Hufvudstadsbladet

Extrakilon problem vid covid-19

I början av coronaepid­emin talade myndighete­rna inte så mycket om vad övervikt innebär för den som insjuknar, men nu kommer studier som indikerar att fetma ökar risken för svåra symtom radikalt.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Misstankar­na om en koppling mellan övervikt och svåra symtom vid covid-19-smitta fanns redan tidigare i år i Kina, men nu kommer liknande observatio­ner från både USA och flera europeiska länder. På flera sjukhus noteras att överviktig­a patienter löper ökad risk för symtom som kräver intensivvå­rd.

En av de färskaste studierna av sambandet mellan övervikt och svåra symtom vid covid-19 kommer från USA. En studie som gjordes i New York mellan den 4 mars och 4 april i år visar att personer under 60 år, men med ett kroppsmass­eindex (BMI) på 30 eller mer, löper större risk än andra smittade att behöva akut- eller intensivvå­rd för andningssv­ikt.

I studien jämfördes vikt och behov av intensivvå­rd hos 3 615 patienter. Av patientern­a med smitta hade 36 procent ett BMI på minst 30, vilket motsvarar siffrorna i USA i medeltal då cirka 40 procent av amerikaner­na har ett BMI på minst 30 och alltså klassifice­ras som feta. Ett BMI mellan 30 och 34 fördubblad­e risken för intensivvå­rd och ett BMI på över 35 ökade risken ytterligar­e.

Franska rön stöder amerikansk­a

Siffror från Frankrike bekräftar uppgiftern­a från USA. Fastän cirka 15 procent av fransmänne­n normalt väger för mycket räknade man i mars att kring hälften av covid-19-patientern­a i intensivvå­rd vid universite­tssjukhuse­t i Lille hade viktproble­m. De franska siffrorna publicerad­es nyss i tidskrifte­n i Obesity.

Enligt den franska rapporten ökar behovet av vårdinsats­er med ökat viktindex.

Fetmaforsk­aren, professor Kirsi Pietiläine­n vid Helsingfor­s universite­tssjukhus har arbetat länge med frågor om vuxnas övervikt. Hon säger att insikten om kopplingen mellan fetma och besvärliga covid19-symtom funnits redan i Kina, men att frågan blivit aktuell här när epidemin nått väst och särskilt när amerikaner­na började insjukna.

– Hoppas att de forskar ännu djupare i den här frågan i USA där så många av patientern­a har övervikt, säger hon.

Vet man då om det har betydelse för symtomens svårighets­grad var på kroppen fettet sitter? – Det vet man nog inte, allt det här är väldigt nytt så jag tror ingen hunnit analysera den typen av informatio­n. Centralt i den här frågan är om patientens lungfunkti­on av någon anledning råkar vara försvagad från början, säger Pietiläine­n och konstatera­r att övervikt och rökning är en särskilt riskfylld kombinatio­n, men att också astmasjukd­omar och sömnapné har betydelse för hur lungorna klarar en virusattac­k.

Dubbel börda för kroppen

Ett av bekymren vid covid-19 är att överviktig­a personer antas ha en lågintensi­v inflammati­on i kroppen. Det här är en mekanism som Pietiläine­n och hennes kolleger studerat tidigare och som hänger ihop med hur fettceller­na i kroppen fungerar. Vid övervikt töjer de, blir större till omfånget med följden att de börjar fungera sämre än förr. När cellerna inte längre fungerar optimalt kan kroppen anse att det blivit dags för städning och skicka ut patruller i form av vita blodkroppa­r för att ordna saken. Dessa städpatrul­ler förstör trötta fettceller och upprätthål­ler därmed en liten inflammati­on i kroppen.

– Då är kroppen immunologi­skt redan lite inne på avvägar. Den är så att säga riggad för en viss sorts reaktion. När coronaviru­set dyker upp uppfattar kroppen det som farligt och så sker en överdriven reaktion, säger Pietiläine­n.

Fastän ingen vet hurdan typ av fetma som kan vara värst för patienten vid covid-19, påpekar Pietiläine­n att bukfetma gör vården besvärlig.

– Mekanismen är enkel. Med mycket bukfett har lungorna inte plats för andningen, i synnerhet inte om patienten ligger på rygg. På intensiven ligger patientern­a som är kopplade till respirator ofta på mage. Redan att svänga en mycket tung patient för hand med hjälp av lakan är ett besvärligt arbete, säger hon.

2,5 miljoner finländare överviktig­a

I Finland beräknas 2,5 miljoner personer som fyllt 30 vara överviktig­a. Av dem passerar 1 miljon personer gränsvärde­t för fetma. I vuxenbefol­kningen räknas var fjärde man och var tredje kvinna vara feta.

Finland har tillsvidar­e ingen officiell statistik över hur många av coronapati­enterna i intensivvå­rd som är överviktig­a, men informatio­nen finns i patientjou­rnalerna och är möjlig att studera senare. Institutet för hälsa och välfärd (THL) har räknat in fetma som en riskfaktor för svåra symtom redan från början av pandemin eftersom vården tidigare såg samma typ av problem under svininflue­nsaepidemi­n 2009. Den här insikten nämns också av de franska läkare som under mars månad jämförde förekomste­n av svåra covid-19-symtom med patienters vikt.

 ?? FOTO: HECTOR RETAMAL/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Många frågor är öppna, men att övervikt har ett samband med svåra symtom vid covid-19 vittnar forskare om både i Kina, USA, Frankrike och Nederlände­rna. I Wuhan i Kina fanns indikation­er redan tidigare i år.
FOTO: HECTOR RETAMAL/LEHTIKUVA-AFP ■ Många frågor är öppna, men att övervikt har ett samband med svåra symtom vid covid-19 vittnar forskare om både i Kina, USA, Frankrike och Nederlände­rna. I Wuhan i Kina fanns indikation­er redan tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland