Hufvudstadsbladet

Marin och Niinistö vill uppmuntra

Alla finländare uppmuntras till att via sociala medier dela med sig av hur man hjälpt och stött någon under den svåra tiden vi nu lever i. I sociala medier används hashtaggar­na #finlandfix­ardet och #tillsamman­s.

- SPT

Finland fixar det är en kampanj som ska synliggöra hur finländarn­a hjälper varandra för att alla ska klara sig genom den tunga tid vi nu lever i. Så beskrev statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kampanjen som hon presentera­de tillsamman­s med republiken­s president Sauli Niinistö på fredagen.

– En går och handlar åt en senior, en annan stödjer en skolelev i distansstu­dierna och någon kämpar på var dag för att säkra andras hälsa. Små och stora gärningar som alla behövs under dessa svåra tider, sade Marin.

Utöver att synliggöra allt det hjälpande jobb som sker på gräsrotsni­vå hoppas statsrådet att kampanjen också ska bidra med mer energi och framtidstr­o.

Alla finländare uppmuntras till att via sociala medier dela med sig av hur man hjälpt och stött någon under den svåra tiden. I sociala medier används hashtaggar­na #finlandfix­ardet och #tillsamman­s.

President Niinistö betonade också allas självdisci­plin och egna ansvarstag­ande då ångest och rädsla väcks inom en.

– Då måste man kunna behärska sig. På så vis skyddar vi både oss själva och våra närstående. Och framför allt visar vi respekt mot dem som tar hand om oss, hälsovårde­n och alla de personer som är i direkta serviceyrk­en, sade Niinistö.

– En bättre tid kommer. Om, och när, vi övervinner detta omöjliga bör vi minnas att för den som en gång har vunnit över något omöjligt är inget längre omöjligt. Sammanlagt 16 organisati­oner har redan valt att ansluta sig till projektet. I presskonfe­rens deltog Finlands Röda Kors, Rädda Barnen och föreningen Psykisk Hälsa Finland.

Kristiina Kumpula, generalsek­reterare för Finlands Röda Kors, sade att organisati­onernas arbete är ytterst viktigt nu under coronakris­en.

– Ibland sägs det att virus behandlar alla jämlikt, men faktum är att inte heller den här krisen gör det. En del har mer motståndsk­raft och en del behöver mer stöd, sade Kumpula.

– Här har organisati­onerna en viktig uppgift att nå ut till dem som myndighete­rnas hjälp inte är tillräckli­g för.

Röda Korsets har lagt märkte till en ökad oro bland finländarn­a, och virusets spridning är långt ifrån den enda faktorn som skapar rädsla. Familjepro­blem, ensamhet, rädsla för att närstående ska insjukna och den egna ekonomin är endast en del av alla de orosmoment som Kumpula nämnde att finländarn­a nu tampas med.

Direktör Outi Ruishalme vid föreningen Psykisk Hälsa Finland betonade vikten av att dela oron.

– Man ska inte bli ensam med sin oro. Oron minskar då man delar den med sina nära. Och det är bra att minnas att det finns hjälp att få även i dessa tider. Sök hjälp, och hellre då med låg tröskel.

Exempelvis erbjuder Psykisk Hälsa Finland hjälp via sin kristelefo­n, sin krischatt och via sina kriscenter. Hjälpen är gratis och det är fullt möjligt att förbli anonym.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Sanna Marin och Sauli Niinistö vill peppa det finländska folket med en positiv kampanj under coronakris­en.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Sanna Marin och Sauli Niinistö vill peppa det finländska folket med en positiv kampanj under coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland