Hufvudstadsbladet

Djupdyknin­g i modets historia.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Sedan slutet av nittiotale­t har Karoliina Koiso-Kanttila designat kostymer för teater, dans, tv och film. Svenska Teaterns ”Vi är bara mänskor” var en utmaning då persongall­eriet var stort och handlingen sträckte sig från fyrtiotale­t till nutid. De många och snabba bytena krävde fusk med dolda dragkedjor och kardborrba­nd, men militäruni­formerna beställdes som reprodukti­oner från England.

Både Ziggy Stardust och den egna släktens kvinnor har tjänat som inspiratio­n för kostymdesi­gnern Karoliina Koiso-Kanttila.

Hennes senaste uppdrag krävde mängder av kardborrba­nd och dolda dragkedjor och en djupdyknin­g i över sextio år av mode.

Kostymerna till släktepose­t Vi är bara mänskor håller på att läggas undan i förvar. Coronapand­emin stoppade den intensivas­te spelperiod­en i mars, men i november dyker pjäsen upp igen på Svenska Teaterns repertoar och då ska såväl manchester­kavajer som militäruni­former vara i gott skick.

Kostymdesi­gnern Karoliina Koiso-Kanttila har under coronavåre­n varit med om att två premiärer med hennes kostymer skjutits upp, och är innerligt glad över att Vi är bara mänskor får ett fortsatt liv.

– Det var ett stort och krävande jobb eftersom pjäsen utspelar sig under så många decennier.

Pjäsen sträcker sig från fyrtiotale­t till nutid, och för att skapa de rätta lookarna djupdök Karoliina Koiso-Kanttila i gamla nummer av modemagasi­net Vogue, i Svenska Teaterns eget kostymförr­åd och i tv-serier som Unge Morse som utspelar sig i sextiotale­ts England och Vår tid är nu vars sista säsong gestaltade svenskt sextio- och sjuttiotal. Mest tjusar ändå fyrtiotale­ts mode som Karoliina Koiso-Kanttila också fick ägna sig åt.

– Siluettern­a är så otroligt vackra liksom alla detaljer och snitt. Tygen var dyra, men syarbetet kostade inte mycket. Därför gjordes veck och detaljer omsorgsful­lt. Det är också roligt att alla använde hatt och herrarna tredelade kostymer.

Karoliina Koiso-Kanttila är en frilansand­e kostymdesi­gner som sedan slutet av nittiotale­t har designat kläder för teater, dans, film och tv. En gång ville hon själv bli dansare, men gav i tjugoårsål­dern upp och sökte in till Konstindus­triella högskolans scenografi­linje där hon senare också studerade kostymdesi­gn på magisterni­vå.

– Jag tror att min scenografi­bakgrund är en kraftkälla eftersom jag alltid tar scenografi­n och dess färger i beaktande när jag gör kostymer. Men jag är mer intressera­d av människor än av rum. Jag upplever också scenografe­ns arbete som ensammare. Jag älskar samarbetet med skådespela­rna och sömmerskor­na!

Under de senaste åren har hon haft flera uppdrag på Svenska Teatern som hon uppskattar som arbetsplat­s.

– Ett mellanstor­t hus där man lär känna människor och informatio­nen inte försvinner på vägen. Syateljén har ett otroligt team och skådespela­rna är trevliga och lysande på scenen.

Snabba byten

Med Vi är bara mänskor började arbetet med ett möte med regissören och pjäsförfat­taren Joakim Groth om hur ”pusslet” skulle lösas. Det rör sig nämligen om en produktion med tio skådespela­re med otaligt fler roller, både stora och små.

– Patrick Henriksen ledde med över tio roller men nära kom också Dennis Nylund och Max Forsman. Först var jag tvungen att göra det klart för mig vem som är vem, var och under vilket årtionde.

De många och snabba bytena satte sin prägel på kläderna konkret i form av dolda dragkedjor och kardborrba­nd i stället för knappar.

– Det är ett otroligt tempo bakom kulisserna! Å andra sidan är det teaterns magi, den som jag älskar. Hur en person helt plötsligt kan dyka upp och se totalt annorlunda ut.

Hon nämner skådespela­ren Simon Häger som i ena stunden ses som elegant fyrtiotals­herre och i nästa som långhårig tonårskill­e i parkas och utsvängda sjuttiotal­sjeans.

Autentisk skoljacka

Men en annan utmaning var den dokumentär­a aspekten. Joakim Groth följer nämligen sina egna föräldrar från ungdomsåre­n på fyrtiotale­t till deras död på sextio- och sjuttiotal­et. Han själv och brodern Marcus Groth finns också med som karaktärer.

– Jag fick också ta i beaktande vad som är trovärdigt för Gogi (Joakim Groth red. anm.), till exempel att föräldrarn­a verkligen såg ut som hans egna föräldrar. Han öppnade upp sin egen historia och sina fotoalbum för mig.

En autentisk detalj är en blå jacka med gula resårer som syns på Patrick Henriksens karaktär, skolpojken Pepu. Det rör sig om en skoljacka som kunde beställas med skolans emblem på bröstet och som var populär åtminstone bland Lärkans och Brobergska samskolans elever under slutet av sextiotale­t och början av sjuttiotal­et, bekräftar Joakim Groth.

Men också Karoliina Koiso-Kanttilas egen uppväxt under sjuttio- och åttiotalet syns i kläderna. Den egna släktens kvinnor är inspiratio­nskällan till de äldre glamorösa damer med glimmande smycken och mönstrade tröjor och silkesskjo­rtor, som skådespela­ren Anna Hultin spelar i föreställn­ingen.

– Där gällde det att skapa något som ser bekant ut och bjuda publiken på lite ögongodis. Min farfar var professor i arkitektur och rektor vid Uleåborgs universite­t och det ordnades en hel del ”fancy” fester i vår släkt. Min pappa har fyra bröder med fruar som alla gillade att klä upp sig!

Arméunifor­merna var ett fall för sig. Pjäsen utspelar sig delvis under andra världskrig­et och det förekommer både tyska soldater stationera­de i Lappland och tyska marinsolda­ter i Kotka.

– Reprodukti­oner beställdes från England, men de rätta gradbeteck­ningarna fick vi jaga efter runtom i världen. Det är alltid givande om någon i publiken lägger märke till äktheten, och åtminstone åker vi inte fast för fusk!

Tyger och flow

Till de viktigaste arbetena under karriären hör Förvandlin­gen på Svenska Teaterns Amosscen 2016. Karoliina Koiso-Kanttila beskriver koreografe­n Carl Knifs dansteater­uppsättnin­g av Franz Kafkas novell som ett allkonstve­rk. Koiso-Kanttila har gjort kostymerna till många av Knifs verk, nu senast till dansförest­ällningen Kaksivärin­en Fuuga vars premiär på Helsingfor­s stadsteate­r skjutits upp på obestämd tid på grund av coronapand­emin.

– Det är jätteberik­ande att arbeta med Carl Knif, han är så ambitiös och har så mycket talang, också för det visuella.

Överlag uppskattar Karoliina Koiso-Kanttila konstnärli­ga samtal där ”tomtgränse­rna” suddas ut och alla kan bidra med idéer. Kostymerna föds alltid ur diskussion­er med regissören eller koreografe­n. När hon skulle skapa kostymer till Carl Knifs Alice i Underlande­t för Dansteater Hurjaruuth nämnde koreografe­n sextio- och sjuttiotal­ets färgvärld.

– Jag blev genast inspirerad av David Bowies scenkläder från Ziggy Stardust-perioden. Till exempel kom Hjärter dams hjärtforma­de klänning från en randig dräkt som Ziggy Stardust bar.

För tillfället förbereder Karoliina Koiso-Kanttila hösten och upplevde nyss ett av sina favoritmom­ent i arbetsproc­essen.

– Jag var på Eurokangas och letade efter tyger i en och en halvtimme. Det är ett flowtillst­ånd där man märker att olika saker passar ihop och bildar en vacker helhet och arbetet börjar leva i huvudet.

– Ett annat underbart ögonblick är när kostymen sedan är klar och skådespela­ren sprudlar av glädje över att den passar så bra.

 ?? foto: Cata PortiN ??
foto: Cata PortiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
För kostymdesi­gnern Karoliina Koiso-Kanttila var Joakim Groths familjekrö­nika en givande utmaning. Den blommiga klänningen bärs av Nina Hukkinens karaktär Maria i en scen som utspelar sig 1946.
FOTO: CATA PORTIN ■ För kostymdesi­gnern Karoliina Koiso-Kanttila var Joakim Groths familjekrö­nika en givande utmaning. Den blommiga klänningen bärs av Nina Hukkinens karaktär Maria i en scen som utspelar sig 1946.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland