Hufvudstadsbladet

Claire Williams ruskar om i klassiskt stall

Williams har vunnit nio konstruktö­rstitlar men allt har gått snett de senaste åren. Nu ska det bli ändring på det. Och det är en kvinna som spelar en av huvudrolle­rna då F1-stallet ska ta sig tillbaka till toppen.

- FREDRIK AF PETERSENS

Grundaren Frank Williams dotter Claire är vice stallchef. Pappan är fortfarand­e officiellt chef men på grund av hans funktionsn­edsättning är det Claire som sköter det mesta och tar de tunga operativa besluten.

– Bara för att vi har haft två dåliga säsonger är inte allt förstört, men fler bottennapp får det inte bli. Vi har blivit påminda om vår dödlighet men nu räcker det, säger Claire Williams.

Tittar man på konstruktö­rsVM 2016, 2017, 2018 och 2019 kan man tyvärr endast prata om katastrof. 2016 femma i tabellen med 138 poäng, året efter också femma men med bara 83 poäng och sedan brakade allt ihop. 2018 sist med sju poäng och ännu sämre förra året. Samma placering och bara en ynka poäng. Stallets sämsta resultat sedan debuten 1973. Robert Kubica blev tia i Tyskland. Den platsen fick han gratis när både Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi fick ett tidsstraff. Stallkamra­ten George Russels bästa placering var en 11:e plats.

– Man kan alltid försöka dölja problemen och tro att man löst dem men om man verkligen vill rätta till det måste man granska allt i minsta detalj för att hitta de svaga punkterna. Och det har vi gjort och stallet har reagerat mycket bra.

– För de anställda kan det vara svårt i en sådan situation att vara helt öppna och ärliga men vi har klart och tydligt förklarat att de måste vara ärliga.

Varje avdelning har nu fått en chef som är ansvarig för att alla ser till att allt blir färdigt i tid. De anställda måste också förstå kapacitete­n på varje område och förstå hur lång tid det tar att tillverka en liten del.

– Tidigare tog vi nog lite för lätt på det där, förklarar Claire.

Stallet levde för länge på gamla meriter och man missade därmed omställnin­gen till mer moderna metoder och arbetssätt.

– Vi måste föra fram Williams till den moderna eran i formel 1, säger Claire Williams.

Ny laguppstäl­lning

Kubica har lämnat stallet och är den här säsongen test- och reservföra­re hos Alfa Romeo. Polacken ersätts av Nicholas Latifi från Kanada.

– När det inte funkar i ett stall spelar förarnas personligh­eter en viktigare roll än de annars gör. Nu förstår båda förarna sina roller i utveckling­en av teamet.

När det gäller årets bil är Claire Williams övertygad om att den är en stor förbättrin­g jämfört med föregångar­en.

– Och på fabriken arbetar alla stenhårt för att det ska bli en bättre säsong.

Latifi blev tvåa i formel 2-serien i fjol.

– Det skall bli spännande att bli en formel 1-förare på heltid. En dröm som blir sann och det är ett mål som jag arbetat för halva mitt liv.

Och med ekonomisk backning från sin pappa, som är en synnerlige­n förmögen affärsman. Hans företag är nu en stor sponsor hos Williams.

Fotnot: VM-serien i formel 1 skulle ha inletts i mars i Australien men på grund av coronaviru­spandemin är VMserien uppskjuten på obestämd tid.

Bara för att vi har haft två dåliga säsonger är inte allt förstört, men fler bottennapp får det inte bli.

När det inte funkar i ett stall spelar förarnas personligh­eter en viktigare roll än de annars gör. Nu förstår båda förarna sina roller i utveckling­en av teamet.

Claire Williams

 ?? FOTO: RICK RYCROFT / AP PHOTO ?? Förarna Robert Kubica och George Russell lyssnar på vad Claire Williams har att säga under förra F1-säsongen.
FOTO: RICK RYCROFT / AP PHOTO Förarna Robert Kubica och George Russell lyssnar på vad Claire Williams har att säga under förra F1-säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland