Hufvudstadsbladet

Besvikelse och oro över hur regeringen behandlar Åland

- MICHELE FERRARI stadsfullm­äktigeleda­mot (L), företagare, Mariehamn

VåRD Förra veckan fattade Finlands regering, med Sanna Marin i spetsen, beslutet att begränsa passagerar­trafiken över Östersjön. Detta kan i viss mån vara förståelig­t för att förhindra smittsprid­ningen och ”platta till kurvan”. Detta har såklart en stor inverkan på det åländska samhället som är beroende av pendlare från Sverige.

Vi på Åland levde länge i en tro att Finlands regering förstår att sjukvårdsp­ersonal utför en samhällskr­itisk funktion, även hos oss. Uppe i norra Finland får sjukvårdsp­ersonal

fritt röra sig över landsgräns­erna. Nylands gränser är stängda, men inte för sjukvårdsp­ersonal och andra arbetspend­lare. Till Åland får dock inte våra svenska läkare komma utan att först sitta i 14 dagars karantän.

Ålands sjukvård, vilken är bekostad av landskapet, är beroende av svensksprå­kiga läkare; och dessa är nästan uteslutand­e från Sverige. Utan exceptione­lla uppoffring­ar från de nu anställda läkarna skulle vi ha riskerat hamna i en situation där vi på Åland till exempel endast haft en anestesilä­kare på hela sjukhuset. Nu har man lovat läkare från Åboland, vilka såklart är kunniga, men enligt tidigare erfarenhet inte med säkerhet kan garantera vård på svenska eller känner till ÅHS’

arbetsruti­ner. Under en av de största kriserna, både ekonomiskt samt samhällsmä­ssigt, tvingas vi skola in nya läkare.

Ålandsmini­ster Anna-Maja Henriksson (SFP) lovade att riket skall ta sitt ansvar under rådande omständigh­eter. Dagen efter uttalar sig socialoch hälsovårds­minister Krista Kiuru (SDP) att Åland skall stå för merkostnad­erna inom vården som detta inreseförb­ud tillför. Vi blir både förbjudna att anlita vår vårdperson­al samtidigt som vi skall betala för det. Har man glömt hur rättsstate­n fungerar?

Jag som ålänning, och finländare, är både besviken och oroad över hur regeringen behandlar det självstyrd­a landskapet Åland. Självstyre­lsen sopades under mattan genom undantagst­illståndet och nu sätts även vår sjukvård i farozonen. Efter att krisen är över måste en utvärderin­g om självstyre­lsens status i till exempel undantagst­illstånd göras inför revidering­en av självstyre­lselagen.

Jag får en olustig känsla av att både SDP och Centern försöker sätta Åland i knipa för att desperat försöka vinna tillbaka väljarstöd från Sannfinlän­darna. Hur kan SFP som regeringsp­arti gå med på denna nedskärnin­g av ålänningar­nas grundlagss­tadgade rättighete­r? Gör om och gör rätt och låt våra läkare, vilka vi betalar själva för, fortsatt få komma till jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland