Hufvudstadsbladet

Flyktingba­rnens flytt från Grekland till Finland dröjer

I februari beslöt Finland att ta emot asylsökand­e från bland annat Moria-lägret i Grekland. Då hade fyra månader gått sedan Grekland slagit larm om att landet behövde hjälp. Två månader senare har ingen ännu kommit till Finland. Hur kommer det sig?

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

175 personer.

Så många ensamkomma­nde barn och ensamståen­de föräldrar har Finland beslutat att ta emot från flyktinglä­gren i Grekland och andra länder vid Medelhavet. När beslutet fattades i februari var det en stor nyhet. Så vad har hänt sedan dess?

Finland var ett av de första länderna att fatta beslutet, men inte bland de första att ta emot flyktingar­na. I onsdags flögs de första barnen från Grekland. En flicka och elva pojkar i åldern 11–15 år hade destinatio­nen Luxemburg. De är på flykt från Syrien och Afghanista­n.

I dag är det dags för nästa grupp att lämna lägren. Då ska omkring 50 personer åka till Tyskland. Ytterligar­e sju EU-länder ska ta emot asylsökand­e från de utsatta lägren, där oron för coronaviru­set växer.

Finland är ett av dem – men när kommer det att ske?

Kukka Krüger, ledande sakkunnig i migrations­frågor vid Inrikesmin­isteriet, ger inga klara besked.

– Alla vill få ett exakt datum, men det kan jag inte ge, för då kommer vi klandras om vi inte hinner till dess, säger hon.

Hon säger ändå att flytten troligtvis kan börja ”framåt våren eller sommaren”.

När Finland beslöt att ta emot 175 asylsökand­e i februari hade redan fyra månader gått sedan Grekland bad EU-länder om hjälp. Nu har ett halvt år gått.

De här barnen lider stor nöd redan nu, och det skulle bli värre om covid-19 spred sig i lägren. Så varför inte bara sluta ett avtal med Greklands regering nu? – EU-kommission­en har tagit en större roll i frågan sedan beslutet i februari. Vi vill nu se hur allting funkar för dem som åker till Luxemburg och Tyskland, för att sedan själva kunna göra det effektivt och samordnat.

Karantän för säkerhets skull

Enligt FN:s flyktingor­ganisation UNHCR testas barnen för covid-19 innan de flyger vidare. Dessutom sätts de som kommer till Luxemburg och Tyskland i karantän för säkerhets skull.

– Men det går rykten om att de som åkte till Luxemburg inte testades innan, även om det kan anses vara onödigt när de sätts i karantän, säger Kukka Krüger.

Men vi har ju redan flera tusen fall av covid-19 i Finland, och de här barnen skulle sannolikt få bättre vård här än i Grekland, så hur stort är problemet? – Såklart är det så. De här barnen befinner sig i en fruktansvä­rd situation, det får vi inte glömma.

UNHCR:s talesperso­n för Norden, Elisabeth Haslund, anser att det är bråttom att få barnen och andra sårbara asylsökand­e vidare till tryggare ställen. Hon har själv besökt lägren på plats.

– Många av barnen har varit på flykt ensamma, utan sina föräldrar, redan en lång tid, säger hon.

– Luxemburg och Tyskland visar att det är möjligt att ta emot även nu, mitt i coronakris­en. Fler länder behöver följa deras exempel, speciellt de länder som tidigare sagt att de ställer upp, säger hon.

Enligt UNHCR behöver barnen snabb tillgång till vård, psykosocia­lt stöd, utbildning och andra välfärdstj­änster när de kommer fram till sina nya hemländer.

– Att söka asyl är en mänsklig rättighet, och den gäller precis som förut, säger Elisabeth Haslund och fortsätter:

– Omkring 1 600 ensamma barn befinner sig i lägren just nu, och de är extremt utsatta för utnyttjand­e och misshandel.

 ?? FOTO: LOUISA GOULIAMAKI/ AFP-LEHTIKUVA ?? UNHCR larmar om att förhålland­ena i lägren redan tidigare var outhärdlig­a, men att situatione­n förvärras ytterligar­e av oron för covid-19. Därför bör staterna ta emot de asylsökand­e så fort som möjligt, menar organisati­onen.
FOTO: LOUISA GOULIAMAKI/ AFP-LEHTIKUVA UNHCR larmar om att förhålland­ena i lägren redan tidigare var outhärdlig­a, men att situatione­n förvärras ytterligar­e av oron för covid-19. Därför bör staterna ta emot de asylsökand­e så fort som möjligt, menar organisati­onen.
 ?? LOUISA GOULIAMAKI/AFP-LEHTIKUVA
FOTO: ?? Omkring 1600 ensamma barn och vuxna befinner sig enligt UNHCR på flyktinglä­gren vid Medelhavet. Av dem har Finland beslutat att ta emot 175, men när exakt det sker är oklart.
LOUISA GOULIAMAKI/AFP-LEHTIKUVA FOTO: Omkring 1600 ensamma barn och vuxna befinner sig enligt UNHCR på flyktinglä­gren vid Medelhavet. Av dem har Finland beslutat att ta emot 175, men när exakt det sker är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland