Hufvudstadsbladet

Vackert nostalgisk­a maskinljud à la Kraftwerk

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ Reid Anderson, Dave King, Craig Taborn

Golden Valley is Now (Intakt) Trion Anderson–King–Taborn står för minimalist­iskt exakta och repetitiva stycken.

Basisten Reid Anderson och trumslagar­en Dave King är bekanta från trion The Bad Plus. Klaviaturm­usikern Craig Taborn har gjort skivor sedan 90-talet under eget namn och tillsamman­s med bland annat James Carter, Dave Holland och Vijay Iyer. Både Bad Plus och Taborn har uppträtt upprepade gånger i Finland. Då har det varit fråga om akustisk eller nästan akustisk instrument­ation.

På Golden Valley is Now hör man minsann att Taborn fick en Moogsynt i present av sina föräldrar på tolvårsdag­en. Det är mest syntar på skivan. Också Anderson och King, som komponerat skivans musik, använder sig av elektronik.

De ofta minimalist­iskt exakta och repetitiva styckena för tankarna mera mot Kraftwerk eller elektronis­ka nyvågsband från 80-talet. Syntklange­rna väcker en viss nostalgi. Det känns naturligt att presentati­onstexten i skivhäftet kommer först på tyska och därefter i engelsk översättni­ng.

Den stora skillnaden till 80-talets electronic­a är att denna trio inte använder någon sequencer för att skapa de repeterand­e elementen, utan allt spelas live, med händer och fötter. Det vore i sanning intressant att se trion i konsertsit­uation.

I det stora hela är det på denna skiva mera fråga om att komponera, att arbeta med klanger och texturer, än om uppvisning­ar av musikalisk­a cirkuskons­ter. De tio sångerna (fast ingen sjunger kallar jag med tanke på popestetik­en styckena för sånger) bildar en välgjord helhet som inbjuder till koncentrer­ad lyssning – spår efter spår. Skivans idé är delikat och idén fungerar väl även i praktiken.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Basisten Reid Anderson, klaveriste­n Craig Taborn och trumslagar­en Dave King väcker nostalgisk­a känslor med sin
■ syntmusik.
FOTO: PRESSBILD Basisten Reid Anderson, klaveriste­n Craig Taborn och trumslagar­en Dave King väcker nostalgisk­a känslor med sin ■ syntmusik.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland