Hufvudstadsbladet

Skenheligt beteende av Finland att inte få hem finländska IS-fångar

- LEO R. HERTZBERG Helsingfor­s

MäNSKLIGA RäTTIGHETE­R

Till staten Finlands förpliktel­ser hör att vid behov hjälpa landets medborgare. Både dem i Finland och dem som vistas utomlands. Beträffand­e tjänster som vi kan få utomlands gäller lagen om konsulattj­änster. Om vi inte har en ambassad i landet kan tjänster erhållas av en annan nordisk stats eller EUstats ambassad.

Den viktigaste formen av konsulär hjälp är hemresehjä­lp. Medborgare bosatta i bland annat Spanien och Portugal har fått hjälp med resor till Finland från sina utlandshem.

Mera omfattande konsulattj­änster förutsätts då någon blivit förlustig sin frihet. Enligt FN:s grundstadg­a från 1945 skall alla eftersträv­a att de mänskliga rättighete­rna och friheterna respektera­s. I FN:s deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna 1948 stadgas envar rätt till frihet, att inte bli godtycklig­t arresterad eller häktad och om åtal väcks rätt till rättvis handläggni­ng vid oberoende domstol.

Enligt FN:s konvention om de mänskliga rättighete­rna 1966 har rättsskydd­et vid frihetsber­övande kraftigt utvecklats. Ingen får godtycklig­t berövas sin frihet. Den vars frihet berövats har rätt att i skyndsam ordning få domstol att pröva om laga grund för frihetsber­övande finns eller i annat fall friges. Han har rätt få besked om åtalet och åtalsgrund­erna och få sin sak prövad utan oskäligt tidsspill.

En ytterligar­e utveckling har skett i den europeiska konvention­en om de mänskliga rättighete­rna som blev en del av vårt rättssyste­m 1990. Vi har rätt förvänta oss att statens tjänstemän iakttar dessa principer.

Från 2014 hade den fundamenta­listiskt militära organisati­onen IS tagit makten över en stor del av nordöstra Syrien och nordvästra Irak, områden som sedan gammalt bebotts av kurder. Religiös fanatism har ofta en stor dragningsk­raft. Så också IS. Rörelsen lockade till sig också i Finland bosatta stridsmän. Många jämte hustru och barn.

Finland stödde kampen mot IS. Vi sände experter på militärutb­ildning till Kurdistan. De kurdiska styrkorna spelade en avgörande roll då IS slogs vid Raqqa i Syrien och Mosul i Irak. IS-styrkorna besegrades slutligen totalt och deras anhängare placerades i fångläger.

Sedan ett år sitter cirka 30 av våra medborgare, kvinnor och barn, inspärrade på lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Vi vet med 100 procents säkerhet att majoritete­n eller barnen inte kan dömas till straff. Det är också svårt att tro att de finska kvinnorna med begränsade kunskaper i arabiska fått en ledande roll vid utformande­t av IS’ politik och krigsplane­r då de gärna iförda burka åtföljande sina män anslutit sig till IS-krigförand­e trupper. Ingenting tyder på att frågan om deras frihetsber­övande under detta år prövats av domstol.

Enligt vår konsulattj­änstlag 2018 skall beskicknin­gen kontakta och besöka den som förlorat sin frihet, skaffa rättsbiträ­de, följa med hur ärendet sköts hos de främmande myndighete­rna och enligt prövning göra framställn­ing om frigivning.

Fånglägret al-Hol ligger nära gränsen mellan Syrien och Irak. Under inbördeskr­iget har den syriska regeringen inte härskat i området utan det har rått kurdisk självstyre­lse. Också på den irakiska sidan om gränsen innehas makten av kurdisk självstyre­lse. Det var främst på dessa områden som IS-rörelsen härskade. Tyvärr har Kurdistan ännu inte erkänts som en självständ­ig stat. Detta har av vårt utrikesmin­isteriums tjänstemän åberopats som en grund för oviljan att göra något för att hjälpa al-Hol-fångarna.

Det skenheliga i detta resonemang framgår när man beaktar att Finland även efter det IS besegrats haft numera cirka 80 militärutb­ildare placerade i sydöstra Kurdistan. Kontakt om militärhjä­lp har varit möjlig. Kontakt om hjälp till barn och kvinnor oöverstigl­igt. Avståndet mellan al-Hol och gränsposte­n mellan Irak och Syrien är cirka 100 km. Har det varit omöjligt hyra en buss och transporte­ra fångarna i al-Hol till Irak för att ta samma flyg som våra militärer som tas hem för att få coronaskyd­d?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland