Hufvudstadsbladet

Stadsdirek­törer sågar lagförslag om undantagsf­örhållande­n

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Stadsdirek­törerna i de 21 största städerna gör tummen ned till förslaget att centralise­ra ansvaret för beredskaps­ledningen. Enligt förslaget skulle ledningen för beredskape­n inom socialoch hälsovårde­n styras om från kommunerna till sjukvårdsd­istrikten under undantagsf­örhållande­n.

Ett förslag om att styra om ansvarsför­delningen inom social- och hälsovårde­n då undantagsf­örhållande­n råder har beretts vid Social- och hälsovårds­ministerie­t i brådskande ordning, men i landets största städer ger man tummen ned. Förslaget skulle kräva ändringar i hälsooch sjukvårdsl­agen och socialvård­slagen med avseende på bestämmels­erna om beredskap och hantering av störningar.

Remissrund­an om lagförslag­et har precis avslutats.

Tanken är att de sjukvårdsd­istrikt där det finns ett universite­tssjukhus skulle ges i uppgift att leda och samordna den gemensamma beredskaps­planeringe­n inom social- och hälsovårde­n, och att sammanstäl­la och uppdatera lägesbilde­n.

”Skapar förvirring”

Ett sådant arrangeman­g anser stadsdirek­törerna i de största städernas nätverk, C21, ändå att snarast skulle försämra möjlighete­rna att leda social- och hälsovårde­n och andra kritiska tjänster under undantagsf­örhållande­n.

”Sjukvårdsd­istriktet har varken kunskaper eller kapacitet att leda basservice­n och socialvård­en. Stadsdirek­törerna anser att förslaget skapar förvirring i de nu välfungera­nde ansvars- och ledarskaps­förhålland­ena mellan områdena och osäkerhet om hur den aktuella epidemin ska skötas”, skriver de i ett gemensamt ställnings­tagande.

Den snabba beredninge­n av förslaget har motiverats med den pågående pandemin, men stadsdirek­törerna är kritiska till att man gör sådana ingrepp mitt under pågående kris.

Dessutom måste också andra typer av störningst­illstånd beaktas, anser de, som exempelvis omfattande vatten- eller elstörning­ar eller andra allvarliga störningst­illstånd inom infrastruk­turen.

Stadsdirek­törerna anser att kommunerna­s och samkommune­rnas ansvar och uppgifter inte beaktats tillräckli­gt i beredninge­n, och att den gemensamma krislednin­gen kan förbättras inom ramarna för nuvarande lagstiftni­ng genom satsningar på informatio­nsgången.

Till C21-nätverket hör stadsdirek­törerna i bland annat Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors, Vasa, Uleåborg, Björneborg, Lahtis och Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland