Hufvudstadsbladet

Arbetet med Spårjokern går vidare

Coronakris­en har inte påverkat de stora trafiksats­ningarna i huvudstads­regionen eller tillgången på arbetskraf­t. – Vi har enbart inhemsk arbetskraf­t vid arbetena på Ring I i Bredvik, säger projektche­f Jarmo Nirhamo på Trafikleds­verket.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Den pågående coronakris­en har inte påverkat pågående större trafiksats­ningar. På Ring I mellan Otnäs och Alberga fortsätter arbetet med att göra Finlands livligaste väg smidigare. Också byggandet av Spårjokern fortsätter enligt planerna.

Vardagen för de stora trafikproj­ekten i huvudstads­regionen har inte påverkats nämnvärt av coronakris­en. På Ring I mellan Otnäs och Alberga pågår ett omfattande arbete för att göra Finlands livligaste väg smidigare samtidigt som byggandet av Spårjokern fortgår parallellt.

– Byggandet har framskridi­t enligt våra planer och vi har inte påverkats av coronakris­en. Tillgången på material har varit bra och leveranser­na har skötts som planerat. I nuläget har vi inte heller några utländska arbetare som är sysselsatt­a med byggandet, säger Jarmo Nirhamo på Trafikleds­verket.

I vår ska Ring I på sträckan mellan Otnäs och Alberga förses med bullerskyd­d, och samtidigt byggs broar bland annat över Åbo motorväg. I höst ska sedan trafiken stegvis dirigeras till den nya trafiklede­n på Ring I. Tidtabelle­n är ännu oklar i det här skedet.

– Biltrafike­n på Ring I har minskat radikalt de senaste veckorna, men det har inte haft någon påverkan på arbetet, säger Nirhamo.

Förbättrin­gen av Ring I hänger starkt ihop med bygget av snabbspårv­ägen Spårjokern. Inte heller byggandet av den 25 kilometer långa spårvägen mellan Otnäs och Östra centrum har påverkats av coronakris­en.

– Vi har gjort upp en plan för byggandet om vi skulle påverkas av krisen, men hittills har vi inte märkt av något. En del material har kommit senare till Finland än vi hade räknat med, men det har inte haft någon betydelse, säger Spårjokern­s projektche­f Ari Bergström på YIT.

Han berättar att Spårjokern också sysselsätt­er utländsk arbetskraf­t till exempel i byggandet av depån i Kasåker. På området ska det byggas två depåer – en för spårvagnar­na och en helt ny bussdepå samtidigt som den gamla i Kasåker ska rivas. Bägge depåerna väntas vara klara redan i år.

– De utländska arbetare som bygger Spårjokern finns redan i Finland och har inte återvänt hem. När de åker hem så är de ju i karantän och då försöker vi rekrytera ersättande arbetskraf­t från Finland och så ser vi tiden an. Jag tror inte på några större svårighete­r att hitta arbetskraf­t.

Bergström berättar att projektet framskride­r så att alla gator där Spårjokern i framtiden ska köra är upprivna. Nästa stora bro ska börja byggas vid Viksbågen i Vik.

– Trafiken är avstängd på Viksbågen så att enbart tomttrafik är tillåten. Ett annat ställe där byggandet trappas upp den närmaste tiden är området kring Sockenback­a, vilket kan vara bra att veta för dem som rör sig i området, säger Bergström.

Västmetron förlängs

Också förlängnin­gen av metron på sträckan mellan Mattby och Stensvik fortsätter som planerat.

– Det har gått bättre än vi förväntat oss. Samtliga entreprenö­rer har fullt manskap som bygger den förlängda sträckan, men vi har också förberett oss på att det kan bli störningar i tillgången på arbetskraf­t och leveranser av material, säger

Västmetrob­olagets vd Ville Saksi.

På ett bygge jobbar man ofta tätt intill varandra, och enligt Saksi finns det på varje station ansvariga personer som ska se till att de regler som har gjorts också följs i undantagst­illstånd. Som mest kommer 1 300 personer att jobba med byggandet och den siffran kommer man att nå inom några månader.

– Ungefär hälften av arbetskraf­ten är från utlandet. Den utländska arbetskraf­ten har stannat i Finland efter att gränserna stängdes, så det har inte varit ett problem för oss. Om det uppstått luckor så har rekryterin­gen skötts i Finland. Vi var rädda för hur det skulle gå när gränsen mellan Finland och Estland stängdes, men hittills har allt gått bra.

Byggandet av den förlängda delen av västmetron har framskridi­t så att grunderna för de nya stationern­a börjar vara klara. I ett år går arbetet ut på att bygga tekniken på stationern­a.

– Vi håller för tillfället på att installera hissar och rulltrappo­r, och i sommar börjar placerande­t av växlar och skenor. 2021 kör vi testtrafik på den nya sträckan, berättar Saksi.

De utländska arbetare som bygger Spårjokern finns redan i Finland och har inte återvänt hem. När de åker hem är de ju i karantän och då försöker vi rekrytera ersättande arbetskraf­t från Finland och så ser vi tiden an.

Ari Bergström

Projektche­f för Spårjokern

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Med förbättrin­gen av Ring I vill man undvika trafikstoc­kningar i rusningsti­d och dessutom ge plats för Spårjokern.
FOTO: TIMO KARI ■ Med förbättrin­gen av Ring I vill man undvika trafikstoc­kningar i rusningsti­d och dessutom ge plats för Spårjokern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland