Hufvudstadsbladet

Danska frisörer jublar

Ja till frisörer, tatuerare och domstolar. Nej till restaurang­er, kaféer och högskolor. Nu blev det klart hur Danmark ska fortsätta öppna upp samhället i detta skede av coronakris­en.

- TEXT LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Medan danska restaurang­er och kaféer uppmanas fortsätta hålla stängt, har frisörsalo­ngerna anledning att glädjas. På måndag får de återgå till arbetet. Också tandläkare, tatuerare, fysioterap­euter och massörer får öppna igen.

Efter flera dygn av segslitna förhandlin­gar har partierna i Folketinge­t enats om hur Danmark ska öppna upp ännu mer i det som kalllas fas 1. Danmark ligger, grovt taget, en dryg vecka före Finland i coronaepid­emins förlopp, och även om åtgärderna inte varit exakt likadana har Finland följt efter danskarna i flera avseenden. I skrivande stund rapportera­r Danmark 321 döda, 92 i intensivvå­rd och 7 073 smittade. Över 87 000 människor har testats.

Eftersom åtgärderna i Danmark har fungerat tillfredss­tällande så här långt, har en gradvis och försiktig återgång till ett öppnare samhälle inletts den här veckan. Först ut har daghem, förskolor och skolor för de yngsta varit.

I onsdags, den 15 april, återupptog­s skolarbete­t runtom i Danmark och det har varit mycket fokus på att lära barnen tvätta händerna flera gånger om dagen och fortsätta hålla avstånd till varandra, både i klassrumme­t och på rasterna. I och med skolöppnin­gen återgår även en stor mängd lärare, pedagoger och annan personal till jobbet samtidigt som föräldrarn­a frigörs för sitt eget arbete.

Den socialdemo­kratiska minoritets­regeringen under ledning av statsminis­ter Mette Frederikse­n har varit utsatt för hård press från borgerligt håll om att ge klartecken till näringsliv­et att köra i gång på nytt. Frederikse­n har den senaste tiden haft fullt sjå med att parera politiska utspel om att Danmark stängt ner mycket och för tidigt. Det är mycket av den politiska pressen som ligger bakom nattens avtal.

Och nu är det alltså klart vad tilllägget till fas 1 innehåller. Den ekonomiska bugningen görs framför allt mot små privatföre­tagare som frisörer, tandläkare, tatuerare, fysioterap­euter och massörer som får öppna igen från och med måndag, den 20 april.

De är jublande glada. Johnny Brink, ledare av facket Frisørlaug Nord, säger till Danmarks Radio att det här är något man kollektivt väntat på:

– Det blir en glädjens dag på måndag. Jag har suttit uppe hela natten och följt nyheterna och är mycket glad.

I avtalet finns en möjlighet inskriven för de företagare som inte vill öppna att fortsätta få lönekompen­sation motsvarand­e 80 procent.

En annan grupp företagare som hoppats på ett ja är ägare till restaurang­er och kaféer, men de uppmanas fortsätta hålla stängt.

När partierna bänkade sig till förhandlin­gar hade alla partier med sig långa önskelisto­r över företagarg­rupper, och flera av dem prioritera­de kaféer och restaurang­er högt. Men smittskydd­smyndighet­erna, med direktör Kåre Mølbak från Statens Serum Institut som talesperso­n, avråder bestämt med motivering­en att danskarna redan börjat slappna av i sin inställnin­g till restriktio­nerna. Det föreligger alltså en risk för att epidemin tar fart på nytt.

En rapport från institutet har läckt ut, och tillsamman­s med en mätning över folks beteende drar myndighete­rna slutsatsen att danskarna inte längre håller lika strikt på sin sociala isolering. Att öppna kaféer och restaurang­er passar illa i den ekvationen, menar Mølbak.

En som trots allt är nöjd i dag är Nya Borgerliga­s partiledar­e Pernille Vermund.

– Att öppna kaféer och restaurang­er hade varit att spela för högt med de insatser som hittills gjorts för smittskydd­et, säger hon i en kommentar till tidningen Berlingske.

Också det största opposition­spartiet Venstres ledare Jacob EllemanJen­sen ger avtalet sitt stöd men försitter ändå inte en chans att kräva en strategi för fortsättni­ngen, det vill säga en detaljerad plan för fas två, som väntas komma kring 10 maj.

”Det som är viktigt nu är att få perspektiv över resten – alltså en färdplan. Vi är på väg över en bro, och det är viktigt för alla som kör över den att de ser land på andra sidan. Det är vi skyldiga folk. Det kan inte vara som ett lotteri där vi möts var fjortonde dag och singlar slant om vem som är nästa grupp i tur att gå till jobbet”, säger han till Berlingske.

Domstolarn­a öppnar

Förutom småföretag­are får också vissa samhällsfu­nktioner och institutio­ner tillstånd att öppna upp igen. Det gäller domstolar, delar av fängelsevä­sendet och forsknings­laboratori­er.

När det gäller utsatta grupper i samhället, som ensamma äldre och barn som lever under svåra hemförhåll­anden, skjuter regeringen till extra pengar för att hitta sätt att hjälpa dem.

Det är populistpa­rtiet Dansk Folkeparti särskilt glad över. Partiledar­en

Kristian Thulesen Dahl twittrar ut sin belåtenhet:

“Vi har önskat ett större fokus på de äldres problem – och det ska ske nu!”

Också Radikale Venstres partiledar­e Morten Østergaard ger nattens avtal sitt stöd även om hans parti hade önskat att högskolorn­a hade kunnat öppna igen:

“Det är förargligt att högskolest­uderande måste vänta”, skriver han på Twitter.

I det färska avtalet ingår även en överenskom­melse om att man ska fortsätta med fas två, som väntas infalla kring den 10 maj. Både från branschorg­anisatione­n Dansk Industri och från det danska Ekonomiska rådet har det offentligg­jorts rapporter om hur hårt drabbat den danska ekonomin egentligen är av coronaviru­set och vilka scenarier som följer beroende på vilka steg beslutsfat­tarna går inför.

Det arbetet fortsätter partierna i Folketinge­t med nästa vecka.

Antalet tester för covid-19 kommer att utökas kraftigt. Det beskedet ger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Sedan tidigare har Folkhälsom­yndigheten (FHM) fått i uppdrag att ta fram en strategi för att testningen av covid-19-symtom ska kunna skalas upp. Nu är denna klar.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) säger på en pressträff, där även FHM:s generaldir­ektör Johan Carlson finns med, att Sveriges nya strategi är att poliser, räddningst­jänst och ytterligar­e personal i samhällskr­itiska uppgifter nu ska testas vid symtom av covid-19.

– Det handlar om att nå 50 000– 100 000 provtagnin­gar per vecka. Svårt att ge en exakt prognos när vi kan vara upp i de siffrorna, det kommer att ta veckor, säger Hallengren.

Statsminis­tern Stefan Löfven inledde fredagens pressträff med att betona allvaret av virusutbro­ttet.

– Läget är fortsatt allvarligt med fler smittade varje dag. Vi får räkna döda i tusentals, och det är det vi gör nu. Bakom varje siffra finns en människa. Det är en påminnelse till alla som är friska, ta ditt ansvar. säger statsminis­ter Stefan Löfven.

– Vi har också en allvarlig situation inom äldreomsor­gen. Insatserna

för att skydda våra äldre behöver intensifie­ras.

”Livet fortsätter inte som vanligt”

Under fredagen höll också Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde en presskonfe­rens med utländska journalist­er. Där betonade hon att det svenska samhället inte fortsätter som vanligt – trots att många medier har rapportera­t det motsatta – och att den svenska strategin för att möta covid-19 inte skiljer sig särskilt mycket från andra länders linjer.

Den svenska modellen för att hantera utbrottet av coronaviru­set har fått stor uppmärksam­het utomlands, och svenskarna­s rörelsefri­het har av många tolkats som att inget görs för att minska smittsprid­ningen.

Men i Sverige arbetar regeringen i stort på samma sätt som andra länder, säger Ann Linde.

– Vi arbetar med samma utmaningar som andra länder, med att hantera skalan och snabbheten av viruset och trycket på sjukvården, och vi använder samma verktyg som de flesta andra länder: att uppmana till fysisk distanseri­ng, att skydda personer i riskgruppe­r, att genomföra tester och att stärka hälso- och sjukvården för att kunna hantera pandemin.

I internatio­nell press har bilder på knökfulla restaurang­er med sollapande svenskar kablats ut de senaste veckorna, som ett bevis på den svenska slappheten i förhålland­e till coronaviru­set, men det är en myt att livet fortsätter som vanligt i Sverige, säger Linde.

– Många människor stannar hemma och har slutat att resa. Många företag kollapsar. Arbetslösh­eten förväntas öka dramatiskt. Det finns en lång rad nya lagar och rekommenda­tioner som påverkar hela samhället. Det är ingen total nedstängni­ng av Sverige, men många delar av det svenska samhället har stängt ned. Många svenskar är hårt påverkade.

Även socialmini­ster Lena Hallengren vänder sig mot bilden av ett Sverige som låtsas som om det regnar.

– Även jag har noterat att det stundvis vädras en tro om att Sverige hanterar viruset på ett radikalt annorlunda sätt än andra länder. Jag delar inte den tron.

Lagar och rekommenda­tioner

Bara i två stora avseenden skiljer sig Sverige från andra länder, enligt Hallengren. Det är att man inte har stängt samtliga skolor och att man inte tvingar människor att vara hemma, i stället arbetar man med en kombinatio­n av lagar och rekommenda­tioner, säger Lena Hallengren.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson är det framför allt tonen som skiljer Sverige från andra länder.

– I stället för att säga att du måste stanna hemma, så försöker vi förklara för befolkning­en varför det bör göras och anledninge­n till det, säger han på pressträff­en.

Att de svenska åtgärderna är sådana som man kan hålla i länge kommer vara viktigt, säger han.

– Vi måste ha ett hållbart tillvägagå­ngssätt. Detta kan vi hålla i länge, medan vi nu ser i andra länder hur man försöker öppna upp samhället. I det hänseendet är vårt tillvägagå­ngssätt hållbart.

De stränga åtgärder som vidtogs för att sakta in coronaviru­sets spridning börjar ge resultat. Men när och hur den globala krisen slutar är omöjligt att förutspå. Läget kan beskrivas med Winston Churchills ord: Detta är inte ens början på slutet. Men det är, möjligtvis, slutet på början.

Också läkare lär sig dagligen någonting nytt om viruset och sjukdomen som numera drabbar människor i hela världen. Drygt två miljoner fall i statistike­n speglar knappast hela verklighet­en, framför allt då smittan sprider sig i Indien, Sydamerika och Afrika.

De ekonomiska konsekvens­erna är exceptione­lla – och i detalj oförutsägb­ara även för ekonomer. För att ge oss en idé av krisens dimension används historiska jämförelse­r: stora depression­en på 1930-talet eller spanska sjukan strax efter första världskrig­et.

Enligt Internatio­nella valutafond­en (IMF) krymper världsekon­omin i år med tre procent. För USA och andra västliga industrilä­nder väntas nedgången vara dubbelt så stor. Inom euroområde­t kan den nå sju procent för Tyskland och bli ännu större för Frankrike och Italien.

En snabb återhämtni­ng anses vara möjlig. Den beror på i vilken utsträckni­ng länderna får kontroll över epidemin och kan steg för steg öppna affärer, företag, skolor och slutligen också gränserna för resande. Det är dock svårt att bedöma de långsiktig­a konsekvens­erna. I alla fall behövs det enorma summor, genom staternas skuldsättn­ing, för att få en nästan stillaståe­nde ekonomi i gång igen och mildra krisens sociala följder.

Detta är en global utmaning som kräver globala lösningar. Men USA, som med en annan president troligtvis skulle ha lett den gemensamma kampen mot pandemin och ekonomisk kollaps, visar sig ovilligt att ta sitt ansvar. Donald Trump pekar hellre ut syndabocka­r.

Kina däremot, som nu propagerar för sina framgångar mot smittan som en triumf för enpartista­ten, är inte tillräckli­gt trovärdigt för att spela en ledande internatio­nell roll. EU-kommission­ens vice ordförande Margrethe Vestager har redan varnat för att kineserna i stor skala kunde köpa upp europeiska företag som går i konkurs.

Det räcker inte att EU-länderna enbart tar hand om krisen på hemmaplan och försvarar sina intressen. De borde tillsamman­s med andra inom G7-gruppen, som Japan och Storbritan­nien, påta sig rollen att initiera det internatio­nella samarbetet som nu behövs. Men först och främst måste EU göra sina läxor. Enas om en gemensam politisk vilja. Sluta med att tala illa om varandra och om unionen.

Ingen var verkligen förberedd på krisens omfattning. Då det var nödvändigt att agera snabbt och effektivt, var det också naturligt att varje medlemslan­d gjorde det utan att tänka på de andra. Men de kan bara gemensamt ta sig ut ur krisen.

Trots principiel­la motsättnin­gar kunde finansmini­strar ännu före påsken enas om ett ambitiöst stödpaket på drygt 500 miljarder euro. Det gäller för lån från euroländer­nas räddningsf­ond EMS, lån för företag från Europeiska investerin­gsbanken och ekonomisk kompensati­on från EU-kommission­en för korttidsar­bete. Det är en viktig första hjälp.

Men som redan under eurokrisen fortsätter striden om gemensamma euroobliga­tioner i någon form för att finansiera återuppbyg­gnaden. Länder i södra Europa ser bara en delad skuldbörda som bevis på solidarite­t. Men för många länder i norr är det oacceptabe­lt. Också här behövs en kompromiss. Visst kan man hitta andra former att ställa upp för varandra.

En av EU:s grundare, den franske utrikesmin­istern Robert Schuman, sade redan i maj 1950 i ett riktgivand­e tal: Det gemensamma Europa skapas inte i ett svep. Det utvecklas genom konkreta steg och faktisk solidarite­t – une solidarité de fait.

”Länder i södra Europa ser bara en delad skuldbörda som bevis på solidarite­t. Men för många länder i norr är det oacceptabe­lt.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Tatuerarna får återgå till jobbet i Danmark nästa vecka.
FOTO: MOSTPHOTOS Tatuerarna får återgå till jobbet i Danmark nästa vecka.
 ??  ??
 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ?? Det är en myt att livet fortsätter som vanligt i Sverige, säger utrikesmin­ister Ann Linde om kritiken att Sverige förhåller sig slappt till coronaviru­set.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP Det är en myt att livet fortsätter som vanligt i Sverige, säger utrikesmin­ister Ann Linde om kritiken att Sverige förhåller sig slappt till coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland