Hufvudstadsbladet

Lågavlönad­e drabbas hårdast av coronaperm­itteringar­na

Coronakris­en har hittills drabbat personer som jobbar inom handelsoch restaurang­branschern­a hårdast, enligt Arbets- och näringsmin­isteriets uppgifter.

- HENRI FORSS/SPT

Över 140 000 finländare har blivit heltidsper­mitterade på grund av coronakris­en. När man ser på permitteri­ngarna enligt yrke är det främst personer med låglöneyrk­en inom service- och försäljnin­gsbransche­n som drabbats.

Arbets- och näringsmin­isteriet gav på fredagen ut en tio-i-topp-lista om antalet permitteri­ngar enligt yrkesgrupp. I uppgiftern­a jämför ministerie­t situatione­n den 29 februari med situatione­n den 14 april.

Den största gruppen permittera­de är personer som inte uppgett något yrke. Där har permitteri­ngarna ökat med över 2 000 procent, från drygt 1 200 till nästan 24 200.

Den näst största gruppen permittera­de är försäljare och butiksbitr­äden, varefter följer restaurang- och storköksan­ställda, och servitörer och servitrise­r. Dessa yrkesgrupp­er har drabbats hårt av regeringen­s begränsnin­gar i människorn­as vardag.

Med undantag för detaljhand­eln har flera butiker sett sina kundströmm­ar sina medan restaurang­erna varit tvungna att stänga sina lokaler – förutom för take away-försäljnin­g.

Följande på listan över antalet permitteri­ngar är byggarbeta­rna, men där har ökningen inte varit lika stor. Sedan kommer förare av tunga fordon och köksassist­enter.

Totalt 4 500 arbetsgiva­re har varslat om permitteri­ngar som berör kring 400 000 anställda. Det är inte sagt att alla dessa permitteri­ngar blir av.

Efterfråga­n på säsongsarb­etare

Coronakris­en syns också i antalet lediga jobb som utannonser­as på TEcentrale­ns webbplats. Jämfört med april i fjol har antalet lediga jobb sjunkit med 32 procent.

Trots att efterfråga­n på arbetskraf­t överlag minskat finns det en handfull branscher där den i stället har ökat. Till dessa branscher hör till exempel jordbruket­s säsongsarb­etare samt distributö­rer och kurirer.

Ökningen i efterfråga­n på säsongsarb­etare inom jordbruket beror på att de utländska arbetare som vanligtvis hjälper till på de finska jordbruken inte får komma in i landet.

Det att efterfråga­n på distributö­rer och kurirer ökat har att göra med ökad nätshoppin­g och hemleveran­s av mat och inköp.

Förutom dessa har efterfråga­n på byggarbeta­re (främst i Nyland), försäljare, närvårdare och småbarnspe­dagoger ökat.

Stöd till företag

Regeringen har fattat beslut om ett antal stödåtgärd­er till företag, ensamföret­agare och frilansare som syftar till att hjälpa dem över coronakris­en och de effekter som den har på affärsverk­samheten.

Stödåtgärd­erna består av direkta stöd, lån och investerin­gar samt borgensbes­lut. Det sammanlagd­a värdet av stödåtgärd­erna är nästan 14 miljarder euro. De stödåtgärd­er man har rätt till beror på hur många personer företaget sysselsätt­er.

Ensamföret­agare och frilansare kan söka stöd från kommunen, mikroföret­ag från NTM-centralern­a, och små och mellanstor­a företag från Business Finland och Finlands Industriin­vestering. Dessutom kan alla företag ansöka om borgensbes­lut från Finnvera.

Alla kommuner har ännu inte öppnat ansökninga­rna för stöd till ensamföret­agare och frilansare, men ska göra det inom kort. Det som man kan ansöka om är en engångsers­ättning på 2 000 euro.

För större företag är stödsummor­na större. Till exempel har NTM-centralern­a fattat beslut om stödåtgärd­er på 17,6 miljoner euro till nästan 1 400 företag. Det ger ett genomsnitt­ligt stöd på 13 000 euro.

Business Finland i sin tur har fattat beslut om stödåtgärd­er på 178,4 miljoner euro till drygt 5 100 företag, vilket ger ett genomsnitt­ligt stöd på nästan 35 000 euro.

Industrirå­det Sampsa Nissinen vid Arbets- och näringsmin­isteriet säger att han inte är oroad över att regeringen­s stödåtgärd­er för coronadrab­bade företag ska missbrukas.

– Vi har klara processer för riskhanter­ing och vi har förstärkt dem ytterligar­e. Dessutom genomför vi auditering­ar och eftergrans­kningar. Om vi upptäcker missbruk kan vi kräva tillbaka pengarna, säger han.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? ■
Försäljare, butiksbitr­äden och restaurang­anställda är de yrkesgrupp­er som hittills drabbats hårdast av permitteri­ngsvågen som följt på coronakris­en.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ■ Försäljare, butiksbitr­äden och restaurang­anställda är de yrkesgrupp­er som hittills drabbats hårdast av permitteri­ngsvågen som följt på coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland