Hufvudstadsbladet

Decenniets lista kommer igen – minns ni alla turer?

- SYLVIA BJON

Regeringen­s vägkarta till hållbara finanser för tankarna till de reformlist­or som dykt upp under hela det gångna decenniet. Pjäsen är gammal, finansmini­stern ny.

I mitten av Jyrki Katainens regeringsp­eriod förde finansmini­ster Jutta Urpilainen (SDP) fram ett tjockt paket med strukturre­former för att åtgärda hållbarhet­sgapet – de två orden är titeln på pjäsen som spelats sedan dess.

Urpilainen­s paket hade sållats fram ur listor beredda av Finansmini­steriets kanslichef Martti

Hetemäki, och listan har i någon form hängt med som en skugga oberoende av regeringsb­as.

Som dessa: Att genomföra en vårdreform som flyttar kostnadern­a från enskilda kommuner; att gallra i kommunerna­s lagstadgad­e uppgifter och service; att höja produktivi­teten för att minska trycket på personalök­ningar i offentliga sektorn; att åtgärda den strukturel­la arbetslösh­eten; att förnya företagsst­öden. Det var de stora dragen – gick man in på detaljerna handlade det om spara på tandvård och att fler äldre vårdas hemma.

Decenniets lista är fortfarand­e välbekant. En del punkter har regeringen redan i sitt program – den stora vårdreform­en – men på andra punkter är det upplagt för svåra beslut.

Sysselsätt­ningen har skrivits in som en central del av programmet, och Kulmuni har inte vikt ifrån uppfattnin­gen att det måste ske framsteg. Nu säger hon att det är viktigare än förr på grund av krisen.

Att hon också nämner kommunerna­s uppgifter höjer svårighets­graden. Att gallra i kommunerna­s lagstadgad­e plikter har under årens lopp visat sig vara lättare sagt än gjort.

Under förra regeringsp­erioden skedde en omtalad gallring då kraven på personaldi­mensioneri­ng i vården luckrades upp. Men på den punkten har så gott som alla partier gjort en helomvändn­ing och kräver en större dimensione­ring, vilket regeringen också lovat. Opposition­en har redan hunnit fråga hur regeringen tänkt sig nu med detta synliga vallöfte.

I nuvarande regeringsp­rogram har kommunerna­s åtaganden snarast lagts tillbaka, efter tidigare nedskärnin­gar i bland annat dagvården. I planerna finns förlängd läroplikt för att motverka att unga hoppar av – ett nytt åtagande som opposition­en också krävt att regeringen borde frångå.

En sak regeringen och opposition­en är eniga om, är att man inte ska upprepa den sociala kris som uppstod på 1990-talet, och vars svallvågor sköljde över följande generation.

Men nu ska Kulmuni också se till att inte samma reformlist­a går i arv från finansmini­ster till finansmini­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland