staden.

– Jag har varit orolig för det här en längre tid. I mars varnade jag för att det kan gå så här om man inte skärper informatio­nen. Man kan aldrig underskatt­a informatio­n på eget modersmål och jag är glad över att man i flera invandrarg­rupper informerat om coronaviru­set på olika språk till exempel i sociala medier, säger Suldaan Said Ahmed nu till HBL.

Han påpekar att personer med somalisk bakgrund ofta jobbar i lågavlönad­e servicejob­b där det är svårt att undvika kontakter.

– Somaliska familjerna är också ganska stora och de bor i små bostäder. Då är det också svårt att isolera sig om man är smittad. Jag är ändå glad över att läget inte är lika dåligt som i Sverige där segregatio­nen är ett faktum.

Den 23 april inleds ramadan, som är den heliga fastemånad­en för muslimer. Suldaan Said Ahmed är glad över att representa­nter för moskéerna har aktiverat sig för att informera om coronaviru­set. Alla moskéer är nu stängda.

– Jag tror att alla nu inser att hälsan går före. Religionen vill inte äventyra folks hälsa. Under ramadan hoppas jag att man inte samlas trots att det är en viktig högtid för muslimer för med många gemensamma måltider, böner och samkväm. Nu handlar det om att rädda liv och då är det inte tid för att festa när ramadan är slut den 24 maj. Alla familjer ska stanna hemma, säger Suldaan Said Ahmed.

”Inte folkgruppe­r som insjuknat”

Helsingfor­s stad och HUS utlovar nu fler åtgärder för att minska på smittsprid­ningen. Borgmästar­e Jan Vapaavuori underströk på tisdagen i sitt tal till helsingfor­sarna vikten av samarbete med bland annat Somaliska förbundet och med de övriga kommunerna i regionen.

– Vi har gått ut med informatio­n på många olika språk och kommer att göra det också i fortsättni­ngen. Både staden och HUS har informerat om coronaviru­set på olika språk i till exempel i skolor och daghem. Trots det har läget blivit svårare. Det här betyder att vi också kommer att skärpa informatio­nen. Jag vill också understryk­a att det handlar om enskilda personer som blivit sjuka – inte en hel folkgrupp, sade Vapaavuori.

HUS vd Juha Tuominen säger att sjukvårdsd­istriktet har ökat informatio­nen på olika språk. I smittspårn­ingen har staden involverat läkare och vårdperson­al som represente­rar olika språkgrupp­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland