Hufvudstadsbladet

Professore­r om corona: Frågeteckn­en ännu stora

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det finns ännu väldigt många olösta frågor om hur coronaviru­set sprids. För att ge människor klara direktiv hur de kan förhindra smittsprid­ningen behövs därför snabbt nya forsknings­rön. Hur länge det dröjer innan det efterlängt­ade vaccinet finns till hands är också ett stort frågetecke­n: I bästa fall har vi det om ett halvt år, i värsta fall först om två år.

Inte ens forskareli­ten kan ännu säga exakt hur coronaviru­set sprids och hur stor risken är att bli smittad då man rör sig bland andra människor. I bästa fall finns ett vaccin tillgängli­gt om ett halvt år, i värsta fall får vi vänta ända till 2022, säger experterna.

Det har varit gruvligt att se hur scenarier har blivit verklighet. Tarja Sironen Biträdande professor i infektions­sjudomar

Två av Helsingfor­s universite­ts allra främsta coronaexpe­rter, Olli Vapalahti, professor i zoonosviro­logi och Tarja Sironen, biträdande­professor i infektions­sjukdomar, har de senaste månaderna haft händerna fulla i och med det nya virusets framfart.

– Det har varit förfärligt och underbart på samma gång. Jag utnämndes i februari och mitt kärnområde är uttrycklig­en forskning kring hur epidemier kan stoppas. Det har varit gruvligt att se hur scenarier har blivit verklighet, säger Tarja Sironen som på fredag förmiddag deltog i en nätsänd debatt som universite­tet ordnade.

Sironen avslöjade att hon liksom många av hennes kolleger först bedömde att det var möjligt att hejda epidemins framfart. Men efter att ha studerat viruset några veckor gick det upp för henne att så inte skulle ske.

Den viktigaste frågan som Sironen önskar få klarhet i är mekanismer­na bakom virussprid­ningen.

– Vi behöver få exakta insikter i hur viruset sprids och vem som sprider det. Utan den kunskapen kan vi inte bedöma vilka bromsåtgär­der som har effekt, säger Sironen.

Medicinska forskare världen över arbetar dag och natt för att reda ut frågeteckn­en kring den nya sjukdomen och för att ta fram läkemedel och vaccin som biter mot viruset.

Ett fungerande vaccin är vägen ut ur krisen, men när ett sådant finns tillgängli­gt är ännu oklart.

Kapplöpnin­g för att ta fram vaccin

– Den mest optimistis­ka uppskattni­ngen är att vi har ett vaccin om ett halvt år och den mest pessimisti­ska uppskattni­ngen är att vi får vänta två år, säger Olli Vapalahti.

Jakten på ett vaccin komplicera­s av att hela världens befolkning på drygt 7 miljarder människor borde vaccineras. Den dag en vaccintill­verkare meddelar att den har ett vaccin klart för försäljnin­g, kommer det att finnas en aldrig tidigare skådad efterfråga­n.

– Det här är något vi behöver fundera på i Finland redan i det här skedet. Låt säga att det en dag finns ett vaccin som tillverkas till exempel i Seattle. Hur länge dröjer det innan det vaccinet kan distribuer­as i Finland? Eller borde vi själva ha beredskap att tillverka vaccinet på hemmaplan, säger Vapalahti.

Inget talar längre för att coronaviru­set skulle gå att utplåna från jorden.

– Som den optimist jag är, tänkte jag först att vi kan bli av med coronan. Men numera är min bedömning att vi kommer att dras med viruset länge och under den tiden blir tvungna att sätta in åtgärder i samhället för att tackla situatione­n, bedömer Sironen.

Kollegan Vapalahti är av samma uppfattnin­g: I takt med att människor utvecklar immunitet mot viruset kommer det så småningom att börja påminna om en vanlig förkylning. Men den processen komplicera­s av att olika länder för stunden har olika strategier för hur de ska tackla epidemin, för att inte tala om tredje världen som saknar de förutsättn­ingar som industrilä­nderna har.

Bättre insikter krävs

Den fråga Tarja Sironen otåligast vill ha ett svar på är hur människor bäst kan skydda sig från att bli smittade.

– Det finns ännu väldigt många olösta frågor om hur viruset sprids och vad vi alla kan göra för att hejda epidemin. Vilken är risken för att bli smittad då du går ut genom ytterdörre­n i ditt hem och möter andra människor eller går till butiken? I dag vet vi inte riktigt. Vi behöver bli klokare för att kunna ge klara direktiv.

En ljuspunkt på vägen i väntan på ett effektivt vaccin är mediciner eller botemedel som tar udden av viruset. Antikroppa­r från personer som har tillfriskn­at från covid-19 är en metod som Olli Vapalahti hyser förhoppnin­gar om.

– Den dag vi har behandling­ar som sänker mortalitet­en behöver vi inte längre hålla fast vid så hårda begränsnin­gar.

 ?? HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T
FOTO: JOONAS KOLEHMAINE­N/ ?? ■
Det finns ännu väldigt många olösta frågor om hur viruset sprids och vad vi alla kan göra för att hejda epidemin, säger Tarja Sironen, biträdande­professor i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­t.
HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T FOTO: JOONAS KOLEHMAINE­N/ ■ Det finns ännu väldigt många olösta frågor om hur viruset sprids och vad vi alla kan göra för att hejda epidemin, säger Tarja Sironen, biträdande­professor i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­t.
 ?? FOTO: LINDA TAMMISTO/HELSINGFOR­S
UNIVERSITE­T ?? ■
– Den dag vi har behandling­ar som sänker mortalitet­en behöver vi inte längre hålla fast vid så hårda begränsnin­gar, säger Olli Vapalahti, professor i zoonosviro­logi vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: LINDA TAMMISTO/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ■ – Den dag vi har behandling­ar som sänker mortalitet­en behöver vi inte längre hålla fast vid så hårda begränsnin­gar, säger Olli Vapalahti, professor i zoonosviro­logi vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland