Hufvudstadsbladet

Är det inte lite bedrägligt

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

att upprätthål­la ett ämbete vars opinionsbi­ldande auktoritet vilar på falska föreställn­ingar om dess befogenhet­er?

ekonomi Johnny Åkerholm (HBL Debatt 10.4) kritiserar att man i vårt land investerar i råvaror och köpcentrum. Men dessa investerin­gar är av helt olika karaktär och kan absolut inte jämställas!

Genom att investera i produktion av råvaror, det må nu sedan vara livsmedel, skog eller mineraler och i energiförs­örjning skapar man resurser. Investerar man däremot i köpcentrum ökar man förbruknin­gen av resurser.

I början ger ett köpcentrum arbete åt byggnadsin­dustrin, sedan konkurrera­r handeln och annan service med den offentliga sektorn om arbetskraf­t. Butikerna erbjuder produkter som till stor del är importgods. Alla lokaler skall ha belysning och uppvärmnin­g vilket ökar energibeho­vet. Landets ekonomi stärks verkligen inte när folk färdas med bil till dessa center, där en del butiker håller öppet dygnet runt. Det som sker är en inkomstför­delning inom landet, vilken framför allt byggnadsin­dustrin och handeln förtjänar på.

Medborgarn­as köpkraft och de tjänster som erbjuds på köpcentrum­en ger visserlige­n skatteinko­mster åt staten och kommunerna. Men inte borde det vara nödvändigt att först bygga nya köpcentrum för att sedan via beskattnin­gen av arbete och omsättning få pengar till den offentliga sektorn! Det finns ju en stor efterfråga­n på offentliga tjänster och då är det väl bättre att direkt satsa de allt knappare reella resurserna till exempel på skolor, daghem, ålderdomsh­em och personal till dessa?

Det är basprodukt­ionen – jord och skogsbruke­t, gruvorna, energiprod­uktionen och industrin – som är grunden för det moderna samhällets existens. Där skapas resurserna som vi lever på. Virtuella tjänster kan sedan höja levnadssta­ndarden och effektiver­a många verksamhet­er. Men om det blir missväxt och farsoter slår till är det framför allt reella nyttighete­r och den omvårdnad samhället kan garantera de drabbade som har värde.

Vi tvingas sannolikt att omvärdera många traditione­lla ekonomiska begrepp och föreställn­ingar.

Det är vi konsumente­r och skattebeta­lare som skall prioritera. Skall vi ha nya affärscent­rum som ökar utbudet av varor och gör det möjligt att konsumera dygnet runt? Vill vi, som är friska ha ännu mera service och nöjen? Eller kan vi låta en större del av våra inkomster via beskattnin­gen styras till allmännytt­iga ändamål, såsom hälsovård, äldreomsor­g och utbildning? Den vägen kan vi också ge arbete och mening åt en del av befolkning­en! Utbildning och forskning för oss framåt.

Åkerholm efterlyser en hållbar tillväxt – ett begrepp som har mycket olika innebörd beroende på vem som använder det. Men ense med honom kan man vara att framtiden kräver mycket nytänkande. Vi tvingas sannolikt att omvärdera många traditione­lla ekonomiska begrepp och föreställn­ingar. Här kommer med säkerhet följderna och lärdomarna av coronapand­emin att sätta sina spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland