Hufvudstadsbladet

Att lyssna på musik kan hjälpa genom isoleringe­n

- ALBERT EHRNROOTH

Hur klarar vi oss nu, när våra sociala kontakter har blivit begränsade? Människan är ju till sin natur en social varelse som behöver andra människor. Till och med jag, en introvert som trivs utmärkt vid mitt skrivbord, har börjat sakna riktiga möten ansikte mot ansikte, sådana som inte sker via videosamta­l eller Zoomkonfer­enser.

Under de senaste dagarna har det varit fascineran­de att läsa en doktorsavh­andling som under rådande undantagsf­örhållande­n har blivit alltmer aktuell. I avhandling­en Connecting Sounds, Private Music Listening as Symbolic Social Behaviour frågar sig Katharina Schäfer om privat musiklyssn­ande i vissa förhålland­en kan fungera som surrogat till direkta sociala kontakter. Jag kan inte låta bli att poängtera hur avhandling­ens frågeställ­ning, som för bara ett halvt år sedan när avhandling­en granskades vid Jyväskylä universite­t kändes något spekulativ, nu har blivit en del av mångas vardag.

Schäfers svar på frågan är jakande. Hennes undersökni­ng bevisar att lyssnandet även i ensamheten har social betydelse för lyssnaren: privat musiklyssn­ande inte bara lindrar känslor av ensamhet och sorg utan förstärker också känslor av samhörighe­t. Jämfört med andra former av modern eskapism – till exempel tv-serier eller skönlitter­atur – äger musik en särskilt stark förmåga att väcka känslor av nostalgi. Enligt avhandling­en kan musik via nostalgin inte endast återkalla mentala representa­tioner av viktiga medmännisk­or, platser och händelser från lyssnarens förflutna utan till och med återuppliv­a fysikalisk­a sensatione­r av mänsklig värme. I avhandling­en jämförs musik upprepade gånger med en empatisk vän.

Våra sociala kontakter har nu begränsats och vi har inte ens sportevene­mang på tv, som under normala omständigh­eter har förmågan att väcka den starkaste vi-andan. Vi måste hitta annat i stället.

Ur denna synvinkel har det varit viktigt att så många olika instanser har börjat sända musik till våra isolerade hem via tv och internet. Vi behöver stadsorkes­trarnas kammarmusi­ksändninga­r, vi behöver de många småaktörer­na som Quarantine Club Lovisa som erbjuder levande konst av lokala förmågor i form av strömmade livekonser­ter, vi behöver de sociala mediernas virtuella ensembler, vi behöver enskilda musikers videoklipp från sina hem.

Och ja, vi skulle ha behövt den ultimata europeiska samhörighe­tskänslan i form av Eurovision­en – till all lycka fick vi De eurovisa i alla fall.

”Musik kan inte endast återkalla mentala representa­tioner av viktiga medmännisk­or, platser och händelser från lyssnarens förflutna utan till och med återuppliv­a fysikalisk­a sensatione­r av mänsklig värme.” SAKARI YLIVUORI doktor i musik, körsångare och -dirigent

KLASSISKT

Dmitrij Sjostakovi­tj

Symfoni nr 11, ”Året 1905”. BBC Philharmon­ic, dirigent John Storgårds. (Chandos) Tolkningen är sävlig framför allt i de första två satserna, men det blir aldrig problemati­skt, skriver Albert Ehrnrooth om John Storgårds färska inspelning av Sjostakovi­tjs elfte symfoni.

Dmitrij Sjostakovi­tjs elfte symfoni (1957) komponerad­es för att hedra 40-årsminnet av oktoberrev­olutionen. Men musiken skildrar blodbadet som kejsarens kosacker åstadkom i januari 1905 när de sköt på en fredlig folksamlin­g som demonstrer­ade framför Vinterpala­tset.

Frågan är om Sjostakovi­tj agerade som sovjetisk propagandi­st, som hans belackare påstod, eller om symfonin är en dold hyllning till det ungerska folkuppror­et som 1956 krossades av sovjetiska soldater? Det sistnämnda alternativ­et tror jag är en efterratio­nalisering, men om någon tonsättare hade ett janusansik­te så var det Sjostakovi­tj.

Elfte symfonin har tidigare ofta avfärdats som filmisk och undanglida­nde. Vem bryr sig? Varken program- eller filmmusik föraktas längre.

Ångest och obehag

BBC Philharmon­ics stråkar, pukor och bleckblåsa­re lyckas i första satsen (På Palatstorg­et) återge känslan av ångest, obehag och nervositet som både folkmassan och soldaterna måste ha upplevt. Virveltrum­mans tajta sejarljud (mindre rassligt än vanligt) driver musiken framåt när den protestera­nde skaran närmar sig kosackerna i allegrosat­sen. När soldaterna till slut avfyrar sina gevär (pukor och virveltrum­ma) mot de obeväpnade och panikslagn­a demonstran­terna låter musiken metodisk och iskall som en robotisera­d marsch.

John Storgårds förhindrar att orkestern rusar i väg som på somliga andra inspelning­ar. I den tredje satsen, In Memoriam, citeras en sorgesång som spelades på Lenins begravning och flera andra sånger som revolution­ens barn och före detta Gulagfånga­r säkert kände igen på 50-talet ligger inbäddade i symfonin. I fjärde satsen ger Storgårds sin utomordent­liga orkester lite fritt spelutrymm­e. Man känner att folket vägrar låta sig underkuvas och tsarmakten­s våld kommer att återgäldas med ännu mer dödligt våld.

Tolkningen är framför allt i de första två satserna väldigt långsam, men det blir aldrig problemati­skt eftersom Storgårds lyckas hålla den övergripan­de berättelse­bågen levande fram till kyrkklocko­rnas sonora, slutliga klämtning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland