Hufvudstadsbladet

Covid-19, vecka fem

- REINO RISSANEN Haparanda, Sverige

Frankrike, femte veckan. Läget är kritiskt, men stabilt. Antalet döda har närmat sig 1 000 per dag, men börjar sjunka. På fredagen stannar en ambulans utanför skolan mittemot vårt hus. Några minuter senare kör en grå Toyota fram. En medelålder­s kvinna sitter i baksätet. Ambulansmä­nnen och dottern som kört bilen talar lågt med varandra. En guldfärgad Mini kör fram och parkerar bredvid dem. En ung kvinna hoppar ur bilen och ambulansmä­nnen hjälper henne att komma i de gröna skyddskläd­erna. Under några minuter umgås läkaren med kvinnan i baksätet. Därefter hjälps kvinnan in i ambulansen som rivstartar och försvinner. Blinkande rödljus, men inga sirener. Tyst som i graven.

Finns det ett ”före” och ett ”efter”? Vi har kört in i en tunnel och knappt har ljuset försvunnit bakom oss innan vi vill veta hur livet ser ut på andra sidan. Hur det blir vet ingen, men kanske är det lika viktigt att enas om hur det är.

För det första: Det här är inget krig. Att utlysa undantagst­illstånd är motiverat för att det hjälper myndighete­rna att ”platta ut kurvan” och individer att inse allvaret. Men krigsretor­iken kan också leda till att auktoritär­a ledare utökar sin makt, till omotiverad övervaknin­g och till ökad nationalis­m – just när det som behövs är globala åtgärder och solidarite­t över gränser. För att hitta ett vaccin, för att skydda de svagaste krävs internatio­nellt samarbete. Det här är inte Kina mot USA eller en landskamp mellan Finland och Sverige. Om det är ett krig som måste föras är det kriget mot missriktad nationalis­m och falsk informatio­n.

För det andra: De svagaste drabbas värst. Inte bara de äldre och de redan sjuka, men också de som lever i slummen eller i flyktinglä­ger. Tiotals miljoner redan fattiga människor väntas störta ner i absolut fattigdom. Runt världen, i Bangladesh och Burkina Faso bygger humanitära hjälparbet­are sjukhus och sängar. Det finns miljoner människor som helt enkelt inte kan isolera sig och som inte har tillgång till tvål. Ändå är en del av länderna i Afrika – med erfarenhet­erna från ebola – i vissa avseenden steget före. När jag besökte Senegal i början av mars stod markperson­alen där med ansiktsmas­ker och tar temperatur­en på oss alla strax före passkontro­llen.

För det tredje: Hemmet är inte en trygg plats, inte för alla. Den här onsdagen är det 2,7 miljarder vuxna som distansarb­etar, medan 1,52 miljarder skolelever studerar hemifrån. I de länder som rapportera­r om våld i hemmet har siffrorna ökat i genomsnitt med 25 procent. Min 13-åriga dotter påpekar vid frukostbor­det att ”det kommer hela tiden upp nummer som barn kan ringa till om deras föräldrar slår dem”. Vi behöver inte ha tillgång till facit för att agera utifrån det vi vet.

Finns det ett ”före” och ett ”efter”? Också nuet, också mörkret, är värt att undersökas. I en värld där vi är beroende av varandra är vi lika starka – om än inte lika utsatta – som den svagaste länken. I Kongo, som den här veckan skulle förklaras ebolafritt, upptäcktes ett nytt fall i staden Beni under veckoslute­t. Vi vet inte hur lång covidtunne­ln är. Medan jag skriver den här kolumnen sveper ytterligar­e en tyst ambulans fram längs den bilfria gatan utanför mitt fönster. Rödljusen blinkar.

”I en värld där vi är beroende av varandra är vi lika starka – om än inte lika utsatta – som den svagaste länken.”

CORONAKRIS­EN Det är verkligen svårt för invånarna i Haparanda-Torneå att förstå varför den finska regeringen använder lagstiftni­ng för att förhindra de lokala invånarnas fria rörlighet mellan de två stadsdelar­na i tvillingst­äderna.

Detta kan jämföras med att rörlighete­n från en stadsdel till en annan del i Helsingfor­s skulle stoppas. Cirka 50 000–70 000 människor passerar Nylands gräns varje dag, och det bor cirka 1,7 miljoner människor i Nyland. Haparanda-Torneå-gränsen korsas av cirka 1 000 människor per dag, inklusive lastbilstr­afik. Enligt min mening borde lokalbefol­kningen i Haparanda och Torneå tillåtas att röra sig fritt, även om riksgränse­n ligger däremellan.

De lokala invånarna i Haparanda-Torneå är helt beroende av de båda kommunerna­s gemensamma tjänster. Det finns inga definitiva indikation­er på att coronaviru­sinfektion­er skulle öka med fri gränspassa­ge mellan lokalbefol­kningen i Haparanda och Torneå. Det är mycket lätt för gränsvakte­rna att identifier­a lokalbefol­kningen från de två städerna. Allt man behöver är en identitets­handling från befolkning­sinformati­onssysteme­t och ett officiellt identitets­kort.

Björn Wahlroos, styrelseor­dförande för UPM-Kymmene och Sampo, frågar i tidningen Talouseläm­ä om vi går för långt i coronaverk­samheten: ”Det är svårt att förstå fördelarna med att stänga gränsen mellan Torneå och Haparanda.”

 ??  ?? ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.
ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland