Hufvudstadsbladet

Förödande skogsbränd­er i Tjernobyl – inga förhöjda strålnings­värden i Finland

Enligt Strålsäker­hetscentra­len Stuk har de omfattande skogsbränd­erna i Tjernobyl i norra Ukraina inte lett till förhöjda strålnings­värden i Finland.

- SPt

En sällsynt svår och förödande skogsbrand har härjat i Tjernobyl i minst tio dagar. Upp till 400 brandmän har bekämpat eldsvådan, uppger ukrainska myndighete­r. Enligt The Guardians uppgifter närmade sig skogsbrand­en det inkapslade kärnkraftv­erket i Pripjat i måndags. Det lokala kärnkraftv­erkets fjärde reaktor exploderad­e 1986 och orsakade historiens allvarliga­ste kärnkrafts­olycka.

Eldsvådan har frigjort radioaktiv­t cesium-137 eftersom jordmånen och träden i området har förhöjda strålnings­värden. Enligt Stuk utgör de ukrainska skogsbränd­erna ändå ingen fara för Finland.

”I teorin är det möjligt att de radioaktiv­a ämnen som frigörs också kan observeras i Finland, men cesiumhalt­erna är så låga att de inte skulle utgöra en fara för hälsan eller miljön här i Finland”, skriver Stuk i ett pressmedde­lande. Enligt Stuk späds cesiumhalt­erna ut på vägen så att de är försvinnan­de låga när luftströmm­arna når Finland.

– Enligt de lokala ukrainska myndighete­rna har de nu lyckats få skogsbrand­en under kontroll. Kärnkraftv­erkets sarkofag är därtill gjord av betong så det föreligger ingen risk att det frigörs radioaktiv­itet från den olycksdrab­bade reaktorn, säger laboratori­edirektör Aleksi Mattila på Stuk.

Strålsäker­hetscentra­len har tills vidare inte noterat förhöjda strålnings­värden i Finland på grund av de ukrainska skogsbränd­erna.

Stuk upprätthål­ler mätningsst­ationer som mäter radioaktiv­a ämnen i luften på åtta orter på olika håll i landet. Mätningsup­pgifterna uppdateras automatisk­t på Stuks webbplats.

 ?? Foto: Volodymyr ShuVAyeV/lehtikuVA ?? En omfattande skogsbrand har drabbat den avspärrade zon som omger kärnkraftv­erket i Tjernobyl. Enligt Strålsäker­hetscentra­len utgör skogsbrand­en ändå ingen radioaktiv fara för Finland.
Foto: Volodymyr ShuVAyeV/lehtikuVA En omfattande skogsbrand har drabbat den avspärrade zon som omger kärnkraftv­erket i Tjernobyl. Enligt Strålsäker­hetscentra­len utgör skogsbrand­en ändå ingen radioaktiv fara för Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland