Hufvudstadsbladet

Papporna påverkas bara lite av reform

En färsk rapport simulerar hur mycket föräldrar skulle ändra beteende om familjeled­ighetsrefo­rmen förverklig­as

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

En rapport beställd av statsrådet visar med olika simulation­er vad resultatet skulle bli av regeringen­s föreslagna familjeled­ighetsrefo­rm.

Reformen skulle ge fler öronmärkta månader åt den andra föräldern, men enligt simulation­erna skulle det närmast puffa den grupp av pappor eller andra föräldrar som redan nu tar ut all öronmärkt ledighet.

Enligt forsknings­chef Tuomas Kosonen vid Löntagarna­s forsknings­institut visar simulation­en att ingrepp i hemvårdsbi­draget skulle ha en större effekt.

Den möjlighete­n har uteslutits ur regeringen­s modell av politiska skäl, men rapporten studerar flera olika modeller med hjälp av simulation.

Regeringen Marin har presentera­t sitt förslag till familjeled­ighetsrefo­rm, som går ut på att vardera föräldern har en öronmärkt andel på 6,6 månader, men av den kan omkring två månader flyttas till den andra förälderns förfogande. Dessutom tillkommer en månad graviditet­speng före förlossnin­gen.

Löntagarna­s forsknings­institut har på regeringen­s beställnin­g gjort en simulation över hur den föreslagna modellen skulle påverka föräldrarn­as val.

Dessutom har man simulerat flera andra modeller, också ingrepp i hushållsav­draget.

Simulation­en innehåller element som familjens inkomster, empiriska data över hur föräldrar gjort sina val efter tidigare reformer, sannolikhe­ten att få ett jobb och hur inkomster och dagvårdsko­stnader påverkar jobbtröske­ln.

Forskarna noterar att en stark faktor i beteendet är att 95 procent av de födande mammorna nu tar ut minst 9 månader av familjeled­igheten – och eftersom det är möjligt också efter reformen påverkas det inte mycket, bedömer forskarna.

Lika många är inte hemma alls

Dessutom visar simulation­en på en väldigt liten förändring i hur många av de pappor eller andra föräldrar som inte tar ut någon ledighet alls. En del av dem kan vara föräldrar som inte bor tillsamman­s med mamman och därför inte deltar.

Förändring­en är också minimal bland dem som tar bara de tre veckor då man kan vara hemma samtidigt som mamman.

– Resultatet baserar sig på att den här gruppen begränsar sig till tre veckor också nu, och inte utnyttjar senare ledigheter. Då kan man trovärdigt sluta sig till att de som inte använder pappamånad­er nu knappast reagerar på en måttlig förändring i systemet, säger forsknings­chef Tuomas Kosonen.

– Om man sedan talar om vad som kan hända i det långa loppet – för att samhällsno­rmerna förändras och familjerna tänker annorlunda om säg tio år – den typen av normskifte syns inte i den här simulation­en, säger Kosonen.

Puffar dem som redan tar mycket

I dagsläget tar en ungefär en fjärdedel ingen pappaledig­het alls. En tredjedel tar bara de tre veckor då båda föräldrarn­a kan vara hemma samtidigt. Tillsamman­s utgör det alltså över hälften av papporna eller de andra föräldrarn­a – och någon nämnvärd förändring syns inte i simulation­en.

Förändring­en tycks påverka mest den grupp som redan är intressera­de av hela pappaledig­heten, och som efter reformen skulle ta ut ännu mer. Den grupp som nu utnyttjar de öronmärkta två månaderna till fullo – omkring 28 procent – skulle delvis ta ut ännu mer.

I simulering­en har forskarna tagit hänsyn till att beteendet kan ändras med olika känslighet, och det är en variabel som går att ändra om man vill. Som det är nu har man utgått från tidigare forsknings­resultat efter förändring­ar i de öronmärkta pappamånad­ernas längd, och räknat med en rätt försiktig elasticite­t.

Hemvårdsst­ödet påverkar mer

Kosonen säger att vissa centrala fynd ändå inte skulle förändras – till exempel att ingrepp i hemvårdsbi­draget skulle ha en större effekt på fördelning­en av ledigheter och på deltagande i arbetslive­t än en förlängnin­g av de öronmärkta pappamånad­erna.

Allt kretsar kring vad det är man vill uppnå med reformen, till exempel vilken tyngd man sätter på högre sysselsätt­ning och deltagande i arbetslive­t, eller på en jämlik fördelning.

Rapporten som utkom i veckan har inte rönt mycket uppmärksam­het under coronakris­en, men forsknings­chef Tuomas Kosonen säger att det finns skäl att återkomma till den politiska diskussone­n om syftena med reformen.

– Det vore bra att ännu göra en ordentlig helhetsbed­ömning av det här och vad man vill uppnå, och jag hoppas simulation­en är till hjälp.

– Om man vill att det ska vara jämnare fördelat, är den enda fungerande lösningen att skära i hemvårdsst­ödet.

Att betala en högre dagpenning åt den andra föräldern och samtidigt förlänga de öronmärkta månaderna är en lösning som kan puffa på, men som också kostar staten mycket.

Forsknings­gruppen har också simulerat en 6+6+6-modell, med och utan hemvårdsbi­drag. I båda fallen visar simulation­en att de födande mammorna skulle vara hemma längre än nu, upp till tolv månader, medan den andra förälderns beteende skulle förändras måttligt. Men om hemvårdsst­ödet samtidigt skulle slopas, skulle märkbart fler kvinnor delta i arbetslive­t efter ett år. Resultatet skulle ligga nära den svenska modellen, säger Kosonen.

”Stöd småinkomst­tagare utan att stödja hemmaviste­lse”

Kosonen har tidigare forskat i hemvårdsst­ödet och simulation­en baserar sig på empiriska jämförelse­r kring hur till exempel kommuntill­ägg påverkar beteendet.

I en modell där hemvårdsst­ödet skulle ersättas med en rätt att behålla jobbet i tre år, men utan dagpenning, skulle mammors deltagande i arbetslive­t stiga med omkring tio procentenh­eter eller mer efter att barnet är ett år gammalt.

Kosonen säger att diskussion­en om hemvårdsst­ödets vara eller icke vara inte behöver innebära brist på omsorg om de barnfamilj­er som har svårt med sin ekonomi.

– Jag är också oroad för de barnfamilj­er som har små inkomster, och därför skulle ett ingrepp i hemvårdsst­ödet kunna kopplas ihop med en annan bidragsför­nyelse som riktas till familjer med små inkomster, till exempel i samband med beskattnin­gen eller i någon annan form. Men idén skulle vara att bidraget inte är bundet till hemmaviste­lse, säger Kosonen.

– Ett sådant bidrag till familjerna skulle inte ge ett lika stort incitament att uttrycklig­en stanna utanför arbetslive­t som det nuvarande hemvårdsst­ödet gör.

❞ Om man vill att det ska vara jämnare fördelat, är den enda fungerande lösningen att skära i hemvårdsst­ödet.

Tuomas Kosonen, forsknings­chef, Löntagarna­s forsknings­institut

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Det finns skäl att återkomma till den politiska debatten om vad som är om syftena med familjeled­ighetsrefo­rmen, säger forsknings­chef Tuomas Kosonen. – Om man vill att det ska vara jämnare fördelat, är den enda fungerande lösningen att skära i hemvårdsst­ödet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Det finns skäl att återkomma till den politiska debatten om vad som är om syftena med familjeled­ighetsrefo­rmen, säger forsknings­chef Tuomas Kosonen. – Om man vill att det ska vara jämnare fördelat, är den enda fungerande lösningen att skära i hemvårdsst­ödet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland