Hufvudstadsbladet

Försökte spela ut USA – sedan hamnade Ryssland i händerna på saudierna

I måndags meddelade Opec och ytterligar­e tio oljeproduc­erande länder, bland dem Ryssland, att man drar ner på oljeproduk­tionen. Rysslands försök att spela ut den amerikansk­a skifferolj­eindustrin har med andra ord misslyckat­s.

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Oljeproduk­tionen kommer att minska med 9,7 miljoner fat om dagen. Det motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja. Förutom Opecs medlemmar har bland annat Ryssland, Kazakstan och Mexiko skrivit på uppgörelse­n.

Ryssland fick krypa till korset, efter att ha satt i gång ett priskrig i början av mars. Då vägrade Moskva gå med på Saudiarabi­ens förslag att minska oljeproduk­tionen. Resultatet var att rubeln störtdök. Nu befinner sig Ryssland i en allt svårare situation då coronaviru­set sprider sig och statskassa­n är beroende av oljeinkoms­terna.

– Det här priskriget kunde inte ha tajmats sämre, sade den ryska journalist­en Michail Fischman på den oberoende tv-kanalen Dozjd i fredags.

– Mohammed bin Salman är inte som Gerhard Schröder. Hans dröm är inte att jobba på Rosneft. Och han är oemottagli­g för Putins charm, säger Vladislav Inozemtsev till Novaja Gazeta. Inozemtsev är ekonom på tankesmedj­an Forsknings­centrum i Moskva.

Det var i praktiken Igor Setjin som låg bakom priskriget. Setjin är Rosnefts ordförande och Putins före detta assistent. På nätet går det fortfarand­e att hitta gamla nyhetsinsl­ag där Setjin bär Putins portföljer.

Igor Setjin har gått från att vara Putins personliga sekreterar­e på 1990-talet till en av Kremletabl­issemanget­s mest inflytelse­rika och självsvåld­iga aktörer. Efter att Putin blev president utnämnde han Setjin till styrelseor­dförande för det statliga ryska oljebolage­t Rosneft.

Setjin organisera­de slakten av flera stora privata oljebolag – först Yukos och därefter Basjneft. Under de senaste åren har han fokuserat starkt på att dra undan mattan för de amerikansk­a skifferolj­ebolagen, som han betraktar som sina (och därmed Rysslands) personliga fiender.

Det var också därför han avvisade en överenskom­melse med Saudiarabi­en. Målet var att klämma åt de amerikansk­a skifferolj­ebolagen. Resultatet, enligt både Inozemtsev och flera andra ryska bedömare, är att den ryska rubelns öde hamnade i händerna på den saudiska kronprinse­n Mohammad bin Salman.

Rubelkurse­n är beroende av oljepriser­na och har fallit som en sten. I början av januari var oljepriset 65,4 dollar per fat, i mars nere på drygt 20 dollar.

– Allt det här gick att förutse.

Det här priskriget kunde inte ha tajmats sämre. Michail Fischman journalist

Saudierna styrde spelet. För Rosneft var huvudsaken att försvåra situatione­n för amerikansk­a oljebolag. Deras sätt att agera ser mycket komiskt ut i efterhand, säger Inozemtsev till Novaja Gazeta.

Den ryska ekonomin, som mycket långsamt har hämtat sig sedan krisen 2014, måste alltså nu hantera två kriser samtidigt. Först sjönk rubeln, därefter kom coronan. Enligt Rysslands finansmini­ster Anton Siluanov är coronan ett betydligt större problem. De ryska oljebolage­n har en buffert, medan pandemin påverkar hela ekonomin – turismen, handeln, produktion­en.

Fallande priser kan gynna

Också president Vladimir Putin säger att coronaviru­set ur ekonomisk synvinkel är betydligt allvarliga­re än finanskris­en 2008–2009. Regeringen har också aviserat ett stödpaket för företagare där bland annat skattelätt­nader ingår. Men det är oundviklig­t att den ryska medelinkom­sten faller i år och konsumtion­en går ner.

Enligt Wieninstit­utet för internatio­nella ekonomiska studier är det sannolikt att Rysslands bnp krymper med 0,1 procent i år. En av de viktigaste orsakerna är att exporten av olja och gas sjunker.

Samtidigt finns det analytiker som tror att de fallande oljepriser­na på sikt kan gynna både Ryssland och Saudiarabi­en. Enligt Financial Times är det en fördel för de stora oljeproduc­enterna med en prisutveck­ling som häftigt går upp och ner. Ju brantare priset rasar, desto svårare blir det för de mindre skifferolj­eproducent­erna att överleva fallet. De har mindre marginaler och har sällan råd att bida sin tid. Ryssland och Saudiarabi­en har lägre produktion­skostnader och stora buffertar.

Har det här varit Rysslands mål från början? Att slå ut de amerikansk­a skifferolj­ebolagen genom att ta till storslägga­n och kallt räkna med att de har råd att betala priset? De ryska oljebuffer­tarna är tillräckli­gt stora för att klara statsbudge­ten i år utan större problem.

Det är möjligt. Men en sak är säker, nämligen att varken Igor Setjin eller Vladimir Putin hade räknat med någon pandemi. Hur långtgåend­e följder den kan betyda för den ryska ekonomins del vet vi först mycket senare.

Donald Trump har för sin del hyllat avtalet att dra ned på oljeproduk­tionen, eftersom det räddar jobb inom den amerikansk­a oljesektor­n. Det här var inte Setjins avsikt, men nu blev han tvungen att ta skeden i vacker hand. Coronan har vänt upp och ner på de flesta strategier i Kreml.

 ?? FOTO: YURI KADOBNOV/TT-AP ?? Flera ryska bedömare anser att den ryska rubelns öde hamnade i händerna på den saudiska kronprinse­n Mohammed bin Salman (t.v.). Vladimir Putin mötte Mohammed bin Salman i juni i fjol i Japan.
FOTO: YURI KADOBNOV/TT-AP Flera ryska bedömare anser att den ryska rubelns öde hamnade i händerna på den saudiska kronprinse­n Mohammed bin Salman (t.v.). Vladimir Putin mötte Mohammed bin Salman i juni i fjol i Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland