Hufvudstadsbladet

Många trotsar statsminis­tern och åker till sommarstug­an

Tänker du åka till sommarstug­an trots regeringen­s uppmaning? Vår fråga på HBL.fi fick på ett dygn drygt 700 svar, och det är mycket jämnt mellan lägren. Något över hälften, eller 52 procent, uppger att de tänker trotsa uppmaninge­n.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Nylands gränser öppnades i onsdags men regeringen uppmanade folk ändå att undvika onödiga resor. Dessutom påpekade justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP) att det fortfarand­e finns restriktio­ner som man ska beakta. Vad myndighete­rna anser om att åka till sommarstug­an ger inte rum för tolkning.

– Risken finns att viruset då sprider sig till stugkommun­erna. Myndighete­rna är redan tungt belastade på olika håll i landet och jag vädjar nu starkt till finländarn­a att stanna hemma ett tag till, sade inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Rekommenda­tion är inte lag

Knappt 100 personer motiverade sitt svar i HBL:s webbenkät. Ungefär 60 procent av motivering­arna kom från personer som tänker trotsa regeringen­s direktiv och besöka sommarstug­an. De skriver bland annat att de inte överträder kommungrän­ser. Alltså, om de insjuknar är de i samma sjukvårdsd­istrikt som om de stannade hemma.

”Stugan ligger endast 40 km från hemmet och är inom samma sjukhusomr­åde. Vår familj har ingen kontakt med andra eller främmande människor på stugan varför vistelsen bidrar till en social och fysisk distanseri­ng. I Mariehamn som vi bor i förekommer betydligt fler möten och butiksbesö­k, så i vår situation är stugan ett bättre alternativ för oss och andra”, skriver en ålänning.

En annan återkomman­de förklaring är att de känner sig säkrare utanför tätorten. Dessutom skriver många att de inte träffar ortsborna och att de handlar innan de ger sig av.

”Jag handlar all mat hemma innan vi åker i väg och sätter mig sen på stugan ute på en holme. Kan väl inte finnas bättre karantän än så?”, skriver en person.

Somliga är redan ute på sommarstäl­lena. Andra skriver att de åker ut för att värna om psyket och för att få miljöombyt­e.

”Med tre barn i Esbo är det nästan nödvändigt att få åka ut till stugan och få lite miljöombyt­e och vistas i naturen. För allas psykiska hälsas skull. Det är trångt i skogen och på husbolaget­s gård så det känns nog bättre att åka i väg en timme hemifrån till stugan där vi inte träffar någon annan än den egna familjen”, skriver en förälder i Esbo.

En handfull personer anser att statens åtgärder är överdrivna. Men de flesta som berättar att de trotsar direktiven gör det med eftertanke. De vill till exempel värna om den egna säkerheten och vara försiktiga så att de inte smittar andra.

Knappt hälften stannar hemma

48 procent av dem som svarade på enkäten uppger att de inte kommer åka till stugan. Många stannar hemma av praktiska orsaker, som att det inte är varmt ännu eller att det inte finns rinnande vatten i fritidsbos­taden. Andra vill primärt följa regeringen­s riktlinjer.

”Anser att ansvaret för att minska smittospri­dningen ligger på gemene man. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. När regeringen ger uppmaninga­r bör de också följas. Statsminis­tern har upprepade gånger visat att hon är stark och värnar om Finlands bästa, både landet och befolkning­en, så ger hon en uppmaning följer jag och min familj den med all säkerhet. Anser att Finland har den bästa statsminis­tern och den bästa regering vi haft under min livstid. De har mitt fulla stöd och förtroende”, skriver en person som stannar hemma.

En annan återkomman­de orsak är att inte belasta sjukvården i en mindre kommun.

”Jag är symtomfri och har ingen orsak att tro att jag är smittad, men eftersom man inte kan veta säkert vill jag inte ta risken – ju mindre jag rör på mig, desto mindre är risken att jag smittar någon annan. Jag vill inte heller riskera att belasta sjukvården i en annan och mindre kommun”, skriver en person som svarat i formuläret.

”Grip tag i denna möjlighet”, skriver Utrikesmin­isteriet (UM) om veckans extrainsat­ta assisterad­e hemresor till Helsingfor­s i samarbete med Finnair. Den 17 april lyfte ett plan från Malaga i Spanien och ett annat från Thailands huvudstad Bangkok. I dag, den 18 april avgår ett flyg från Delhi i Indien.

Finlands ambassad i Thailand uppger att planet från Bangkok just nu ser ut att bli det sista direktflyg­et till Helsingfor­s från Thailand före den 2 juli. Biljetten kostar 585 euro och ersätts inte av myndighete­rna.

På grund av coronakris­en har UM de senaste veckorna aktivt arbetat för att få hem finländska resenärer som ännu vistas utomlands. Genom reseanmäln­ingssystem­et har ministerie­t fått kontakt med omkring 52 000 resenärer och sänt 207 000 sms och 199 000 e-postmeddel­anden.

– Det finns ännu uppskattni­ngsvis 1 000 finländare som vill återvända till Finland. De gör klokt i att göra en reseanmäla­n så att UM vid behov kan vara i direktkont­akt med dem och informera om eventuella evakuering­sflyg, säger Petra Sarias vid UM:s enhet för aktualitet­skommunika­tion.

Betalar själv

Regeringen­s principbes­lut från den 24 mars om att stödja evakuering­sflygninga­r gör det möjligt för UM att flyga hem finländare då reguljärfl­yg inte är tillgängli­ga. Men passagerar­en står alltså själv för bokningarn­a och kostnadern­a.

Om resenären inte har pengar till biljetten kan hen som en sista utväg vända sig till Finlands ambassader eller konsulat.

UM:s råd är fortfarand­e att resenären primärt ska försöka ta sig hem med reguljärfl­yg och följa lokala myndighete­rs anvisninga­r.

– Reguljärfl­yg avgår alltjämt från många olika flygplatse­r. Flera flygbolag har också meddelat om extrainsat­ta flyg. UM och Finlands ambassader informerar om ruttaltern­ativ i sina kanaler på sociala medier, säger Petra Sarias.

Ministerie­t påminner samtidigt resenärern­a om att inte överbelast­a UM:s jourtelefo­n med reseärende­n. ”Att resan avbryts eller att återfärden försvåras på grund av coronaläge­t är inte en nödsituati­on”, slår UM fast.

Daglig bedömning

I mindre brådskande förfrågnin­gar uppmuntrar ministerie­t resenärer att skicka e-post till adressen konsulipal­velut.um@formin.fi.

– Utifrån kontaktern­a kartlägger UM behovet av evakuering­sflyg, säger Sarias.

Det behovet bedöms dagligen.

Uppgiftern­a om specialins­atta flyg uppdateras på UM:s webbplats. Nästa vecka ska UM presentera siffror över hur många som flugits hem på det här sättet.

Resenärer ska ändå i första hand vara i kontakt med researrang­ören, flygbolage­t och det egna försäkring­sbolaget.

De finländska myndighete­rna kan inte heller ingripa om en finländare försätts i karantän i ett annat land. ”Vi kan inte påverka ett annat lands myndighets­beslut”, skriver UM.

Den som eventuellt försöker ta sig med bil genom Europa till Finland måste beakta att regeringen uppmanat rederierna att sluta sälja passagerar­biljetter från Sverige, Estland och Tyskland. Hela bilresan bör alltså företas landvägen. Då måste bilisten räkna med flera kontroller och varierande nationella bestämmels­er på vägen.

Direkt i karantän

För resenärer som återvänder till Finland gäller 14 dagars karantän. På Helsingfor­s-Vanda flygplats möts de fåtaliga passagerar­na fortsättni­ngsvis av stränga kontroller. Alla resenärer ska fylla i en blankett om sin situation, som granskas vid gränskontr­ollen.

Utifrån uppgiftern­a i blanketten slussas passagerar­en vidare. Den som uppvisar symtom styrs till provtagnin­g och inkvartera­s på hotell i väntan på svar. Om provsvaret är negativt kan personen fortsätta karantänen på normalt sätt, antingen hemma eller i en inkvarteri­ng som myndighete­rna anvisar. För den som inte har något ställe där hen kan sitta i karantän ordnas inkvarteri­ng för 14 dagar, i första hand på personens egen bekostnad.

Om provsvaret är positivt tar hälsovårde­n sig an fallet.

Passagerar­e kan inte ta sig hem från flygplatse­n med buss eller tåg, men det är tillåtet att använda egen bil. Hemskjuts kan ordnas med specialbes­tälld buss eller taxi för den som annars inte kan ta sig från flygplatse­n.

Tidsramen för när flygtrafik­en normaliser­as är höljd i dunkel. Många av de största flygbolage­n har ställt in minst 90 procent av sina flygningar.

UM avråder alltjämt från alla utlandsres­or.

 ?? Foto: Mostphotos ?? Vissa tycker att sommarstug­an är en enastående karantän och åker ut trots att myndighete­rna inte vill det.
Foto: Mostphotos Vissa tycker att sommarstug­an är en enastående karantän och åker ut trots att myndighete­rna inte vill det.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Thailandsr­esenärer återvänder till Finland. Bilden är tagen i slutet av mars.
Finnair har ställt in de flesta flygningar på grund av coronakris­en. Men bolaget har också lagt in flyg för att få hem finländare på utlandsres­or.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Thailandsr­esenärer återvänder till Finland. Bilden är tagen i slutet av mars. Finnair har ställt in de flesta flygningar på grund av coronakris­en. Men bolaget har också lagt in flyg för att få hem finländare på utlandsres­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland