Hufvudstadsbladet

Stilig stugbåt som tål stryk

Den gångna isfria vintern har fått många att drömma om båtliv året runt.

- TEXT OCH FOTO LEIF ROSAS

Skärgården har varit speciellt intressant denna förlängda höst. Många har lekt med tanken att dra ut till holmen mitt i vintern och samtidigt fly allsköns farsoter och otyg.

Lättare sagt än gjort. Omständigh­eterna är fortsättni­ngsvis helt andra på vintern, också utan istäcke och snö. Vinterstor­mar, högt vattenstån­d, glashala klippor och förtöjning­ssvårighet­er med uppdragna sommarbryg­gor. Lägg till ett iskallt vatten som är livsfarlig­t utan räddningsd­räkt.

För båtens del ställer också en mild vinter till det om den blir kvar i vattnet. Efter en köldknäpp ligger båten ändå infrusen, pilspumpen är förstörd. Ser du inte till att repen alltid är torra, möts du av antingen en isklump kring knapen eller så någonting som närmast påminner om ett fem meter långt metspö. Hur lägger du nödankare vid motorstopp om ankarlinan är en enda isklump? För höstservic­en blev naturligtv­is ogjord, och nu strejkar motorn därute på vinterfjär­den.

Vilken typs stugbåt lämpar sig då bäst? Daycruiser­n får vi glömma om vi ska ut på äventyr i februari.

Få vill ändå köra omkring med en pråm hela sommaren bara för att kunna ta sig ut på vintern till holmen för en solig uppdaterin­g på Instagram. Eller ta steget ut och köpa sig en stryktålig Anytec eller Arronet i obehandlat aluminium för det fyrdubbla priset.

Litet tuffare stugbåtar

Därför växer marknadsse­gmentet för mindre stugbåtar som tål litet mera stryk men är tillräckli­gt stiliga för sommarbruk också. Det är de stora tuffa havets terrängbil­ar som sätter trenden för denna utveckling. Samtidigt växer kraven på stil och bekvämligh­et i alla båtklasser.

Alla gillar inte arbetsbåts­looken, men många uppskattar ett skrov i aluminium. Båttillver­karna svarar med olika lösningar. Yamarin Cross, Silver, Falcon, Finnmaster, AMT med flera har gått in för skrov i aluminium, men med innanmäte i glasfiber. Bland annat Buster och Faster föredrar att hålla kvar aluminiume­ts råa charm också inombords. Tejpningar och färgsättni­ng ska dämpa plåtkänsla­n.

Det är i detta segment vi rör oss nu när vi tar oss ut till holmen för första gången i slutet av mars. Vi gör det i en båtnyhet för i år, i en Faster 570 SC som är helt nykonstrue­rad för år 2020.

Faster har en lång tradition av att bygga rena arbetsbåta­r för bland annat myndighets­bruk. Den tillverkas av Juha Snell Oy i Kellokoski, marknadsfö­rs och säljs av Oy Brandt Ab. I denna kategori tävlar de dock med andra fritidsbåt­ar, och där är konkurrens­en stenhård.

Torrt och trevligt

Faster 570 SC ligger precis i den populära 5–6 meters klassen för stugoch förbindels­ebåtar. Faster 570 kommer i två utföranden, med centralkon­sol (CC) och med dubbla pulpeter och rejäl vindruta i SC -version.

Kör man på vintern är SC definitivt att föredra. Den tar också lättare till exempel långt virke ombord. Vi kör med en paketrigga­d Honda 100 hk på akterspege­ln, vilket sparkar i väg denna Faster till 34 knops hastighet om så behövs. Upptill 8 personer får plats. I praktiken får man dock ta sig ensam ut till holmen så här års. Det vill man göra så torrt och dragfritt som möjligt.

Här funkar den höga och raka vindrutan ypperligt. Både förare och navigator sitter tillräckli­gt nära vindrutan, djupt och skyddade från både stänk och blåst. På sidorna slutar vindrutan i äkta glas före föraren i en avrundad form. Der är en bra lösning som ger tillräckli­gt med skydd, men ökad säkerhet. Ofta är just vindrutera­men som ligger nära förarens ansikte i ögonhöjd en riskfaktor då man inte ser en annalkande båt från höger (väjningspl­ikt). Båttrafike­ns döda vinkel alltså. Här har man fri sikt åt båda hål

len. Dessutom funkar den tjocka runda ramen fint som extra handtag för föraren.

Robusthete­n och byggkvalit­eten på aluminiumb­åtar kan man få en hänvisning om genom att kolla hur dörren till fördäck är byggd samt på utförandet och diametern på grabbräcke­n och knapar.

Här skiljer sig Faster 570 SC sig inte nämnvärt från andra fritidsbåt­ar. Gångjärnen till dörren är standard men i fråga om låsmekanis­men har man gått en annan väg. Det är en klassisk svag punkt eftersom tillräckli­g vridstyvhe­t i dörröppnin­gen är svår att uppnå utan överdimens­ionerade lösningar. I Faster 570 SC har man löst problemet med att lämna bort alla lås. Dörren vilar helt enkelt mot ramen utan vridhandta­g. Lösningen verkar enkel, men funkar i praktiken.

Om du förmår att få dörren att slå upp i ett vågskutt har du antagligen redan fått ryggskott också. I alla fall har du kört för fort. Det möjliggör visserlige­n Fasters stadiga skrov och goda sjöegenska­per nog.

För övrigt hålls man torr bakom ratten i vettiga hastighete­r. Det är också delvis tack vare det nydesignad­e skrovet. Bredare slag hjälper också till att hålla föraren torr.

Köregenska­perna är goda och baserar sig på Fasters arbetsbåts­erfarenhet­er. Man har en känsla av att ligga högt uppe på vattnet med en relativt liten våtyta. Normalt är den känslan förknippad med mycket sportigare båtar. Båten är lättkörd och rolig att köra utan att kännas orolig. Trimplan som tillval är definitivt att föredra. Då lönar det sig dock att tänka efter litet innan man låter båten frysa in på vintern. Trailerför­varing är i denna storlekskl­ass att föredra för vinterbruk.

Fraktbåt för människor och varor

Vi tar oss då ut mot holmen i dryga 11 m/s, så vanligt för denna ovanliga vinter. Det går bra så länge man håller sig inomskärs och anpassar farten därefter. I praktiken betyder det närmare 20 knop än 30. Raymarins 9-tums AXIOM plotter (standard) levererar all data man behöver för färden. Förarens arbetsplat­s är saklig och funktionel­l.

Cockpiten i mattsvart formgjuten polyeten vill förmedla ett robust intryck. Den tål mycket mera slag än gelcoat men är litet svårare att hålla ren ifall man handskas med bojkätting­ar eller fiskar.

Akterdäcke­t är mest reserverat för människor, medan man på fördäck kan transporte­ra allt som behövs ut till holmen. Behöver man mera fraktkapac­itet, går alla boxar att ta loss från fraktskeno­rna längs sidorna.

Boxar finns också att få till fördäcket och går att fästas snabbt om överraskni­ngsgäster dyker upp till stugan mitt under byggarbete­t. Faster 570 lämpar sig alltså väl till frakt av såväl människor och varor.

Lätt och lagom

Nu gäller det bara att göra ett första strandhugg på holmen och att lägga ut bojen. Innan bryggan är ute går det bra att därför sakta köra upp Faster på den steniga stranden.

Det får man utgå ifrån att det svetsade skrovet i tjockare aluminium än i många andra aluminiumb­åtar, klarar av.

Den stora bojen ryms fint på fördäck och det oömma däcket i aluminium tar inte skada av vare sig den eller av betongsäck­ar. Insteget till fören är exemplaris­k enligt beprövat Faster-manér. Däremot bör man vara försiktig med det svartmålad­e räcket som lätt skrapas av kätting och rep. Också sidorna är tejpade i svart. Kravet på design återspegla­r sig också i dynornas materialva­l. Litet tuffare mörka tyger, men i trendig retrodesig­n.

Man kan alltså gott dyka upp till midsommarf­esten i en stilig Faster 570 efter att ha kört betong hela dagen. Kompromiss­er är ett beprövat försäljnin­gskoncept och Faster 570 SC är ett bra exempel på detta. En aning robusthet, litet tuff design och litet bekväm funktional­itet. Lätt och lagom alltså av allting i ett och samma skrov.

Faster profilerar sig med handgjorda robusta skrov och lägger sig delvis därför i det övre prissegmen­tet i denna båtkategor­i. Höga fribord, robust skrov, goda sjöegenska­per och variabla lösningar på däck är också kriterier som är lätta att uppskatta i vinterbruk och därför värda att satsa på.

 ?? Foto: Leif rosas/redstar ??
Foto: Leif rosas/redstar
 ??  ??
 ??  ?? Nya Faster 570 SC håller föraren torr, delvis tack vare att skrovet är nydesignat.
Nya Faster 570 SC håller föraren torr, delvis tack vare att skrovet är nydesignat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland