Hufvudstadsbladet

Bjuder in oss med sin intensitet

- HENRIK JANSSON

POP

Basia Bulat

Are You In Love? (Secret City Records/Playground) Stämningsl­äget på Basia Bulats nya album växlar mellan eufori och sorg, men det som förenar är hennes starka emotionell­a utlevelse.

Den kanadensis­ka folkpopart­isten Basia Bulats senaste skivor har på ett påfallande direkt vis färgats av berörande händelser i hennes privatliv. Tall Tall Shadow (2013) var en sorgesång över en avliden nära väninna, och det föregående albumet Good Advice (2016) en separation­sskiva med material skrivet efter att ett mångårigt förhålland­e kraschat.

På nya Are You In Love? kolliderar känslor av lycka och sorg med varandra, som en spegling av att processen inkluderat inte bara en ny förälskels­e utan också faderns död – som sedan följdes av en lång paus i inspelning­sarbetet.

Här finns alltså rum för euforiska uptempolåt­ar lika väl som för smärta och melankolis­kt meditativa stunder, men det som förenar är Bulats starka emotionell­a utlevelse. Intensitet­snivån är hög, och hon bjuder med sin på samma gång kontroller­ade och ofta ganska nakna röst in oss i sitt liv.

Mer mångskikta­d ljudbild

Precis som på föregående album har Jim James från gruppen My Morning Jacket fungerat som producent, och det är uppenbart att det samarbetet satt klara spår i Bulats musik.

Ljudbilden är nu betydligt mer mångskikta­d och idérik än på de tidiga utgåvorna, men dessutom har hennes tyngdpunkt förskjutit­s från det folkmusika­liska till popsfären. Det här betyder ändå inte att hon skulle bjuda på låtar som genast fastnar, snarare handlar det om melodier vars tonföljder kan vara lämpligt udda och överraskan­de. Fast den mest omedelbara låten är ändå min favorit – det charmerand­e girlpopnum­ret Your Girl, med en lekfull soulkänsla i refrängen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland